Spring naar inhoud

Longfunctieonderzoek bij kinderen

De kinderarts heeft een longfunctieonderzoek voor jou aangevraagd (we noemen dat ook wel ‘spirometrie’ of een ‘blaastest’). Met dit onderzoek meten we de kracht, de functie en de inhoud van je longen.

Dit onderzoek kan bij kinderen van 6 jaar en ouder worden gedaan. Wat gebeurt er dan precies bij zo’n longfunctieonderzoek? Dat kun je in deze folder lezen. Als je nog vragen hebt, mag je die gerust aan de dokter, de kinderlongverpleegkundige of de longfunctieassistente stellen.

Doel

Het doel van een longfunctieonderzoek is het meten van de functie van de longen. Zo kan beoordeeld worden of er een vernauwing van de luchtwegen bestaat.

Voorbereiding thuis


Je hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. Met de onderstaande medicijnen moet je een aantal uren vóór het onderzoek stoppen, tenzij de arts anders voorschrijft. Deze medicijnen kunnen namelijk het onderzoek beïnvloeden.

Als je benauwd bent, mag je natuurlijk altijd een luchtwegverwijder gebruiken. Zeg dit dan wel even tegen de longfunctieanalist(e) voor het onderzoek.

Stoppen: 24 uur voor het onderzoek, langwerkende luchtwegverwijders:
formoterol (Oxis®, Foradil ®), formoterol met budesonide

(Symbicort ®), formoterol en beclometason (Foster®), salmeterol (Serevent®), salmeterol en fluticason (Seretide®).
 

Stoppen: 8 uur voor het onderzoek, kortdurende luchtwegverwijders:
Salbutamol (Ventolin®, Airomir®), Terbutaline (Bricanyl®).

Wie doet het onderzoek?


Het longfunctieonderzoek wordt door een speciaal hiervoor opgeleide longfunctieanalist(e) uitgevoerd. Je ouders/verzorgers mogen bij het onderzoek aanwezig zijn.

Waar is het onderzoek?


Het longfunctieonderzoek vindt plaats op de polikliniek functieonderzoeken (route 27). Nadat je je gemeld hebt bij de balie, ga je in de wachtkamer zitten. Als je aan de beurt bent, word je opgeroepen door de longfunctieanalist(e).

Wat gebeurt er bij een longfunctieonderzoek?

Tijdens het onderzoek krijg je een mondstuk in je mond en een klemmetje op je neus want je mag alleen door je mond ademen tijdens het onderzoek. De longfunctieanalist(e) vraagt je dan om zo diep mogelijk in te ademen en dan zo hard en zo lang mogelijk uit te blazen. Dit moet je een paar keer achter elkaar doen.

Hoe je blaast, wordt met behulp van een computer geregistreerd. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

Soms moet je hierna nog een keer blazen; alleen krijg je nu eerst een (kortwerkende) luchtwegverwijder (Salbutamol 400 microgram). Salbutamol maakt de luchtwegen wat ruimer. Dit moet ongeveer 20 minuten inwerken. Daarna wordt het longfunctieonderzoek herhaald. Het (hele) onderzoek duurt dan ongeveer dertig minuten.

Na het onderzoek


Van de Salbutamol kun je je trillerig voelen en/of hartkloppingen hebben. Dit is niet ernstig maar kan wel even vervelend zijn. De klachten gaan gelukkig snel weer over. Na het longfunctieonderzoek mag je gewoon weer je eigen medicijnen gebruiken zoals je gewend bent.

De uitslag van het onderzoek


Tijdens een volgende afspraak of telefonisch consult bespreekt de kinderarts de uitslag van het onderzoek met jou en je ouders/verzorgers. De kinderarts bespreekt dan de resultaten van het onderzoek en de gevolgen daarvan voor je behandeling.

Verhinderd


Wanneer je niet kunt komen, wil je dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de receptie van de polikliniek functieonderzoeken, telefoonnummer 0512 588214

Download PDF