Spring naar inhoud

Pinda- en Eipoli (Polikliniek Kindergeneeskunde)

Inleiding

Uw kind is verwezen naar de Pinda- en Eipoli van de polikliniek Kindergeneeskunde van ziekenhuis Nij Smellinghe omdat uw kind eczeem en/of een (verhoogde kans op) voedselallergie heeft. In deze folder leggen we uit hoe een afspraak op deze poli in zijn werk gaat.

De Pinda- en Eipoli

Op de Pinda- en Eipoli van de polikliniek Kindergeneeskunde kunnen kinderen terecht voor onderzoek om te kijken of veilig gestart kan worden met pinda en ei. Kinderen met een verhoogde kans op een allergie kunnen verwezen worden door de jeugdarts of de huisarts. Dit zijn kinderen met eczeem maar ook kinderen met ernstige andere voedselallergieën of ernstige allergieën in de familie.

Kinderen zonder deze risicofactoren kunnen thuis starten met pinda en ei in de bijvoeding (bij voorkeur tussen de leeftijd van 4 en 8 maanden).

Waarom moeten kinderen met eczeem worden verwezen?

Kinderen met eczeem hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een voedselallergie. Dat komt doordat eiwitten uit voeding, zoals pinda en ei, via de kapotte eczeemhuid in het lichaam kunnen komen. De huid is niet de goede weg om het lichaam binnen te komen en kan zo een allergie veroorzaken. Om dit te voorkomen is het heel belangrijk om het eczeem goed te behandelen én om al op jonge leeftijd te beginnen met het geven van pinda en ei in de bijvoeding. Ook hierna moet regelmatig pinda en ei worden aangeboden.

Uit onderzoeken blijkt dat vroeg beginnen met pinda en ei in de bijvoeding bij 8 van de 10 kinderen met eczeem een pinda- en/of

ei-allergie voorkomt!

Het advies is om hier vanaf de leeftijd van 4 maanden mee te starten, bij voorkeur vóór de leeftijd van 8 maanden.

De afspraak

De eerste afspraak begint met een consult door de kinderarts; dit betreft een gesprek met de kinderarts en een lichamelijk onderzoek.


Hierna gaat u met uw kind naar een andere kamer waar het allergie-onderzoek gedaan wordt door één van de doktersassistentes.


Het allergie-onderzoek bestaat uit een huidpriktest; eerst krijgt uw kind kleine druppeltjes op de huid van de onderarm en daarna een paar kleine prikjes in de huid van de onderarm (deze voelt uw kind bijna niet).


Als de huidpriktest geen of weinig reactie laat zien, kan uw kind meteen door naar de Dagbehandeling van de Kindergeneeskunde voor het geven van pinda of ei onder medisch toezicht.

Overigens wil een kleine reactie niet altijd zeggen dat er sprake is van een allergie.

Bij een grote (hevige) reactie op de huidpriktest, zal een nieuwe afspraak worden gemaakt om op korte termijn pinda of ei te geven tijdens een dagopname.


Voorbereiding

Voor een betrouwbare huidpriktest is het belangrijk dat uw kind 3 dagen voor de test geen antihistaminica inneemt (anti-allergie drank of tablet zoals dimetindeen (Fenistil®), Desloratadine (Aerius®) of levocetirizine (Xyzal®)).

Ook mag er 3 dagen voor de test geen hormoonzalf worden gebruikt op de onderarm.

Op de dag van de test is het belangrijk dat er geen vette zalf op de onderarm wordt gesmeerd.

Nazorg

Als uw kind zonder problemen pinda en/of ei kan eten, is het belangrijk om dit wekelijks te blijven geven. Op deze manier blijft het afweersysteem pinda en/of ei herkennen en ontstaat later niet alsnog een allergie. Wij adviseren minimaal eenmaal per week 3 theelepels pindakaas (door babyvoeding of op brood) en minimaal eenmaal per week een half ei (roerei, gekookt ei of gebakken ei) te geven.

Revisie

Ongeveer 2 dagen na de test wordt u gebeld door de doktersassistente om te horen hoe het na de test met uw kind is gegaan. Na 4-6 weken volgt een telefonische afspraak met de kinderarts. Als alles goed gaat, kan het traject dan worden afgesloten. Soms kunnen meerdere (telefonische) controle-afspraken nodig zijn.


Praktische informatie

Locatie

Polikliniek Kindergeneeskunde: route 42a (graag aanmelden met de patiëntenpas bij de aanmeldzuil).

Duur afspraak

De afspraak duurt een ochtend (3-4 uren), in sommige gevallen korter.

Wat moet u meenemen?

  1. Ziekenhuispas en identiteitsbewijs.
  2. Wandelwagen waarin uw kind kan slapen.
  3. Babyvoeding (de favoriete fruit- of groentehap, minimaal

200 ml/200 gr).

Het is belangrijk dat uw kind ongeveer 60-70 gram groente-/fruithap kan eten. De pinda wordt namelijk door de groente-/fruithap gemengd.

Wie mogen er mee?

Wij vragen u met maximaal 2 volwassenen te komen. Dit in verband met de rust van uw kind en de andere aanwezige kinderen. Om deze reden kunnen oudere broertjes en zusjes dus niet meekomen.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt bellen met de polikliniek Kindergeneeskunde (0512 588 820, op werkdagen tussen 8 uur en 16.30 uur).

Op de website van ons ziekenhuis (www.nijsmellinghe.nl) vindt u nog meer informatie over onze polikliniek.

Download PDF