Spring naar inhoud

Behandeling eczeem bij kinderen

Inleiding


Eczeem is een aangeboren ziekte. We kunnen eczeem niet genezen maar de klachten ervan wel heel goed behandelen. Het goede nieuws is dat het grootste deel van de kinderen rond de leeftijd van 2-3 jaar over hun eczeem heen groeit en de klachten dus vanzelf verdwijnen.

De behandeling van eczeem

  • Beperk het contact van de huid met water. Laat uw kind bij voorkeur max. 2-3 keer per week voor het slapen onder de douche/in bad gaan. In bad verdient dat de voorkeur. Gebruik geen zeep! Het advies is uw kind eerst enkele minuten in het badwater zonder toevoegingen te zetten, zodat de poriën van de huid open gaan staan. Daarna kunt u een neutrale badolie toevoegen die dan in de huid kan trekken. Let er op dat uw kind door de olie glibberig wordt. Dit kan gevaarlijk zijn. Dep (en dus niet wrijf) uw kind met een handdoek droog en smeer de nog iets vochtige huid in met vette zalf. Als uw kind een krabpak heeft, kunt u dat daarna aantrekken.
  • Om de huid van de kind te versterken, is een vette zalf nodig. Hiervoor geldt: hoe vaker smeren, hoe beter! Het is van belang een vette zalf te vinden die voor zowel u als uw kind prettig aanvoelt. U krijgt diverse vette zalven voorgeschreven waaruit u de beste kunt kiezen. De vette zalf versterkt de huid maar behandelt niet het eczeem.
  • Voor de behandeling van het eczeem is het van belang om op de actieve plekken hormoonzalf te smeren. Deze smeert u dun op de huid en minimaal een half uur vóór-dat u de vette zalf aanbrengt, zodat de zalf goed kan intrekken.

Hoe gebruikt u de hormoonzalf?


De hormoonzalf zorgt ervoor dat het eczeem verdwijnt. Als u de hormoonzalf goed smeert, is uw kind over het alge-meen binnen 1 week van de eczeemklachten af. Hoewel de huid er dan mooi uitziet, ‘smeult’ het eczeem onder de huid nog door. Het is dus van groot belang om de hormoonzalf niet acuut te stoppen als het goed gaat maar om het smeren af te bouwen volgens onderstaand schema:

  Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7
Week 1 x x x x x x x
Week 2   x x x x x x
Week 3     x x x x x
Week 4       x x x x
Week 5         x x x
Week 6           x x
Week 7             x

De hormoonzalf moet dus bij de start 7 dagen achtereen gesmeerd worden. Daarna geeft u de huid 1 dag rust. Daarna 6 dagen smeren, 2 dagen rust enz. Soms treedt er tijdens het afbouwen een nieuwe verergering van het eczeem op. Begin dan weer bij week 1, smeer de eczeem-plekken in tot het eczeem weg is en bouw dan opnieuw af. Bouw niet af als er geen verbetering is of als u merkt dat het eczeem weer terugkomt! Als het eczeem al na 3 dagen verdwenen is, kan versneld afgebouwd worden door nog een week om de dag te smeren en dan te stoppen. Als de huid er mooi uitziet, is het advies om 1-2 keer per week een dun laagje hormoonzalf te smeren op de plekken waar het eczeem vaak terugkomt. Dit is beter dan dat het eczeem, door het stoppen met zalven, weer zo erg opleeft, dat u weer bij week 1 moet beginnen. 

Download PDF