Spring naar inhoud

Inspanningsprovocatietest

Wat is een inspanningsprovocatietest?


De inspanningsprovocatietest wordt gedaan om vast te stellen of u inspanningsastma heeft (kortademigheid na inspanning) of dat er allergische klachten optreden door inspanning. U fietst een aantal minuten op een hometrainer om te bepalen hoe u reageert op inspanning. Voor en na de inspanning wordt uw longfunctie gemeten.

De voorbereiding


U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. U mag 3 uur voor het onderzoek een zware maaltijd nuttigen en niet roken. Binnen 1 uur voor het onderzoek geen koffie of thee meer drinken. Op de dag van het onderzoek mag u zich niet zwaar inspannen, dus niet sporten of zware huishoudelijke klussen doen. Om dezelfde reden mag u ook niet op de fiets naar het ziekenhuis komen. Deze inspanning kan de test negatief beïnvloeden.
Tijdens het onderzoek kunt u geen nagellak dragen.
Voor het goed slagen van de test kunt u bepaalde medicijnen niet innemen. Welke longmedicatie en hoelang voor deze test de betreffende medicatie gestopt moet worden, kunt u terugvinden op uw afsprakenbrief.

Verloop van het onderzoek


Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Functieonderzoeken (route 27). Vanuit de wachtkamer roept een longfunctieanalist(e) u op. Bij het begin van de test zal uw longfunctie gecontroleerd worden. Met een mondstuk in de mond en een klem op de neus wordt u gevraagd een paar keer diep in te ademen en zo krachtig mogelijk uit te blazen. Daarna neemt u plaats op de hometrainer. U krijgt een klem op de neus en een knijpertje aan uw vinger om het zuurstofpercentage te meten. Ook krijgt u plakkers op de borst om een hartfilmpje te kunnen maken. Tijdens het onderzoek kunt u geen nagellak of kunstnagels dragen. Daarna gaat u fietsen in een flink tempo. Nadien wordt uw longfunctie gedurende een half uur verschillende keren gemeten. Als er een reactie van de luchtwegen optreedt dan wordt deze met luchtwegverwijdende medicijnen behandeld. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Na het onderzoek


Na afloop van het onderzoek kunt u naar huis en doen wat u gewend bent. De resultaten van het onderzoek worden door de longarts beoordeeld. De longfunctieanalist(e) kan er dus geen mededelingen over doen.


 

Verhinderd


Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de secretaresse van polikliniek longziekten, tel. (0512) 588 816. De polikliniek is bereikbaar tussen 8.30-9.30 uur of 13.15-14.15 uur. In uw plaats kan een andere patiënt voor dit onderzoek komen. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Download PDF