Spring naar inhoud

Clonidinetest

Inleiding

Uw kind is bij de kinderarts onder behandeling i.v.m. een te kleine lengte. Er is daarom met u gesproken over een Clonidinetest. Dit is een onderzoek naar de aanmaak van groeihormoon. Hoe gaat een Clonidinetest in zijn werk? Zijn er ook voorbereidingen? Dit alles leest u in deze folder. Ook vindt u in deze folder informatie over de afdeling waar de test plaatsvindt.

Het doel van een Clonidinetest

In de hersenen bevindt zich de hypofyse. De hypofyse is een klier die o.a. groeihormoon afscheidt. Het groeihormoon zorgt er o.a. voor dat uw kind groeit.


Clonidine is een stofje dat de hypofyse stimuleert groeihormoon af te geven. Door nu Clonidine aan uw kind toe te dienen, kunnen we meten hoeveel groeihormoon de hypofyse van uw kind afscheidt. We meten dit in het bloed. Zo kan de arts kijken of de groeihormoonafscheiding bij uw kind voldoende is.

Voorbereidingen thuis op de Clonidinetest

Om een betrouwbaar testresultaat te krijgen, is het noodzakelijk dat u thuis al met een aantal zaken rekening houdt:

  • Vanaf vijf dagen voor de test moeten meisjes van 8 jaar of ouder en jongens van 10 jaar of ouder iedere dag een tabletje slikken (voor zogenaamde 'priming'). Voor deze tabletjes krijgt u een recept mee zodat u ze bij de apotheek kunt ophalen. Dit recept krijgt u bij het laatste polikliniekbezoek mee of het wordt u thuisgestuurd.
  • Voor de test moet uw kind nuchter zijn! Dit betekent dat hij/zij vanaf 0.00 uur niets meer mag eten en drinken!
     
  • Voor u van huis gaat, plakt u de EMLA-pleisters op de armen van uw kind. Een EMLA-pleister bevat een verdovende zalf zodat uw kind het prikken van het infuus (bijna) niet voelt. U heeft deze pleisters, of een recept hiervoor, meegekregen bij uw laatste polibezoek.
     

Waar vindt de Clonidinetest plaats en wie begeleidt de test?

De Clonidinetest wordt verricht op de afdeling B1 dagverpleging (route 52) of op de afdeling B3 Vrouw Kind (route 68). U krijgt van te voren te horen op welke afdeling u moet zijn. Op de afdeling is alles aanwezig om de Clonidinetest goed en veilig uit te kunnen voeren. Op de dag van de test meldt u zich om 8.00 uur bij de bali op de doorgegeven afdeling . Op de testdag worden u en uw kind begeleid door een kinderarts en een gespecialiseerde kinderverpleegkundige.
Voor meer informatie over de (faciliteiten op de) kinderafdeling en de regels die daar gelden, verwijzen we u naar de folder “Uw kind in ons ziekenhuis, dagverpleging kind B1” en/of ‘Uw kind in ons ziekenhuis, Vrouw Kind B3’.

Hoe gaat de test in zijn werk?

Allereerst smeert de verpleegkundige EMLA-zalf op de plek waar het infuus geprikt gaat worden; EMLA verdooft de huid waardoor uw kind de prik (bijna) niet voelt. Daarna zullen de bloeddruk, de pols en de temperatuur van uw kind gemeten worden. Vervolgens wordt er door de kinderarts een infuus ingebracht; er wordt dan meteen ook wat bloed afgenomen. Daarna krijgt uw kind de Clonidine toegediend (meestal opgelost in vloeistof). Hierna mag uw kind weer eten.

De toegediende Clonidine gaat nu de hypofyse stimuleren groeihormoon af te scheiden. Om dit te meten wordt er vervolgens iedere 30 minuten bloed afgenomen via het infuus (in totaal 6 keer).

De hele test duurt ongeveer 3 uur; gedurende die tijd heeft uw kind absolute bedrust.

Mogelijke bijwerkingen van de Clonidinetest

Door de Clonidine kan de bloeddruk van uw kind dalen. Daarom wordt tijdens de test zo nu en dan de bloeddruk gecontroleerd. Verder krijgt uw kind tijdens de test via het infuus continu vocht toegediend om een eventueel lage bloeddruk op te vangen. Ook kan uw kind tijdens de test wat slaperig worden.

Ontslag naar huis

Na afloop van de Clonidinetest mag uw kind pas naar huis, als hij of zij goed wakker is en zijn/haar bloeddruk normaal is. Pas dan verwijdert de verpleegkundige het infuus. Dit doet geen pijn!

De uitslag

De uitslag van de Clonidinetest krijgt u van de kinderarts. Het duurt een paar weken voordat de uitslag bekend is. De uitslag krijgt u telefonisch. U krijgt een afspraak mee wanneer de kinderarts u gaat bellen.

Verhinderd?

Als u niet kunt komen, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoon 0512 588 820.

Meer informatie

Op de website van het ziekenhuis Nij Smellinghe kunt u meer informatie vinden over de afdeling Kindergeneeskunde: www.nijsmellinghe.nl  Voor de kinderen is er een speciale link.

Download PDF