Spring naar inhoud

NO-meting bij kinderen

De kinderarts heeft een NO-meting voor jou aangevraagd. Met dit onderzoek meten we de hoeveelheid stikstofmonoxide (we korten dit af met NO) in de lucht die je uitademt. Het onderzoek kan bij kinderen van 5 jaar en ouder worden gedaan. Wat gebeurt er precies bij zo’n NO-meting? Dat kun je in deze folder lezen. Als je nog vragen hebt, mag je die gerust aan de dokter, de kinderlongverpleegkundige of de longfunctieanalist (e) stellen.

Doel

Stikstofmonoxide (NO) is een gas dat o.a. in je luchtwegen wordt gemaakt. Bij ontstekingen in je longen is de NO-waarde verhoogd. Met een NO-meting kijken we hoeveel NO in je uitademing zit en dus hoe geprikkeld (ontstoken) je luchtwegen zijn. Ook kan zo worden gekeken of je medicatie goed werkt of niet.

Voorbereiding thuis

Je hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. Wel moet je een uur voor het onderzoek rekening houden met wat je eet. Je mag namelijk geen nitraatrijke groenten eten (alle soorten sla, spinazie, andijvie, kool, rode bietjes, bleekselderij, koolrabi of paksoi).

Ook mag je je een paar uur voor de test niet te veel inspannen. Ga dus bijvoorbeeld niet sporten of rennen en kom ook niet op de fiets naar het ziekenhuis! Voor pubers die roken: ook roken beïnvloedt de meting, daarom mag je vanaf vier uur voor het  onderzoek niet meer roken.

Wie doet het onderzoek?

De NO-meting wordt door een speciaal hiervoor opgeleide longfunctieanalist(e) uitgevoerd. Je ouders/verzorgers mogen bij het onderzoek aanwezig zijn.

Waar is het onderzoek?

De NO-meting vindt plaats op de polikliniek Functieonderzoeken (route 27). Nadat je je gemeld hebt bij de balie, ga je in de wachtkamer zitten. Als je aan de beurt bent, word je opgeroepen door de longfunctieanalist(e).

Wat gebeurt er bij een NO-meting?

Tijdens het onderzoek krijg je een mondstuk in je mond. Het mondstuk is verbonden met een meetapparaat. De analist(e) vraagt je om zo lang mogelijk uit te ademen, daarna via het mondstuk van de NO-meter zo diep mogelijk in te ademen en vervolgens weer een paar seconden uit te ademen. Soms wordt de meting nog een keertje herhaald. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag van het onderzoek

De resultaten van de NO-meting worden beoordeeld door de kinderarts. De longfunctieanalist(e) kan er niets over zeggen. Tijdens de (volgende) afspraak bij je kinderarts bespreekt hij of zij de resultaten en de gevolgen daarvan voor je behandeling.

Verhinderd

Wanneer je niet kunt komen, wil je dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de receptie van de polikliniek Functieonderzoeken, telefoonnummer (0512) 588 806.

Download PDF