Spring naar inhoud

Optiflow zuurstoftherapie

Bij u of uw naaste is het op dit moment noodzakelijk de ademhaling te ondersteunen met behulp van de Airvo zuurstoftherapie. In deze folder leest u wat Airvo zuurstoftherapie is en wat dit betekent.

Inleiding

Om uw lichaam goed te laten functioneren is zuurstof noodzakelijk. Bij het inademen komt er zuurstof via de longen in het bloed. Het bloed vervoert de zuurstof door het lichaam. Bij ziekte kan het zuurstofgehalte in het bloed lager zijn dan normaal. Dit is belangrijk om weer te herstellen.

Airvo zuurstoftherapie

Wanneer de zuurstofopname via de longen verstoord is, kan extra zuurstof toegediend worden via een slangetje in de neus of zuurstofkapje. Soms kan de opname van zuurstof via de longen zo ernstig verstoord zijn, dat dit niet voldoende is. In dit geval kan de arts besluiten om de ademhaling te ondersteunen door middel van Airvo zuurstoftherapie.

De neusbril

De snelheid waarmee lucht in- of uitstroomt noemen we “flow”. Airvo is een methode waarbij zuurstof met behulp van een grote luchtstroom (hoge flow) kan worden toegediend. De zuurstof wordt geleverd via een beademingsmachine en toegediend via een slangetje in de neus (neusbril). De neusbril wordt met elastieken bandjes om het hoofd van de patiënt bevestigd. Via de neusbril wordt verwarmde, bevochtigde en zuurstofrijke lucht in de neus geblazen. De lucht wordt verwarmd om uitdrogen van de neusslijmvliezen te voorkomen. Ook voelt dit prettiger aan met ademhalen. Hierdoor zult u zich minder benauwd voelen en merken dat het ademen makkelijker gaat. Doordat de zuurstof met kracht door de slang en neusbril wordt geblazen, maakt Airvo wat meer geluid dan de ‘gewone’ zuurstoftherapie.

Communiceren, eten en drinken

Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk door uw neus ademhaalt met de mond gesloten. Op deze manier komt de meeste zuurstof in de longen. Het is wel mogelijk om te praten, maar dit kan erg vermoeiend zijn.

Het is mogelijk om met de Airvo te eten en te drinken.

Airvo kan een methode zijn om te voorkomen dat de ademhaling met een beademingsmachine volledig moet worden overgenomen. Als de therapie aanslaat zal de arts besluiten deze weer af te bouwen. Wanneer er nog maar weinig ondersteuning van de Airvo nodig is, zal deze worden gestopt en extra zuurstof via een neusbril of kapje worden toegediend zolang dit nodig is.

Vragen?

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u altijd terecht bij een van de verpleegkundigen.

Download PDF