Spring naar inhoud

Desimpactie met behulp van Picoprep

Inleiding

Uw kind heeft last van obstipatie en moet daarom starten met zakjes laxeerpoeder. Er zit nu echter zo veel ontlasting in de darmen (een prop) dat eerst zogenaamde desimpactie nodig is met Picoprep. Picoprep is een poeder dat de activiteit van de darmen vergroot. Ook zorgt Picoprep ervoor dat het vocht langer wordt vastgehouden in de darmen zodat de ontlasting soepeler wordt. Zo worden de darmen schoongespoeld.

Desimpactieschema Pipcoprep

De Picoprep moet 1, 2 of 3 dagen gegeven worden; de kinderarts spreekt dit met u af. Iedere dag krijgt uw kind 1 dosis Picoprep. De dosering hangt af van de leeftijd en van het gewicht van uw kind:

2-4 jaar:          ½ zakje (8 gram poeder).
4-9 jaar:          1e dosis 1 zakje, eventueel 2e en 
                       3e dosis ½ zakje.
Vanaf 10 jaar:  1 zakje per dag.

Het laxeerpoeder moet worden opgelost in water: een ½ zakje moet worden opgelost in 100 ml. water en een heel zakje in 150 ml. water. In principe is het het beste om dit ’s ochtends in te nemen. Meestal begint de Picoprep 2 tot 4 uur na inname te werken. Uw kind moet dan vrij plotseling en vaak naar de wc; de ervaring leert dan ook dat het het prettigst is om thuis te laxeren.
 

Het is heel belangrijk dat uw kind tijdens de dag(en) dat hij/zij Picoprep krijgt, heel veel drinkt. Let daar goed op!
 

Mocht uw kind heel veel gaan braken na het innemen van de Picoprep neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde.

Ook na dit desimpactieschema moet uw kind langere tijd doorgaan met zakjes laxeerpoeder (bijvoorbeeld Movicolon, Forlax of Macrogolen)! Hoeveel zakjes uw kind dan moet gebruiken als ‘onderhoud’, spreekt de kinderarts met u af.

Tot slot


De zakjes laxeerpoeder zijn dus echt voor een langere periode bedoeld, niet voor maar even of voor ‘zo nodig’. Schrik hier niet van; de darmen worden niet lui van de poeders, zoals vaak wordt beweerd! De door de obstipatie opgezette darm moet echt even de gelegenheid krijgen weer te normaliseren. Pas als het een langere tijd goed gaat, mogen de zakjes laxeerpoeder (heel) langzaam afgebouwd worden. Als de zakjes te snel worden afgebouwd, is uw kind namelijk zo terug bij ‘af’!

Succes!

Download PDF