Spring naar inhoud

Desimpactieschema voor kinderen

Inleiding


Uw kind heeft last van obstipatie; er moet daarom worden gestart met laxeerpoeder. Er zit nu echter zo veel ontlasting in de darmen (een prop) dat eerst zogenaamde desimpactie nodig is. Dit betekent dat de darmen van uw kind met hoge doseringen laxeerpoeder worden leeggemaakt.

Desimpactieschema


Hieronder vindt u het desimpactieschema; iedere dag wordt de dosering verhoogd tot een bepaald maximum. U ziet per leeftijdsgroep aangegeven hoeveel schepjes of zakjes poeder gegeven moeten worden op welke dag. Het desimpactieschema duurt een week.

Ook na dit schema moet uw kind lang doorgaan met laxeerpoeder (als onderhoud)! Deze onderhoudsdosering wordt door de kinderarts met u afgesproken.

De inhoud van één zakje laxeerpoeder moet worden opgelost in ongeveer 70 ml water. In principe is het het beste om de zakjes ’s ochtends aan uw kind te geven. Natuurlijk is dat bij een hoge dosering erg lastig; verdeel de zakjes dan over 2 of 3 keer. Sommige kinderen vinden laxeerpoeder opgelost in water niet lekker; los de zakjes dan in iets anders op, bijvoorbeeld ranja of sap.

De bekers met het laxeerpoeder komen bovenop de normale vochtinname per dag. Kinderen van 5 jaar oud drinken ongeveer 1 liter per dag, kinderen van 7 jaar oud drinken ongeveer 1,2 liter per dag en kinderen vanaf 9 jaar oud drinken ongeveer 1,5 liter per dag.

Wat kunt u verwachten?


Omdat er een hoge dosering laxeerpoeder wordt gegeven, is het belangrijk dat u en uw kind rekening houden met veel poep!! Uw kind zal vaker naar de wc gaan of zelfs poepongelukjes krijgen. Ook kan hij of zij in één keer een grote hoeveelheid ontlasting hebben of juist vaker kleine beetjes door de dag heen. Omdat u de dosering laxeerpoeder opbouwt, kan het een aantal dagen duren voordat de ontlasting echt op gang komt. Een paar dagen diarree hebben is mogelijk; dit betekent niet altijd dat dan alle ontlasting al uitgepoept is. Bij (overloop)diarree loopt de diarree langs de hardere ontlasting dus is het juist heel belangrijk door te gaan met het desimpactieschema.

Tot slot


Het laxeerpoeder (in onderhoudsdosering) is echt voor een langere periode bedoeld, niet voor maar even of voor ‘zo nodig’. Schrik hier niet van; de darmen worden niet lui van de poeders zoals vaak wordt beweerd! De door de obstipatie opgezette darm moet echt even de gelegenheid krijgen weer te normaliseren. Pas als het langere tijd goed gaat, mag het laxeerpoeder (heel) langzaam afgebouwd worden. Als het laxeerpoeder te snel wordt afgebouwd, is uw kind zo terug bij ‘af’!

Download PDF