Uw kind heeft urinewegklachten gehad. Mocht uw kind tussendoor weer klachten krijgen (bijvoorbeeld onverklaarbare koorts en/of pijn bij het plassen) dan wil de kinderarts de urine van uw kind laten onderzoeken. De urine moet dan worden opgevangen in een potje. Zo’n potje (en de bijbehorende formulieren) krijgt u mee. Hieronder leest u hoe het allemaal werkt en waar u aan moet denken.
Waar moet u op letten als u urine inlevert
- De urine moet vers zijn, dat wil zeggen niet ouder dan twee uur, als u die afgeeft op het laboratorium of op de kinderafdeling.
- Het potje moet steriel zijn (dus pas op het laatste moment het plastic verwijderen)
- De plasser moet tevoren schoongemaakt worden. Dit kan met een washandje met water, nooit met zeep.
- Bij kinderen hoeft het geen ochtendurine te zijn.
- De urine moet een zogenaamde 'midstream urine' zijn, dat wil zeggen dat uw kind (als het lukt!) eerst een beetje op de wc plast en dan pas in het potje.
Tijdens kantooruren
Tijdens kantooruren kunt u de urine en de formulieren inleveren op het Afnamelaboratorium (route 31).
Daarna neemt u telefonisch contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde (tel. (0512) 588 820) of u loopt even langs de polikliniek om te vertellen dat u urine heeft ingeleverd en te overleggen wanneer u kunt bellen voor de uitslag.
Buiten kantooruren
Buiten kantooruren kunt u de urine en de formulieren inleveren bij de balie van de Kinderafdeling. Vervolgens neemt u de eerstvolgende werkdag contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde om te vertellen dat u urine heeft ingeleverd en te overleggen wanneer u kunt bellen voor de uitslag.
Download PDF