Waarmee kunnen we u helpen?
Wanneer je gaat bevallen in ziekenhuis Nij Smellinghe kom je op de Kraamafdeling & Verloskamers terecht. Ook voordat je bevalt van je kindje, kun je een doorverwijzing krijgen naar onze afdeling voor onderzoek of behandeling.
De Kraamafdeling en Verloskamers vormen samen met de Kinderafdeling sinds september 2020 het Vrouw en Kind Centrum van Nij Smellinghe. De nieuwe afdeling is ruim opgezet met veel daglicht en voorzien van alle gemakken en moderne voorzieningen. Alle zorg voor moeder en kind vindt plaats op één afdeling, zodat jij en jouw kindje dicht bij elkaar kunnen zijn. De artsen en verpleegkundigen van de Kraamafdeling en Kinderafdeling werken nauw samen om jullie de best mogelijke zorg te bieden!
Praktische informatie
Bezoektijden
Bezoek is van harte welkom tussen 10.00 uur tot 12.00 uur en van 15.00 en 19.30 uur. Ben je net bevallen en vind je het leuk dat opa en oma of andere belangstellenden komen kijken? Dan is dat in overleg altijd mogelijk.
Hier vindt u meer informatie over de bezoektijden van Nij Smellinghe.
Route
Naar het ziekenhuis
-
Compagnonsplein 1, 9202 NN Drachten
Naar het ziekenhuis
Naar de kraamafdeling
-
Route 68, derde verdieping
Bekijk de plattegrond
-
Contact
0512 588 520 Kraamafdeling -
Contact
0512 588 523 Verloskamers (24/7 bereikbaar)
Naar de verloskamers
-
Route 65, derde verdieping
Bekijk de plattegrond
Verwijzing naar de Verloskamers
Voor een eerste afspraak bij de Verloskamers heb je een verwijzing van je verloskundige of huisarts nodig.
Meer informatie rondom de bevalling
Verloskamers
In Nij Smellinghe zijn vier verloskamers en twee onderzoekskamers. In de verloskamers kun je onder begeleiding van onze specialisten veilig bevallen. We doen ons uiterste best om hierbij aan jouw wensen tegemoet te komen, zolang dat medisch haalbaar is.
Kraamafdeling
Kraamafdeling
Wanneer jouw kindje extra zorg nodig heeft, gaat jouw kindje niet naar een aparte afdeling. Omdat we een gecombineerde afdeling Kraam en Kind zijn, krijgt jouw kindje de extra zorg bij jou op de kamer, zodat jullie als moeder en kind niet gescheiden worden van elkaar. Bij de geboorte van een kindje wordt een nieuw gezin geboren. In deze bijzondere periode is het van belang om als ouders en pasgeborene zoveel mogelijk bij elkaar te zijn voor optimale binding tussen ouder en kind. Het komt voor dat je om medische redenen (nog) niet naar huis kunt. Je verblijft dan op de kraamafdeling.
Verloskundeteam
Op de afdeling Verloskunde werken gynaecologen, verloskundigen, obstetrieverpleegkundigen en algemeen verpleegkundigen nauw met elkaar samen. De verloskundige en de verpleegkundige zijn 24 uur per dag aanwezig en begeleiden je tijdens de bevalling en het kraambed in Nij Smellinghe.
Eén van onze gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen behandelt je. Tijdens jouw verblijf in het ziekenhuis kun je op verzoek begeleiding krijgen van onze lactatiekundige. Je kunt bij haar terecht voor alle zaken rondom borstvoeding.
Nij Smellinghe biedt ook ruimte voor specialisten in opleiding. Het kan dus zijn dat je tijdens de bevalling een student verpleegkunde, verloskunde of geneeskunde tegenkomt. Je kunt altijd aangeven of je dit wel of niet wilt.
Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis
Wil je poliklinisch (zonder medische reden) bevallen in Nij Smellinghe? Dan kun je je hiervoor inschrijven op de Kraamafdeling. Op dinsdag, woensdag en donderdag kun je tijdens kantooruren bellen naar 0512 588 520.
Voorlichtings- en informatieavonden
Meerdere keren per jaar organiseren wij voorlichtings- en informatieavonden.
Voorlichtingsavonden voor zwangere vrouwen
Ben je zwanger en wil je meer informatie over bevallen thuis en/of in het ziekenhuis? Het Verloskundig Samenwerkingsverband Drachten en Omgeving organiseert meerdere malen per jaar een voorlichtingsavond.
Meer informatie over de voorlichtingsavonden voor zwangere vrouwen vind je via onderstaande knop.
Rondleiding voor zwangere vrouwen
Ben je zwanger en wil je meer informatie over bevallen thuis en/of in het ziekenhuis? Meld je dan aan voor een rondleiding op onze verloskamers. Er is plek voor vier stellen. Meld je snel aan want vol = vol!
Voorlichtingsavonden over borstvoeding
Ben je zwanger en wil je goed voorbereid aan je borstvoeding avontuur beginnen? Dan nodigen we jou en je partner graag uit voor de interactieve borstvoeding voorlichtingsavond.
Veelgestelde vragen
-
Wat gebeurt er bij een inleiding?
Als er een medische reden is om je bevalling op te wekken, leidt de verloskundige je in. Wil je weten hoe dit gaat? Download de brochure over hoe we je inleiden.
-
Wie kom ik allemaal tegen op de afdeling?
Op de afdeling Verloskunde werken gynaecologen, verloskundigen, obstetrieverpleegkundigen en algemeen verpleegkundigen nauw met elkaar samen. De verloskundige en de verpleegkundige zijn 24 uur per dag aanwezig en begeleiden je tijdens de bevalling en het kraambed in Nij Smellinghe.
Daarnaast kun je geholpen worden door de (obstetrie)verpleegkundigen en lactatiekundigen.
-
Ik moet bevallen met een keizersnede. Wat kan ik verwachten?
Als je gaat bevallen via een keizersnede ben je vast benieuwd hoe dit verloopt. Lees hier de brochure over bevallen via een keizersnede.
-
Bij wie kan ik met mijn vragen terecht tijdens de avond en nacht?
Ben jij onder controle bij Nij Smellinghe? Dan kun je 24 uur per dag contact met ons opnemen via 0512 588 523.
-
Hoe kan ik contact opnemen met de Kraamafdeling of de Verloskamers?
De verloskamers zijn 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0512 588 523.
-
Mijn kindje ligt in stuit, wat nu?
Wanneer je kindje in stuit ligt, kan dit veel vragen bij je oproepen over hoe de zorg nu verder gaat. Lees de brochure over wat we voor jou kunnen doen.
-
Ik ben zwanger van een tweeling, welke zorg krijg ik?
Wanneer je zwanger bent van een tweeling ben je onder controle bij Nij Smellinghe. In onze brochure lees je meer over de zorg die je krijgt.
-
Kan mijn partner blijven slapen in het ziekenhuis?
Wanneer je bij ons bevalt, is er een mogelijkheid dat jouw partner of een familielid/naaste blijft overnachten. Deze overnachting regel je in overleg met de verpleegkundige.
-
Ik wil graag pijnstilling tijdens de bevalling. Kan dat?
Tijdens de bevalling kun je kiezen uit twee soorten pijnstilling: de ruggenprik of het morfinepompje.
-
Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?
Klik dan hier.
-
Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?
Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.
Behandelteam
Patiënteninformatie
- Zwangerschapsdiabetes - Diabetes Gravidarum (inclusief video)