Waarmee kunnen we u helpen?
De kinderartsen van Nij Smellinghe houden zich bezig met de behandeling en begeleiding van zieke kinderen in de breedste zin van het woord. Naast de behandeling van zieke pasgeborenen, behandelen en begeleiden ze kinderen met acute en chronische ziekten.
Praktische informatie
Op de polikliniek Kindergeneeskunde houden we spreekuur voor de begeleiding en behandeling van zieke kinderen; van pasgeborenen tot acuut zieke en chronische zieke kinderen. Daarnaast geven we zorg aan kinderen die, op welke wijze dan ook, in hun ontwikkeling bedreigd worden. De kinderartsen zien kinderen op de polikliniek, maar behandelen ook kinderen op de Spoedeisende Hulp en kinderen die zijn opgenomen op de Kinderafdeling en de Kraamafdeling (afdeling B3). De polikliniek is ruim opgezet met veel daglicht en voorzien van alle gemakken en moderne voorzieningen.
-
Polikliniek Kindergeneeskunde Drachten
0512 588 820 -
Polikliniek Kindergeneeskunde Dokkum
0512 588 820
Route
Naar het ziekenhuis
-
Compagnonsplein 1, 9202 NN Drachten
Naar het ziekenhuis
Naar de polikliniek
-
Route 42a, eerste verdieping
Plattegrond
Openingstijden
De kinderartsen houden spreekuur op de polikliniek Kindergeneeskunde. Elke kinderarts heeft een specifiek aandachtsgebied, zoals endocriene aandoeningen, diabetes, allergieën, longziekten, urologische problemen en zuigelingenzorg. Ook zien we kinderen voor redressiehelmtherapie en is er een maandelijks ontwikkelingsspreekuur.
Voorbereiden op een bezoek
Voor een afspraak op de polikliniek Kindergeneeskunde verzoeken wij u het volgende mee te nemen.
- Patiëntenpas van het kind (let erop dat de juiste gegevens hierop vermeld staan)
- Indien van toepassing: Verwijsbrief van de jeugdarts (Consultatiebureau)
- Groeiboekje (Consultatiebureau)
- Eventueel ingevulde vragenlijsten
- Eventueel een verslag van de kinderfysiotherapeut
- Overzicht van de medicijnen die uw kind gebruikt
Uw eerste bezoek
Aanmeldzuil
De polikliniek Kindergeneeskunde maakt gebruik van een aanmeldzuil. Deze zuil bevindt zich tegenover de liften, iets rechts van de trap. Wanneer u de patiëntenpas voor de rode laser houdt, meldt het systeem u automatisch aan. Na het aanmelden kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. De polikliniek en de wachtkamer zijn kindvriendelijk en voor kinderen van alle leeftijden ingericht.
Voorbereiding door de assistente
Als uw kind aan de beurt is, roept een assistente u op. Zij brengt u en uw kind naar een onderzoekskamer. Zij gaat uw zoon of dochter eerst wegen en meten (en soms ook de bloeddruk meten) voordat de kinderarts komt. Het is noodzakelijk dat uw kind zijn/haar kleren uitdoet (behalve het ondergoed bij grotere kinderen). Hierna komt de kinderarts binnen.
Onderzoek door de kinderarts
Voor het eerste polikliniekbezoek staat 30 minuten ingepland. In deze tijd brengt de kinderarts de klachten van uw zoon of dochter zo goed mogelijk in kaart. De kinderarts zal u, en waar mogelijk ook uw zoon of dochter, vragen stellen en een lichamelijk onderzoek doen. Aan de hand hiervan stippelt de kinderarts een beleid uit.
Bij kinderen die 16 jaar of ouder zijn, richt de kinderarts zich tot uw zoon of dochter. Uiteraard mag u, als ouders/verzorgers, hierbij wel aanwezig zijn.
Aanvullend onderzoek
In sommige gevallen is er aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een röntgenfoto, bloedprikken of een urine- of ontlastingsonderzoek. De assistent maakt meteen na het consult een afspraak voor zo’n onderzoek. Verder kan verwijzing naar een andere specialist of specialistisch verpleegkundige noodzakelijk zijn. De assistent maakt ook deze afspraak.
Medicijnen gebruiken
Soms moet uw kind medicijnen gaan gebruiken. De kinderarts schrijft hiervoor dan een recept uit. Dit recept kunt u meteen inleveren bij de Ziekenhuisapotheek die zich naast de ingang van de poliklinieken bevindt. Natuurlijk kunt u het recept ook bij uw eigen apotheek inleveren.
Vervolgbezoek
Na het eerste bezoek aan de polikliniek Kindergeneeskunde maken we vaak een controleafspraak met u voor een vervolgbezoek. Het kan ook zijn dat we kiezen voor een telefonisch consult. Soms krijgt u ook een afspraak mee met de datum waarop u met de secretaresse kunt bellen voor de uitslagen van de onderzoeken.
Controleafspraak
Voor een controleafspraak staat 15 minuten ingepland. Ook nu weer weegt en meet de assistente uw kind. Tijdens het bezoek bespreekt de kinderarts hoe het nu gaat. Ook worden eventuele onderzoekuitslagen besproken of evalueren we het effect van voorgeschreven medicijnen.
Als de klachten waarvoor uw kind verwezen is tussentijds veranderen (toenemen) en u wilt daarover met de behandelend kinderarts praten of uw kind opnieuw laten onderzoeken, dan kunt u (tijdens kantooruren) contact opnemen met één van de assistentes van de polikliniek Kindergeneeskunde. Zij zal u, na overleg met de desbetreffende kinderarts, terugbellen over wat we kunnen gaan doen; een telefonische afspraak met de kinderarts, een vervroegde afspraak op de polikliniek of het raadplegen van uw huisarts.
Doorverwijzing
Meestal verwijst de huisarts of een andere specialist uw kind door naar de kinderarts voor een specialistisch onderzoek of behandeling. Soms verwijst bijvoorbeeld een jeugdarts van het Consultatiebureau uw kind door. De jeugdarts zorgt dan zelf voor een verwijsbrief. U hoeft daarvoor niet meer naar uw huisarts.
Ook de kinderfysiotherapeut kan u adviseren een afspraak te maken met de kinderarts. In dat geval heeft u wel een verwijsbrief van de huisarts nodig. Dit heeft te maken met de vergoeding van de behandeling door uw zorgverzekeraar.
Op de Kinderafdeling liggen kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar, die een tijd om verschillende redenen in het ziekenhuis moeten blijven. De verpleegafdeling bestaat uit kamers met één, twee of vier bedden.
De Kinderafdeling vormt samen met de Kraamafdeling en Verloskamers het Vrouw en Kind Centrum van Nij Smellinghe op de derde verdieping van het ziekenhuis. De afdeling is ruim opgezet met veel daglicht en voorzien van alle gemakken en moderne voorzieningen.
Route
Naar het ziekenhuis
-
Compagnonsplein 1, 9202 NN Drachten
Naar het ziekenhuis
Naar de afdeling
-
Route 68, derde verdieping
Plattegrond
Bezoektijden
Ouders zijn 24 uur per dag welkom. Eén ouder mag blijven slapen.
Bij pasgeborenen mogen beide ouders blijven slapen (rooming-in).
Bezoektijden van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 15.00 uur tot 19.30 uur.
Maximaal twee bezoekers tegelijk.
Vaccinatie jonge kinderen
Vanuit de landelijke beroepsvereniging voor kinderartsen (NVK) is het verzoek aan de kinderartsen uit gegaan om een selectie te maken van kinderen in de leeftijdsgroep 5 tot en met 11 jaar die in aanmerking komen voor een COVID-19 vaccinatie (met Pfizer in aangepaste dosering) op basis van een onderliggende aandoening of ziekte.
Download hieronder het volledige bericht over vaccinatie van jonge kinderen.
Klik hier voor de veelgestelde vragen over vaccinatatie van jonge kinderen
- pdf Vaccinatie jonge kinderen 511 kB Download
Meer informatie over de Kinderafdeling
Een ziekenhuisopname is niet alleen voor uw kind een aangrijpende gebeurtenis, maar ook voor u als ouder/verzorger. De opname beïnvloedt het dagelijks leven van uw kind en van u behoorlijk.
Meer informatie over de polikliniek Kindergeneeskunde
De polikliniek Kindergeneeskunde maakt deel uit van het Vrouw Kind Centrum van Nij Smellinghe. De kinderartsen werken nauw samen met andere disciplines in het ziekenhuis, zoals de gynaecologen, neurologen, dermatologen, KNO-artsen en specialistisch verpleegkundigen. Ook participeren de kinderartsen o.a. in DiaFrys, het project JOGG en doen we consulten in het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag.
Op de polikliniek Kindergeneeskunde werken diverse gespeciliaseerd verpleegkundigen, ieder met een eigen aandachtsgebied.
Plas- en Poeppoli
Heeft uw kind last van plas- en/of poepproblemen? Dan bent u van harte welkom op de Plas- en Poeppoli. Kinderen kunnen heel veel verschillende plas- of poepproblemen hebben. Soms hebben die klachten met zindelijkheid te maken, maar meestal niet. De Plas- en Poeppoli is een onderdeel van de polikliniek Kindergeneeskunde. Op de Plas- en Poeppoli werken de kinderarts en kinderurotherapeuten nauw samen om kinderen met plas- en/of poepklachten te helpen. In sommige gevallen worden hier ook andere zorgverleners bij ingeschakeld zoals een uroloog, kinderfysiotherapeut, pedagogisch medewerker of kinderpsycholoog.
Kinderlongverpleegkundige
Wanneer uw kind bij de kinderarts onder behandeling is in verband met luchtwegproblemen en/of allergie, dan kan hij of zij uw kind doorverwijzen naar de kinderlongverpleegkundige. Dit kan bijvoorbeeld vanwege bronchiale hyperreactiviteit of astma zijn, een allergie voor bepaald voedsel, bepaalde dieren of iets anders.
Kinderdiabetesverpleegkundigen
Als uw kind diabetes heeft, wordt hij/zij behandeld door een kinderarts en de kinderdiabetesverpleegkundigen.
Veelgestelde vragen
-
Wat moet ik meenemen naar mijn afspraak?
Voor een afspraak op de polikliniek Kindergeneeskunde verzoeken wij u het volgende mee te nemen.
- Patiëntenpas van het kind (let erop dat de juiste gegevens hierop vermeld staan)
- Verwijsbrief huisarts (meestal is deze al digitaal verzonden door de huisarts)
• Groeiboekje (Consultatiebureau)
• Eventueel ingevulde vragenlijsten
• Eventueel een verslag van de fysiotherapeut
• Overzicht van de medicijnen die het kind gebruikt
-
Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?
Klik dan hier.
-
Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?
Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.
Behandelteam
Patiënteninformatie
- Argininetest
- Astma one-stop-shop
- Babycam couveusekamer en babykamer
- Bedplassen
- Behandeling eczeem bij kinderen