Spring naar inhoud

Pneumothorax (klaplong)

Algemene informatie

Zowel de longen als de binnenzijde van de borstkas zijn omgeven door een vlies. Onder normale omstandigheden bewegen dit long- en borstvlies soepel over elkaar. Tussen deze vliezen bestaat een vacuüm. Tijdens het inademen zet de borstkas zich uit. Het borstvlies volgt de beweging van de borstwand en door het vacuüm tussen beide vliezen volgt het longvlies de beweging van het borstvlies. Zo worden de longen tijdens de inademing ‘opengetrokken’ en kan er verse lucht naar binnen stromen.

Pneumothorax

Een klaplong, ook wel pneumothorax genoemd, ontstaat wanneer er lucht in de ruimte tussen de longvliezen komt. Hierdoor bestaat er geen vacuüm meer tussen de vliezen met als gevolg dat de long geheel of gedeeltelijk in elkaar klapt. De betreffende long kan daardoor niet meer of maar gedeeltelijk meedoen met de ademhaling.

Oorzaak

Een klaplong kan op twee manieren ontstaan:

  • Zonder aanleiding. Ook wel een spontane klaplong genoemd. Deze spontane klaplong komt relatief vaak voor bij magere mannen jonger dan veertig jaar, vooral als ze roken.
  • Niet spontaan. Zo wordt een klaplong genoemd als er een duidelijke oorzaak is aan te wijzen. Bijvoorbeeld doordat u gewond bent geraakt of een rib heeft gebroken.

Een klaplong komt vaker voor:

  • Als u rookt
  • Bij drukverschillen die ontstaan door vliegen of duiken
  • Als het bij u in de familie erfelijk is
  • Wanneer uw longblaasjes verzwakt zijn bijvoorbeeld door astma of COPD
  • Als u eerder een klaplong heeft gehad

Symptomen

Bij een klaplong kunt u last hebben van kortademigheid of stekende pijn op de borst tijdens de ademhaling.

Diagnose

Het vaststellen van een klaplong moet altijd bevestigd worden met een röntgenfoto van de longen.

Behandeling

Als uw long niet ver ingeklapt is, dan is rust meestal voldoende om de klaplong te genezen. Uw lichaam zorgt zelf dat de klaplong geneest.

Is uw long verder ingeklapt, dan plaatst de arts een drain. U krijgt dan een plastic buisje die via uw borst wordt ingebracht. Deze voert lucht en vloeistof uit uw borstholte af en blijft een aantal dagen zitten. We werken met twee verschillende drainage systemen, de thopaz of de pleurevac.

Thopaz systeem

Pleurevac systeem

Als het lek niet vanzelf overgaat of om een volgende klaplong te voorkomen, worden de longen soms aan elkaar ‘geplakt’. Dit gebeurt via de drain met behulp van steriele talkpoeder. Door dit talkpoeder plakken de longvliezen aan elkaar. Deze behandeling wordt pleurodese genoemd.

Wanneer krijgt u een operatie?

Herstelt het lek niet met rust of met een drain? Dan kan het zijn dat een operatie nodig is om het lek te dichten. Dit wordt altijd in overleg met de longarts en chirurg gedaan. Zie hiervoor de folder ‘VATS’.

Herstel bij pneumothorax

Het verschilt per persoon hoelang het duurt voor een klaplong genezen is. U moet de eerste maanden rust houden:

  • De eerste drie maanden niet vliegen
  • De eerste zes weken geen zwaar huishoudelijk werk zoals ramen zemen of stofzuigen en niks zwaars tillen
  • U mag wel zittend werk doen
  • U mag lopen en fietsen als u het langzaam opbouwt

Overleg met uw longarts en/ of uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt.

Download PDF