Spring naar inhoud

Astma one-stop-shop

Inleiding

De huisarts heeft voor jou een zogenaamde 'One-stop-shop beoordeling en advies astma' aangevraagd. Dit betekent dat je één dag naar het ziekenhuis komt voor een paar onderzoeken en afspraken achter elkaar.
Wat gebeurt er dan allemaal en waar moet je precies zijn? Moet je je ook voorbereiden? Dat kun je in deze folder lezen. Als je nog vragen hebt, mag je die gerust aan de huisarts, de dokter of de kinderlongverpleegkundige stellen.

Doel

Veel kinderen met astma worden, net als jij, behandeld door de huisarts. Meestal heb je niet al te veel last van je astma en gebruik je ook niet heel veel medicijnen. Toch is gebleken dat veel kinderen nog wel klachten hebben en dan vooral bij inspanning (bijvoorbeeld bij rennen, fietsen of sporten). Er kan ook een andere reden zijn waarom je soms benauwd bent.

Uit onderzoek in zowel Nederland als Denemarken is gebleken dat van deze kinderen lang niet iedereen echt astma heeft. Meer medicijnen nemen is dan niet altijd de oplossing. Voor deze groep kinderen is de ‘one-stop-shop beoordeling en advies astma’ bedoeld. Je huisarts vraagt dan de kinderarts één keer mee te denken over wat voor jou het beste is. In principe blijft de huisarts dus jouw behandelaar.

Wat gebeurt er allemaal?

Om een goed beeld te krijgen van hoe jouw longen werken, heeft de kinderarts een paar onderzoeken voor jou afgesproken. Allereerst kan het zijn dat je huisarts al wat bloed heeft laten afnemen voor allergieonderzoek.

Als dit eerder al eens is gebeurd, hoeft het meestal niet nog een keer.

Op de dag in het ziekenhuis krijg je een NO-meting (1) en een uitgebreid longfunctieonderzoek (2). Als die onderzoeken klaar zijn, heb je een afspraak bij de kinderarts (3) en tot slot heb je een afspraak bij de kinderlongverpleegkundige (4). Je hebt dus vier afspraken op een rij. In deze folder lees je stap-voor-stap wat er bij iedere afspraak precies gebeurt.

1. NO-meting

Met een NO-meting meten we de hoeveelheid stikstofmonoxide (we korten dit af met NO) in de lucht die je uitademt. Stikstofmonoxide (NO) is een gas dat o.a. in je luchtwegen wordt gemaakt. Bij onrustig astma is de NO-waarde verhoogd.
Het onderzoek kan bij kinderen van 5 jaar en ouder worden gedaan.

Voorbereiding thuis


Je hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. Wel moet je de avond voor het onderzoek rekening houden met wat je eet. Je mag namelijk geen nitraatrijke groenten eten (alle soorten sla, spinazie, andijvie, kool, rode bietjes, bleekselderij, koolrabi of paksoi).

Ook mag je je een paar uur voor de test niet te erg inspannen. Ga dus bijvoorbeeld niet sporten of rennen en kom ook niet op de fiets naar het ziekenhuis! Voor pubers die roken: ook roken beïnvloedt de meting, daarom mag je vanaf vier uur voor het onderzoek niet meer roken.

Waar is het onderzoek?


De NO-meting vindt plaats op de polikliniek Functieonderzoeken (route 27). Nadat je je gemeld hebt bij de balie, ga je in de wachtkamer zitten. Als je aan de beurt bent, word je opgeroepen door de longfunctieanalist(e). Je ouders/verzorgers mogen bij het onderzoek aanwezig zijn.

Wat gebeurt er bij een NO-meting?


Tijdens het onderzoek krijg je een mondstuk in je mond. Het mondstuk is verbonden met een meetapparaat. De analist(e) vraagt je om zo lang mogelijk uit te ademen, daarna via het mondstuk van de NO-meter zo diep mogelijk in te ademen en vervolgens weer een paar seconden uit te ademen. Soms wordt de meting nog een keertje herhaald. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

2. Uitgebreid longfunctieonderzoek

Met een longfunctieonderzoek (een blaastest) meten we de kracht, de functie en de inhoud van je longen. Zo kan beoordeeld worden of er een vernauwing van je luchtwegen bestaat. Dit onderzoek kan bij kinderen van 6 jaar en ouder worden gedaan.

Voorbereiding thuis


Je hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. Wel moet je een aantal uren vóór het onderzoek met de onderstaande medicijnen stoppen. Deze medicijnen kunnen namelijk het onderzoek beïnvloeden. Als je benauwd bent, mag je natuurlijk altijd een luchtwegverwijder gebruiken. Zeg dit dan wel even tegen de longfunctieanalist(e) vóór het onderzoek.
 

24 uur voor het onderzoek stoppen met:
Langwerkende luchtwegverwijders, dus Foradil, Serevent, Oxis en Seretide.


8 uur voor het onderzoek stoppen met:
Kortdurende luchtwegverwijders, dus Salbutamol (Ventolin®, Airomir®) en Terbutaline (Bricanyl®).

Waar is het onderzoek?


Het longfunctieonderzoek vindt ook plaats op de polikliniek Functieonderzoeken (route 27). Nadat je klaar bent met de NO-meting kun je meestal direct beginnen met het uitgebreide longfunctieonderzoek (de blaastest). Ook bij dit onderzoek mogen je ouders/verzorgers aanwezig zijn.

Wat gebeurt er bij een longfunctieonderzoek?


Tijdens het onderzoek krijg je een mondstuk in je mond en een klemmetje op je neus want je mag alleen door je mond ademen tijdens het onderzoek. De longfunctieanalist(e) vraagt je dan om zo diep mogelijk in te ademen en dan zo hard en zo lang mogelijk uit te blazen. Dit moet je een paar keer achter elkaar doen. Hoe je blaast, wordt met behulp van een computer geregistreerd.
Hierna moet je een (kortwerkende) luchtwegverwijder (Salbutamol 400 microgram) inhaleren. Salbutamol maakt de luchtwegen wat ruimer. Dit moet ongeveer 20 minuten inwerken. Daarna wordt het longfunctieonderzoek herhaald. Dit onderzoek duurt in totaal ongeveer dertig minuten.

Na het onderzoek


Van de Salbutamol kun je je trillerig voelen en/of hartkloppingen hebben. Dit is niet ernstig maar kan wel even vervelend zijn. De klachten gaan gelukkig snel weer over. Na het longfunctieonderzoek mag je gewoon weer je eigen medicijnen gebruiken zoals je gewend bent.

3. Afspraak bij de kinderarts

Nadat je de onderzoeken achter de rug hebt, heb je een afspraak met de kinderarts. Deze kinderarts weet veel van kinderen met luchtwegklachten en astma. Hij/zij bekijkt alle resultaten van de onderzoeken en legt die aan jou en je ouders uit. Dan vertelt hij/zij aan jullie wat voor jou de beste behandeling is. Dit schrijft de kinderarts ook in een brief aan de huisarts zodat die helemaal op de hoogte is.

Waar vindt deze afspraak plaats?


De afspraak met de kinderarts vindt plaats op de polikliniek Kindergeneeskunde (route 42A). Nadat je je gemeld hebt bij de balie, ga je in de wachtkamer zitten. Als je aan de beurt bent, word je opgeroepen door de secretaresse. Zij brengt je naar de kamer van de kinderarts.

4. Afspraak bij de kinderlongverpleegkundige

Tot slot heb je een afspraak met de kinderlongverpleegkundige. Zij geeft jou en je ouders verder uitleg, geeft tips en adviezen voor thuis en oefent met jou hoe je je medicijnen het beste kunt innemen.

Waar vindt deze afspraak plaats?
De afspraak met de kinderlongverpleegkundige vindt ook plaats op de polikliniek Kindergeneeskunde (route 42A). Na het bezoek aan de kinderarts ga je weer in de wachtkamer zitten. Als je aan de beurt bent, word je door de kinderlongverpleegkundige opgeroepen.

Tot slot

Als je klaar bent met alle onderzoeken en afspraken, ga je weer naar huis. Voor de verdere controles ga je gewoon weer naar je huisarts.

Verhinderd?

Als je niet kunt komen, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoon (0512) 588 820.

Meer informatie

Op de website van het ziekenhuis Nij Smellinghe kun je meer informatie vinden over de afdeling Kindergeneeskunde: 
www.nijsmellinghe.nl 

Voor kinderen is er een speciale link.

Vragen?


Heb je vragen voor de kinderarts of kinderlongverpleegkundige? Dan kun je die hier alvast opschrijven.

Download PDF