Spring naar inhoud

Kindergeneeskunde

Behandeling en begeleiding van zieke kinderen

De kinderartsen van Nij Smellinghe houden zich bezig met de behandeling en begeleiding van zieke kinderen in de breedste zin van het woord. Naast de behandeling van zieke pasgeborenen, behandelen en begeleiden ze kinderen met acute en chronische ziekten.

Praktische informatie

Op de polikliniek Kindergeneeskunde houden we spreekuur voor de begeleiding en behandeling van zieke kinderen; van pasgeborenen tot acuut zieke en chronische zieke kinderen. Daarnaast geven we zorg aan kinderen die, op welke wijze dan ook, in hun ontwikkeling bedreigd worden. De kinderartsen zien kinderen op de polikliniek, maar behandelen ook kinderen op de Spoedeisende Hulp en kinderen die zijn opgenomen op de Kinderafdeling en de Kraamafdeling (afdeling B3). De polikliniek is ruim opgezet met veel daglicht en voorzien van alle gemakken en moderne voorzieningen.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Openingstijden

De kinderartsen houden spreekuur op de polikliniek Kindergeneeskunde. Elke kinderarts heeft een specifiek aandachtsgebied, zoals endocriene aandoeningen, diabetes, allergieën, longziekten, urologische problemen en zuigelingenzorg. Ook zien we kinderen voor redressiehelmtherapie en is er een maandelijks ontwikkelingsspreekuur.

Voorbereiden op een bezoek
Voor een afspraak op de polikliniek Kindergeneeskunde verzoeken wij u het volgende mee te nemen.

  • Patiëntenpas van het kind (let erop dat de juiste gegevens hierop vermeld staan)
  • Indien van toepassing: Verwijsbrief van de jeugdarts (Consultatiebureau)
  • Groeiboekje (Consultatiebureau)
  • Eventueel ingevulde vragenlijsten
  • Eventueel een verslag van de kinderfysiotherapeut
  • Overzicht van de medicijnen die uw kind gebruikt

Uw eerste bezoek

Aanmeldzuil
De polikliniek Kindergeneeskunde maakt gebruik van een aanmeldzuil. Deze zuil bevindt zich tegenover de liften, iets rechts van de trap. Wanneer u de patiëntenpas voor de rode laser houdt, meldt het systeem u automatisch aan. Na het aanmelden kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. De polikliniek en de wachtkamer zijn kindvriendelijk en voor kinderen van alle leeftijden ingericht.

Voorbereiding door de assistente
Als uw kind aan de beurt is, roept een assistente u op. Zij brengt u en uw kind naar een onderzoekskamer. Zij gaat uw zoon of dochter eerst wegen en meten (en soms ook de bloeddruk meten) voordat de kinderarts komt. Het is noodzakelijk dat uw kind zijn/haar kleren uitdoet (behalve het ondergoed bij grotere kinderen). Hierna komt de kinderarts binnen.

Onderzoek door de kinderarts
Voor het eerste polikliniekbezoek staat 30 minuten ingepland. In deze tijd brengt de kinderarts de klachten van uw zoon of dochter zo goed mogelijk in kaart. De kinderarts zal u, en waar mogelijk ook uw zoon of dochter, vragen stellen en een lichamelijk onderzoek doen. Aan de hand hiervan stippelt de kinderarts een beleid uit. 
Bij kinderen die 16 jaar of ouder zijn, richt de kinderarts zich tot uw zoon of dochter. Uiteraard mag u, als ouders/verzorgers, hierbij wel aanwezig zijn.

Aanvullend onderzoek
In sommige gevallen is er aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een röntgenfoto, bloedprikken of een urine- of ontlastingsonderzoek. De assistent maakt meteen na het consult een afspraak voor zo’n onderzoek. Verder kan verwijzing naar een andere specialist of specialistisch verpleegkundige noodzakelijk zijn. De assistent maakt ook deze afspraak.

Medicijnen gebruiken
Soms moet uw kind medicijnen gaan gebruiken. De kinderarts schrijft hiervoor dan een recept uit. Dit recept kunt u meteen inleveren bij de Ziekenhuisapotheek die zich naast de ingang van de poliklinieken bevindt. Natuurlijk kunt u het recept ook bij uw eigen apotheek inleveren.

Vervolgbezoek
Na het eerste bezoek aan de polikliniek Kindergeneeskunde maken we vaak een controleafspraak met u voor een vervolgbezoek. Het kan ook zijn dat we kiezen voor een telefonisch consult. Soms krijgt u ook een afspraak mee met de datum waarop u met de secretaresse kunt bellen voor de uitslagen van de onderzoeken.

Controleafspraak

Voor een controleafspraak staat 15 minuten ingepland. Ook nu weer weegt en meet de assistente uw kind. Tijdens het bezoek bespreekt de kinderarts hoe het nu gaat. Ook worden eventuele onderzoekuitslagen besproken of evalueren we het effect van voorgeschreven medicijnen.

Als de klachten waarvoor uw kind verwezen is tussentijds veranderen (toenemen) en u wilt daarover met de behandelend kinderarts praten of uw kind opnieuw laten onderzoeken, dan kunt u (tijdens kantooruren) contact opnemen met één van de assistentes van de polikliniek Kindergeneeskunde. Zij zal u, na overleg met de desbetreffende kinderarts, terugbellen over wat we kunnen gaan doen; een telefonische afspraak met de kinderarts, een vervroegde afspraak op de polikliniek of het raadplegen van uw huisarts.

Doorverwijzing

Meestal verwijst de huisarts of een andere specialist uw kind door naar de kinderarts voor een specialistisch onderzoek of behandeling. Soms verwijst bijvoorbeeld een jeugdarts van het Consultatiebureau uw kind door. De jeugdarts zorgt dan zelf voor een verwijsbrief. U hoeft daarvoor niet meer naar uw huisarts.
Ook de kinderfysiotherapeut kan u adviseren een afspraak te maken met de kinderarts. In dat geval heeft u wel een verwijsbrief van de huisarts nodig. Dit heeft te maken met de vergoeding van de behandeling door uw zorgverzekeraar.

Op de Kinderafdeling liggen kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar, die een tijd om verschillende redenen in het ziekenhuis moeten blijven. De verpleegafdeling bestaat uit kamers met één, twee of vier bedden.
De Kinderafdeling vormt samen met de Kraamafdeling en Verloskamers het Vrouw en Kind Centrum van Nij Smellinghe op de derde verdieping van het ziekenhuis. De afdeling is ruim opgezet met veel daglicht en voorzien van alle gemakken en moderne voorzieningen.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Bezoektijden

Ouders zijn 24 uur per dag welkom. Eén ouder mag blijven slapen.
Bij pasgeborenen mogen beide ouders blijven slapen (rooming-in).
Bezoektijden van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 15.00 uur tot 19.30 uur.
Maximaal twee bezoekers tegelijk.

Vaccinatie jonge kinderen

Vanuit de landelijke beroepsvereniging voor kinderartsen (NVK) is het verzoek aan de kinderartsen uit gegaan om een selectie te maken van kinderen in de leeftijdsgroep 5 tot en met 11 jaar die in aanmerking komen voor een COVID-19 vaccinatie (met Pfizer in aangepaste dosering) op basis van een onderliggende aandoening of ziekte.

Download hieronder het volledige bericht over vaccinatie van jonge kinderen.

Klik hier voor de veelgestelde vragen over vaccinatatie van jonge kinderen

  1. pdf Vaccinatie jonge kinderen 511 kB Download

Meer informatie over de Kinderafdeling

Een ziekenhuisopname is niet alleen voor uw kind een aangrijpende gebeurtenis, maar ook voor u als ouder/verzorger. De opname beïnvloedt het dagelijks leven van uw kind en van u behoorlijk. 

Naar de Kinderafdeling
Als u met uw kind in Nij Smellinghe aankomt, meldt u zich bij de balie van de hoofdingang. Deze balie vindt u in de grote hal. De hoofdingang gaat om 07.30 uur open. Voor die tijd kunt u zich melden bij de receptie van de Spoedeisende Hulp. Daarna mag u naar de Kinderafdeling. Deze vindt u op de derde verdieping, afdeling B3 (route 68).

Wat neemt u mee?

  • Favoriete knuffel van uw kind
  • Pyjama, tandenborstel en schoon ondergoed
  • Favoriete voorleesboekjes
  • Schone kleding voor ouders en/of verzorgers
  • Opladers

Op de Kinderafdeling

Op de Kinderafdeling liggen kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. De kinderafdeling heeft vooral kamers met één bed. Er zijn twee kamers waar twee bedden kunnen staan. We hebben een mooie lichte afdeling waar je ook kunt spelen. Dit kan in de speelkamer of bij ons spelletjesscherm op de gang. Ook zijn er overal dieren te vinden en is er een aquarium vol met visjes.

Onderzoek en operatie
Als uw kind voor een operatie komt, vertellen de verpleegkundige en de medisch pedagogisch zorgverleners hoe de dag eruit ziet. Ook als uw kind voor een onderzoek of behandeling komt, vertellen we u duidelijk wat er gaat gebeuren. Voor elk onderzoek of ingreep worden u en uw kind voorbereid door de medisch pedagogisch zorgverlener door middel van foto’s of filmpjes op de tablet. Ook mag uw kind dingen voelen en bekijken zodat het minder spannend wordt. 

Bezoek
Als uw zoon of dochter in het ziekenhuis ligt, mag er natuurlijk ook bezoek komen. Als ouders of verzorgers mag u de hele dag bij uw kind zijn en ’s avonds mag er één persoon blijven slapen. Voor overige bezoekers gelden de bezoektijden van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 19.30 uur. Voor de rust van uw kind en die van de andere kinderen is het belangrijk dat iedereen zich aan de bezoekregels houdt. Er mogen maximaal twee personen tegelijk op bezoek komen. Op de afdeling staat een automaat voor koffie en thee.

Post
Vaak willen mensen een kaart of een brief sturen wanneer iemand in het ziekenhuis ligt. Het adres van het ziekenhuis is:

Ziekenhuis Nij Smellinghe/Kinderafdeling
T.a.v. <naam patiënt>
Postbus 20200
9200 DA Drachten

Wie werken er?
Er werken diverse zorgverleners op de Kinderafdeling. Tijdens de ziekenhuisopname heeft u het meest te maken krijgen met de artsen, de verpleegkundigen en de medisch pedagogisch zorgverlenders. Ook komt u de afdelingssecretaresse, de voedingsassistenten en de schoonmakers regelmatig tegen. 

De medisch pedagogisch zorgverlener
Op de Kinderafdeling werken medisch pedagogisch zorgverleners. Ze vertellen uw kind over de operatie of het onderzoek. Ze gaan samen met u en uw zoon of dochter mee naar de operatiekamer of de onderzoeksafdeling. Ook begeleiden en ondersteunen ze de kinderen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis door middel van afleiding en het aanbieden van spel.

Voedingsassistenten
De voedingsassistent is tot 14.30 uur op de Kinderafdeling aanwezig en zorgt ervoor dat uw kind eten en drinken krijgt. Ze komt regelmatig langs om te vragen of uw zoon of dochter iets wil hebben.

Kinderfysiotherapeuten
De kinderfysiotherapeuten zijn bij heel veel kinderen op de Kinderafdeling betrokken. Zo begeleiden, ondersteunen  en assisteren ze uw kind bij diverse activiteiten. Van pasgeborenen tot pubers, de kinderfysiotherapeuten staan bij alle kinderen aan het bed.

De speelkamer
Op de Kinderafdeling is ruimte waar uw kind kan spelen: in de speelkamer en op de gang bij het scherm, voetbaltafel of CliniClowns koffer. Er is van alles te doen. Er is voldoende speelgoed waarmee uw kind in de speelkamer of op de kamer kan spelen. Ook hebben we een VR-bril ter vermaak of afleiding. In de speelkamer kan uw zoon of dochter ook gewoon even gaan zitten of praten met andere kinderen.

Wanneer uw kind van de kamer mag, mag hij altijd gebruikmaken van de speelkamer, behalve tijdens het rustmoment van 12.00 tot 14.00 uur. In de speelkamer kan uw kind samen met de andere kinderen en de medisch pedagogisch zorgverlener leuke dingen doen. Ook kan uw kind er tussen de middag eten.

De ouderkamer
Op de Kinderafdeling is er ook een ouderkamer waar uzelf en/of ander bezoek kan gaan zitten, televisie kan kijken, spelletje kan doen of bijvoorbeeld een tijdschrift kan lezen.

De Cliniclowns
De Cliniclowns komen één keer per week langs op de afdeling. Zo kan uw kind het ziekenhuis en het ziek zijn eventjes vergeten. Wanneer uw kind geen zin heeft in bezoek van de Cliniclowns, dan kunt u dat aangeven.

Blijven slapen
Eén van de ouders/verzorgers mag blijven slapen. Dat kan bij uw kind op de kamer. U krijgt ’s ochtends van ons een ontbijt. Lunch en diner regelt u zelf. Op de Kinderafdeling kunt u voor het restaurant van Nij Smellinghe kortingsbonnen krijgen.

Weer naar huis
Als uw zoon of dochter naar huis mag, hoort u dat zo snel mogelijk. Misschien moet uw kind medicijnen mee naar huis. U krijgt daarvoor een recept mee van de kinderarts.

Terug naar de polikliniek
Soms wil de arts na een tijdje zien hoe het met uw kind gaat. Dan maken we een afspraak met u op de polikliniek.

Bereikbaarheid
De Kinderafdeling bereikt u via de hoofdingang van het ziekenhuis. U vindt de Kinderafdeling op de derde verdieping, volg hiervoor route 68. De afdeling is bereikbaar op telefoonnummer 0512 588 460.

Bezoektijden
De bezoektijden van de Kinderafdeling zijn van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 19.30 uur. Als ouders/verzorgers bent u de hele dag welkom en één ouder/verzorger heeft de mogelijkheid om te blijven slapen.

Lees hier meer over de Kraamafdeling

Meer informatie over de polikliniek Kindergeneeskunde

De polikliniek Kindergeneeskunde maakt deel uit van het Vrouw Kind Centrum van Nij Smellinghe. De kinderartsen werken nauw samen met andere disciplines in het ziekenhuis, zoals de gynaecologen, neurologen, dermatologen, KNO-artsen en specialistisch verpleegkundigen. Ook participeren de kinderartsen o.a. in DiaFrys, het project JOGG en doen we consulten in het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag.

Op de polikliniek Kindergeneeskunde werken diverse gespeciliaseerd verpleegkundigen, ieder met een eigen aandachtsgebied.

Plas- en Poeppoli

Heeft uw kind last van plas- en/of poepproblemen? Dan bent u van harte welkom op de Plas- en Poeppoli. Kinderen kunnen heel veel verschillende plas- of poepproblemen hebben. Soms hebben die klachten met zindelijkheid te maken, maar meestal niet. De Plas- en Poeppoli is een onderdeel van de polikliniek Kindergeneeskunde. Op de Plas- en Poeppoli werken de kinderarts en kinderurotherapeuten nauw samen om kinderen met plas- en/of poepklachten te helpen. In sommige gevallen worden hier ook andere zorgverleners bij ingeschakeld zoals een uroloog, kinderfysiotherapeut, pedagogisch medewerker of kinderpsycholoog.

Lees hier meer over de Plas- en Poeppoli

Kinderlongverpleegkundige

Wanneer uw kind bij de kinderarts onder behandeling is in verband met luchtwegproblemen en/of allergie, dan kan hij of zij uw kind doorverwijzen naar de kinderlongverpleegkundige. Dit kan bijvoorbeeld vanwege bronchiale hyperreactiviteit of astma zijn, een allergie voor bepaald voedsel, bepaalde dieren of iets anders.

De eerste afspraak
Uw kind heeft de eerste keer een afspraak met één van de kinderartsen. Die beoordeelt en onderzoekt uw kind en brengt het probleem nauwkeurig in kaart. Zo nodig verwijst hij of zij u vervolgens naar de kinderlongverpleegkundige.

Als uw kind onder controle van de kinderarts blijft, worden de controles vaak om-en-om gepland: de ene keer komt u met uw kind bij de kinderarts, de andere keer bij de kinderlongverpleegkundige. Ook tussendoor is contact met de kinderlongverpleegkundige mogelijk; u kunt zelf een (vervroegde) afspraak maken of een telefonisch consult aanvragen als daar aanleiding toe is. Een afspraak kunt u maken via de polikliniek Kindergeneeskunde; 0512 588 820 (op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur).

Wat doet de kinderlongverpleegkundige?
De kinderlongverpleegkundige helpt u en uw kind om te gaan met de ziekte door middel van:

  • Advies, uitleg, instructie over longproblemen/allergie en de behandeling daarvan
  • Advies over het optimaal inrichten van de woonomgeving van uw kind (bijvoorbeeld door middel van een huisbezoek)
  • Begeleiding en steun bij veranderingen waar u of uw kind moeite mee heeft
  • Het leren omgaan met de medicatie (bijvoorbeeld de epi-pen) en het oefenen van de inhalatietechniek bij longmedicijnen
  • Het geven van informatie over ontwikkelingen, patiëntenverenigingen bij u in de regio en het Longfonds
  • Het instrueren van mensen uit de omgeving of leerkrachten

Samenwerking met andere disciplines
De kinderlongverpleegkundige werk nauw samen met de kinderartsen. Ook heeft ze, afhankelijk van de situatie, overleg met de kinderverpleegkundigen van de Kinderafdeling, de kinderfysiotherapeut, kinderdiëtiste en maatschappelijk werker. Daarnaast is er soms overleg met onder andere medewerkers van de thuiszorg, praktijkondersteuners, huisartsen en leerkrachten.

Kinderdiabetesverpleegkundigen

Als uw kind diabetes heeft, wordt hij/zij behandeld door een kinderarts en de kinderdiabetesverpleegkundigen.

Een deel van de behandeling voert ze, in overleg met de kinderarts, zelfstandig uit. Ze geeft informatie, adviezen en tips en bespreekt  met u en uw kind hoe het gaat. Ook geeft ze u en uw kind instructie over zelfcontrole, insuline injecteren en de insulinepomp. Soms geeft ze ook instructie op de school van uw kind. Daarom heeft u ook regelmatig een afspraak bij haar. Ook tussendoor is het natuurlijk mogelijk contact te hebben met de kinderdiabetesverpleegkundige.

Samenwerking met andere disciplines
De kinderdiabetesverpleegkundige werkt nauw samen met de kinderartsen. Ook heeft ze, afhankelijk van de situatie, overleg met kinderverpleegkundigen van de Kinderafdeling, de kinderfysiotherapeut, kinderpsycholoog en maatschappelijk werk. Daarnaast is er soms overleg met onder andere medewerkers van de thuiszorg en leerkrachten.

Telefonisch spreekuur
Maandag t/m vrijdag:
van 10.00 uur - 10.45 uur
en
van 13.00 uur - 14.00 uur
Telefoonnummer: 0512 588 282 of 0512 588 283

Het telefonisch spreekuur is bedoeld voor vragen, het doorgeven van dagcurves en het eventueel verzetten van afspraken. Ook voor dringende en acute zaken kunt u overdag telefonisch bij de kinderdiabetesverpleegkundige terecht. Bel hiervoor de polikliniek Kindergeneeskunde: 0512 588 820.

Bij jullie is een patiëntje een kind en geen nummer

Veelgestelde vragen

Brochures

  1. Argininetest Bekijk Download
  2. Astma one-stop-shop Bekijk Download
  3. Babycam couveusekamer en babykamer Bekijk Download
  4. Bedplassen Bekijk Download
  5. Behandeling eczeem bij kinderen Bekijk Download
  1. Behandeling van hemangiomen bij kinderen Informatie voor ouders Bekijk Download
  2. Blaasontsteking - leefregels Bekijk Download
  3. Clonidinetest Bekijk Download
  4. Couveusesuites Bekijk Download
  5. DPVP-test Bekijk Download
  6. Dagopname op de Kinderafdeling Bekijk Download
  7. Darmpassage onderzoek (info voor ouders) Bekijk Download
  8. Darmspoelen bij kinderen Bekijk Download
  9. Desimpactie met behulp van Picoprep Bekijk Download
  10. Desimpactieschema voor kinderen Bekijk Download
  11. DiaFrys Bekijk Download
  12. DiaFrys, vernieuwde website Bekijk Download
  13. DiaFrys - Insulinepomptherapie - informatie voor ouders en kind Bekijk Download
  14. Diëtisten(kinder) Bekijk Download
  15. Gastro-oesofageale reflux bij zuigelingen Bekijk Download
  16. Hersenschudding bij kinderen Bekijk Download
  17. Hypo / hyperbeleid insulinePENtherapie DiaFrys Bekijk Download
  18. Hypo/hyperbeleid insulinePOMPthearpie DiaFrys Bekijk Download
  19. Inhalatie-instructie neusspray Bekijk Download
  20. Inleveren van urine (tussentijds) Bekijk Download
  21. Inspanningsprovocatietest bij kinderen Bekijk Download
  22. Jongeren en de WGBO Bekijk Download
  23. Kinderdiabetes-verpleegkundige Bekijk Download
  24. Kinderen die niet durven te poepen of plassen op de wc (stappenplan) Bekijk Download
  25. Kinderen met plasklachten overdag (dysfunctional voiding) Bekijk Download
  26. Kinderen met plasklachten overdag (hypo actieve blaas) Bekijk Download
  27. Kinderen met plasklachten overdag (overactieve blaas) Bekijk Download
  28. Kinderfysiotherapie en Bekkenbodemfysiotherapie Bekijk Download
  29. Kindergeneeskunde - informatie polikliniek Bekijk Download
  30. Kindergeneeskunde - informatie polikliniek - locatie Dokkum Bekijk Download
  31. Kindergeneeskunde Nij Smellinghe - informatie voor huisartsen Bekijk Download
  32. Kinderlongverpleegkundige Bekijk Download
  33. Klysmabehandeling bij kinderen (rechtstreeks vanaf huis komende) Bekijk Download
  34. Klysmabehandeling bij kinderen (vanaf de poli) Bekijk Download
  35. LHRH-test (GNRH-test) Bekijk Download
  36. Longfunctieonderzoek bij kinderen Bekijk Download
  37. NO-meting bij kinderen Bekijk Download
  38. Obstipatie bij kinderen Bekijk Download
  39. Peuterdiarree Bekijk Download
  40. Pinda- en Eipoli (Polikliniek Kindergeneeskunde) Bekijk Download
  41. Plas- en Poeppoli Bekijk Download
  42. Plas- of Poepklas Bekijk Download
  43. Plastraining - Adviezen voor ouders Bekijk Download
  44. Poepen, plassen en drinken Bekijk Download
  45. Roken; uw kind rookt mee! Bekijk Download
  46. Saneren bij huisstofmijtallergie Bekijk Download
  47. Urine opvangen van een kind Bekijk Download
  48. Uroflowmetrie – blaasonderzoek bij kinderen Bekijk Download
  49. Uw kind in ons ziekenhuis Bekijk Download
  50. Uw kind is benauwd Bekijk Download
  51. Uw verblijf in ziekenhuis Nij Smellinghe Bekijk Download
  52. Zindelijk worden Bekijk Download
  53. Zuurgraadmeting in de slokdarm bij kinderen Bekijk Download