Spring naar inhoud

Longgeneeskunde

Onderzoek en behandeling van longziekten

Telefoonnummer polikliniek
0512 588 816
Telefoonnummer afdeling
0512 588 514
Mijn Nij Smellinghe

Longgeneeskunde is het specialisme dat zich bezighoudt met het voorkomen, herkennen en behandelen van ziekten aan uw longen, luchtwegen, longvliezen en ademhaling. U kunt bij ons terecht voor onderzoek en behandeling van uw klachten.  Alle longartsen in Friesland werken nauw samen om u de best mogelijke behandeling te geven.

Praktische informatie

Contact

BeterDichtbij

Direct in contact met jouw behandelaar

Meer over BeterDichtbij

Uw patiëntenportaal

Mijn Nij Smellinghe

Openingstijden

8.00 – 16.30 uur

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Spreekuur

Op de polikliniek Longziekten wordt iedere dag spreekuur gehouden tussen 8.00 - 16.30 uur. Ook is er een speciaal spreekuur voor OSAS (Obstructive Sleep Apneu Syndroom). Een datum en tijd kiezen we veelal in overleg met u waarbij rekening wordt gehouden met uw wensen en het zo veel mogelijk op elkaar afstemmen van onderzoeken.

Melden
U meldt zich op de afgesproken tijd bij de assistente van de polikliniek. Zij gaat na of uw gegevens goed in uw dossier staan. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.

Bezoek aan de specialist
De specialist probeert aan de hand van een gesprek en/of een lichamelijk onderzoek de oorzaak van uw klachten te vinden. Bij het eerste bezoek aan de specialist zal hij of zij samen met u een onderzoek- of behandelplan opstellen. Drie belangrijke vragen die u hierbij aan uw arts kunt stellen zijn:

  • welke (behandel-)opties heb ik
  • welke resultaten kan ik verwachten
  • wat zijn de risico's voor mij

U heeft deze informatie nodig om een goede keuze te maken.

Vragen over uw onderzoek of behandeling
Als u iets niet begrijpt of u wilt meer weten, dan kunt u altijd om uitleg vragen. De spreekuurassistente geeft u graag informatie over de onderzoeken en maakt voor u de afspraken. Aan de hand van folders en/of videofilmpjes kunt u thuis de informatie over de onderzoeken nog eens rustig nalezen of bekijken.

Voorbereiden op een bezoek

Voor een eerste afspraak op de polikliniek Longziekten heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u al een verwijzing? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Meer informatie over uw bezoek aan Nij Smellinghe

U wordt opgenomen op de verpleegafdeling Longgeneeskunde wanneer we u behandelen in verband met astma, COPD, longontsteking, longkanker, slaapapneu, klaplong, longembolie of TBC. Soms kan een longarts u ook laten opnemen op de verpleegafdeling om uw klachten beter te kunnen onderzoeken.

Bezoektijden

Maandag t/m vrijdag tussen 15.00 en 19.30 uur.
Zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 11.00 uur en van 15.00 tot 19.30 uur.
Maximaal twee bezoekers tegelijk.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Wie helpt mij?

Alle longartsen in Friesland werken nauw samen binnen de maatschap Friese Longartsen. Doel is om elkaar te ondersteunen en te adviseren over de beste behandeling. Wanneer u een zeer specialistische behandeling nodig hebt, kunnen we u verwijzen naar een ander ziekenhuis dat in deze behandeling gespecialiseerd is.

De longverpleegkundige
Een longziekte als astma of COPD heeft grote invloed op uw leven. Doordat u minder lucht krijgt, kunt u dingen die u voorheen deed misschien niet meer doen. Denk aan sporten, de trap beklimmen, maar ook spelen met de kinderen of kleinkinderen. Toch is er nog veel mogelijk, ook als u een longziekte heeft. Onze longverpleegkundige leert u omgaan met uw ziekte, zodat u op een gezonde manier het beste uit uw leven kunt halen. Ook kan de longverpleegkundige u ondersteunen bij het stoppen met roken.

De verpleegkundig consulent oncologie
Bent u in behandeling voor longkanker? Dan werkt uw longarts samen met onze verpleegkundig consulent oncologie. Zij helpen bij het stellen van de diagnose en bespreken met u het behandelplan. De verpleegkundig consulent oncologie is vaak aanwezig op het spreekuur.

Behandelingen

Nadat we uw klachten hebben onderzocht en de diagnose hebben gesteld, kan het zijn dat we u moeten opereren. Heeft u vragen over een operatie, stel ze dan gerust aan onze specialisten of assistentes.

Endoscopiecentrum

Kleine chirurgische ingrepen voeren we uit in het Endoscopiecentrum. Dit is een speciale afdeling in ons ziekenhuis. Voor deze behandelingen en onderzoeken heeft het Endoscopiecentrum twee behandelkamers, drie scopiekamers en een uitslaapkamer. Ook de onderzoeken doen we vaak in het Endoscopiecentrum.

Stoppen met roken

Wanneer uw behandelend arts van Nij Smellinghe u adviseert om te stoppen met roken, dan kunnen wij u hierbij helpen. Hiervoor verwijzen we u door naar de polikliniek Stoppen-met-roken van Nij Smellinghe. Samen met u stellen we een persoonlijk stopplan op en kiest u een behandeling die bij u past.

Proefbevolkingsonderzoek longkanker (4-IN-THE-LUNG-RUN)

Nij Smellinghe is één van de drie screeninglocaties in Nederland voor het proefbevolkingsonderzoek 4-IN-THE-LUNG-RUN. Het doel van dit bevolkingsonderzoek is het vroegtijdig opsporen van longkanker. Hier vindt u meer informatie over het bevolkingsonderzoek.

Informatie over het coronavirus voor longpatiënten

Het coronavirus blijft nog altijd veel vragen oproepen, vooral wanneer u zelf longpatiënt bent is dit een tijd die u onzeker kan maken. Het longfonds heeft een speciale plek ontwikkelt waar u informatie kunt vinden over het coronavirus en longziekten. Er is onder andere een platform waarop patiënten die het coronavirus gehad hebben ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen en vragen kunnen stellen over hun herstel. Kijk hiervoor op: www.longfonds.nl/corona.

Staat uw vraag hier niet tussen of twijfelt u over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op via de polikliniek. 

Functieonderzoeken

De functieafdeling is komen te vervallen, mocht u vragen hebben over onderzoeken die de longarts voor u heeft aangevraagd, of wilt u de longfunctieafspraak wijzigen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde, tel.: 0512 588 816.

Brochures

  1. pdf Arteriepunctie Bekijk Download
  2. pdf Bronchoscopie – luchtwegonderzoek Bekijk Download
  3. pdf CT-geleide longpunctie Bekijk Download
  4. pdf EBUS Bekijk Download
  5. pdf EUS-FNA Bekijk Download
  1. pdf Hyperventilatie provocatie test Bekijk Download
  2. pdf Inhalatie allergie (contact via de luchtwegen) Bekijk Download
  3. pdf Inspanningsprovocatietest Bekijk Download
  4. pdf Longembolie Bekijk Download
  5. pdf Longfunctie ergometrie Bekijk Download
  6. pdf Longfunctie onderzoek Bekijk Download
  7. pdf Longrevalidatie Bekijk Download
  8. pdf Longverpleegkundige Bekijk Download
  9. pdf Mantoux-test Bekijk Download
  10. pdf Mediastinoscopie Bekijk Download
  11. pdf Metacholineprovocatietest Bekijk Download
  12. pdf MIP/MEP test Bekijk Download
  13. pdf MTX behandeling bij sarcoïdose Bekijk Download
  14. pdf NO-meting bij volwassenen Bekijk Download
  15. pdf Optiflow zuurstoftherapie Bekijk Download
  16. pdf OSAS Bekijk Download
  17. pdf Pleuravocht Bekijk Download
  18. pdf Pneumothorax (klaplong) Bekijk Download
  19. pdf Polygrafie, slaaponderzoek Bekijk Download
  20. pdf Slaapapneu en autorijden Bekijk Download
  21. pdf Stoppen met roken Bekijk Download
  22. pdf Uw verblijf in ziekenhuis Nij Smellinghe Bekijk Download
  23. pdf VATS Bekijk Download
  24. pdf Verblijfsdrain Bekijk Download
  25. pdf Wassen als je COPD hebt; 10 punten om over na te denken Bekijk Download