Uw kinderarts heeft voor uw zoon/dochter een colonpassagetijd-onderzoek afgesproken. Dit is een onderzoek naar de snelheid van de werking van de dikke darm. In deze folder leggen wij uit hoe de gang van zaken is bij dit onderzoek.
Wat is colonpassagetijd?
Het doel van dit onderzoek is het bepalen van de snelheid waarmee de ontlasting de dikke darm passeert. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van capsules. Een capsule is gevuld met 10 markers. Dit zijn kleine ringetjes. Deze markers kunnen wij op een röntgenfoto zien. De markers hebben dezelfde passagesnelheid als de normale ontlasting. De markers worden niet verteerd en kunnen geen kwaad. Uw kind kan gewoon normaal eten en drinken. Ook kan uw kind alle dagelijkse bezigheden voortzetten. Voor een juiste interpretatie van het onderzoek is het belangrijk dat uw kind deze capsules gedurende 6 dagen inneemt op een vast tijdstip. Na zeven dagen wordt er een röntgenfoto van de buik gemaakt.
Voorbereiding
- U gaat met uw kind naar de afdeling Radiologie (route 32).
- Hier krijgt u het doosje met de capsules.
- In de bijsluiter van het doosje met capsules, staat dat de laxeermedicatie (macrogol/forlax) gestaakt moet worden. Bij kinderen hoeft dit echter niet altijd; uw kinderarts zal u vertellen of de laxeermedicatie bij uw kind wel of niet gestopt moet worden.
- Ook wordt er een afspraak gemaakt om op dag 7 terug te komen voor een röntgenfoto van de buik.
Thuis doen
- Op dag 1, 2, 3, 4, 5 en 6 geeft u uw kind één capsule per dag, iedere dag op hetzelfde tijdstip. Op dag 6 neemt uw kind een extra capsule met buisvormige markers in met 12 uur ertussen (capsule 6.1 en 6.2). Zie onderstaand schema.
(09.00 uur is een voorbeeld, de arts bepaalt het tijdstip)
- Inname van de capsules mag met een glas drinken. Als uw kind de capsule niet door kan slikken, mag de capsule opengemaakt worden. U mengt dan de losse ringetjes uit de capsules door wat yoghurt, appelmoes of vla. Dit dient dan wel in maximaal 15 minuten opgegeten te worden. Controleer het bakje op achtergebleven ringetjes.
- Op dag 7 komt u naar het ziekenhuis en wordt er op de afgesproken tijd een foto gemaakt.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandeld kinderarts; hiervoor wordt een telefonische afspraak gepland.
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de polikliniek Kindergeneeskunde: 0512 588 820 (op werkdagen van 8.00 uur tot 16.30 uur).
Download PDF