Spring naar inhoud

Inspanningsprovocatietest bij kinderen

De kinderarts heeft een inspanningstest voor jou aangevraagd. Dit is een longfunctieonderzoek.
Het onderzoek kan bij kinderen vanaf 8 jaar worden gedaan.
Wat gebeurt er precies bij zo’n inspanningstest? Dat kun je in deze folder lezen. Als je nog vragen hebt, mag je die gerust stellen aan de dokter, de kinderlongverpleegkundige of de longfunctieanalist(e).

Doel

Met dit onderzoek kunnen we vaststellen of je kortademig wordt na inspanning. Je fietst een aantal minuten op een hometrainer. Voor en na het fietsen meten we de functie van je longen.

Voorbereiding thuis

Een paar uur  voor het onderzoek mag je je niet inspannen. Ga dus bijvoorbeeld niet sporten of rennen en kom niet zelf op de fiets naar het ziekenhuis. Ook mag je 3 uur voor het onderzoek niet teveel en te zwaar eten. Iets licht verteerbaars, zoals een kopje thee en een boterham, mag wel. Met de onderstaande medicijnen moet je een aantal uren vóór het onderzoek stoppen. Deze medicijnen kunnen namelijk het onderzoek beïnvloeden.


Stoppen   48 uur voor het onderzoek: Singulair
Stoppen   24 uur voor het onderzoek: Foradil, Serevent, Seretide, Oxis  (paars/ groen)
Stoppen   8 uur voor het onderzoek: Salbutamol(Ventolin®, Aeromir®), Terbutaline (Bricanyl®) (blauw/ wit/ bruin)


Let op! De inhalatiecorticosteroïden (ontstekingsremmers) mag je wel tot en met de ochtend van het onderzoek gebruiken: Qvar, Flixotide, Pulmicort (oranje/ rood).

Wie doet het onderzoek?

De inspanningstest wordt door een speciaal hiervoor opgeleide longfunctieanalist(e) uitgevoerd. Je ouders/verzorgers mogen bij het onderzoek aanwezig zijn.

Waar is het onderzoek?

De inspanningstest vindt plaats op de polikliniek Functieonderzoeken (route 27). Nadat je je gemeld hebt bij de balie, ga je in de wachtkamer zitten. Als je aan de beurt bent, word je opgeroepen door de longfunctieanalist(e).

Wat gebeurt er bij een inspanningstest?

Voordat je je moet gaan inspannen op de fiets wordt er eerst een longfunctietest gedaan. Je krijgt een mondstuk in de mond en een klemmetje op je neus want je mag alleen door je mond ademen tijdens het onderzoek. De longfunctieanalist(e) vraagt je dan om zo diep mogelijk in te ademen en dan zo hard mogelijk uit te blazen. Dit moet je een paar keer achter elkaar doen. Hoe je blaast, wordt met behulp van een computer geregistreerd. Als de testen goed zijn, starten we met de inspanningstest.


Hiervoor krijg je plakelectrodes op je borst en rug om de hartslag goed te kunnen meten.


Je fietst op een hometrainer ongeveer 8 minuten, waarbij het in het begin steeds een beetje zwaarder wordt. Meteen na het fietsen moet je opnieuw dezelfde blaasoefening doen. We herhalen dit nog een aantal keer tot maximaal 30 minuten na de inspanning. Word je tussentijds kortademig, dan krijg je een luchtwegverwijdend medicijn ( Salbutamol) en laten we je na ongeveer 15 minuten nog een keer blazen om te controleren of het weer goed is.
Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Na het onderzoek

Van de Salbutamol kun je je wat trillerig voelen en/of hartkloppingen hebben. Dit is niet ernstig maar kan wel even vervelend zijn. De klachten gaan gelukkig snel weer over. Na het onderzoek mag je gewoon weer je eigen medicijnen gebruiken zoals je gewend bent.

De uitslag van het onderzoek

De resultaten van de inspanningstest worden beoordeeld door de kinderarts. De longfunctieanalist(e) kan er niets over zeggen. Tijdens de (volgende) afspraak bij je kinderarts bespreekt hij of zij de resultaten en de gevolgen daarvan voor je behandeling.

Verhinderd

Wanneer je niet kunt komen, wil je dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de receptie van de polikliniek Longgeneeskunde, telefoonnummer 0512 588 816.

Download PDF