Spring naar inhoud

Gynaecologie

Onderzoek en behandeling bij zwangerschap en gynaecologische klachten

Telefoonnummer polikliniek
0512 588 824
Telefoonnummer afdeling
0512 588 520
Mijn Nij Smellinghe

Gynaecologie/Obstetrie is het specialisme dat zich bezighoudt met gynaecologische klachten. Denkt u aan problemen rondom zwangerschap & bevalling, aandoeningen van de vrouwelijke voortplantingsorganen en problemen op het gebied van seksualiteit. We houden verschillende spreekuren voor de verschillende soorten vragen en klachten. De polikliniek Gynaecologie/Obstetrie bevindt zich in het Vrouw en Kind Centrum en is ruim opgezet met veel daglicht en voorzien van alle gemakken en moderne voorzieningen. Onder de contactgegevens op deze pagina vindt u meer informatie over onder andere de verschillende spreekuren op de polikliniek en over de 13 en 20 weken echo.

Praktische informatie

Contact

BeterDichtbij

Direct in contact met jouw behandelaar

Meer over BeterDichtbij

Uw patiëntenportaal

Mijn Nij Smellinghe

Openingstijden

8.00 – 16.30 uur

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Spreekuur

Op de polikliniek Gynaecologie/Obstetrie houden we verschillende spreekuren. Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende vragen of klachten waarmee u bij ons spreekuur terecht kunt.

Voorbereiden op een bezoek

Voor een eerste afspraak bij de polikliniek Gynaecologie/Obstetrie heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u een verwijzing? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Meer informatie over uw bezoek aan Nij Smellinghe

Bij gynaecologische problematiek wordt u opgenomen op afdeling Gynaecologie. Bent u zwanger of net bevallen, dan wordt u opgenomen op de Kraamafdeling (route 68).

Bezoektijden

Maandag t/m vrijdag tussen 15.00 en 19.30 uur.
Zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 11.00 uur en van 15.00 tot 19.30 uur.
Maximaal twee bezoekers tegelijk.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Onze spreekuren

Op de polikliniek Gynaecologie/Obstetrie houden we verschillende spreekuren. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende vragen of klachten waarmee u bij ons spreekuur terecht kunt. Voor alle spreekuren heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig en maakt u telefonisch of online een afspraak.

Spreekuur Kinderwens
Heeft u een kinderwens en wilt u hiervoor in gesprek met een specialist? Dan bent u van harte welkom op ons spreekuur Kinderwens. Uw eerste afspraak is bij een verpleegkundige. Onze gynaecologen stellen het vervolgtraject vast. Voor een afspraak heeft u een verwijzing nodig van de huisarts.

Zwangerenspreekuur
U kunt bij onze verloskundigen terecht voor het zwangererenspreekuur. Daarnaast hebben wij voor onze zwangeren een POP-poli. POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (Verloskunde) en Pediatrie (Kindergeneeskunde). Deze polikliniek is er voor vrouwen die:

  • Psychiatrische klachten hebben (gehad)
  • Medicijnen gebruiken of gebruikten vanwege psychiatrische klachten
  • Een familielid hebben met een psychiatrische aandoening
  • Verslaafd zijn
  • Zich in een complexere psychosociale situatie bevinden
  • Een (zeer) jonge moeder zijn (tot de leeftijd van 21 jaar)

Lactatiespreekuur
De lactatieverpleegkundige heeft wekelijks spreekuur. Hier kunt u terecht met vragen over borstvoeding. Voor advies en begeleiding kunt u ook terecht bij alle verpleegkundigen van de kraam- en kinderafdeling.

Overgangsspreekuur
Heeft u vragen, klachten of problemen met betrekking tot de overgang? Dan maakt u een afspraak voor het overgangsspreekuur. Onze verpleegkundig overgangsconsulenten houden hier wekelijks spreekuur.

Spreekuur Seksuologie
Heeft u seksuologische problemen, zoals pijn bij het vrijen of verschil in verlangen? Of heeft u seksuele problemen door een ziekte, handicap of medicijngebruik? Dan kunt u terecht bij onze gynaecoloog en seksuoloog tijdens het spreekuur seksuologie.

Spreekuur Vulvaproblematiek
Heeft u klachten aan uw schaamlippen, zoals pijn of jeuk? Dan kun u terecht bij de Vulvapoli. Twee vrouwelijke artsen (een gynaecoloog en dermatoloog) houden het maandelijkse spreekuur.

Echografie spreekuur
Als u zwanger bent, kunt u een afspraak maken bij het Verloskundig Echocentrum Drachten voor een 20-weken echo. Echoscopisch onderzoek vindt plaats op de afdeling Gynaecologie. De echo maken we met speciale echoapparatuur. De speciaal opgeleide echoscopist voert deze echo uit.

13 en 20 weken echo

Bent u zwanger? Dan kunt u bij 13 weken en 20 weken zwangerschap een Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) laten doen in ons Verloskundig Echocentrum Drachten. Vooralsnog maken we geen pretecho's in het Verloskundig Echocentrum Drachten.

De 13 weken echo kan plaatsvinden tussen 12 weken + 3 dagen zwangerschap en 14 weken + 3 dagen zwangerschap. De 20 weken echo wordt tussen de 18de en 21ste week van de zwangerschap gedaan.
Met MyVue kunnen we voor u video-opnames van de echo's maken. 

Tijdens deze onderzoeken wordt de groei van de baby, de ligging van de placenta (moederkoek) en de hoeveelheid vruchtwater bekeken en beoordeeld. Ook onderzoeken we de organen van de baby op lichamelijke afwijkingen. Als een afwijking wordt gezien of vermoed, wordt u doorverwezen naar het UMCG of MCL voor een geavanceerd ultra-geluidonderzoek (GUO). 
Tijdens de 20 weken echo kunnen we u ook het geslacht van uw kindje vertellen. Het kan soms lastig zijn het geslacht te bepalen door de ligging van de baby.

De 13 weken echo en de 20 weken echo zijn onderdeel van de prenatale screening
Aanstaande ouders kiezen zelf, met begeleiding van de verloskundige zorgverlener, of zij de 13 weken echo willen laten doen. Speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten voeren de 13 weken echo uit. Als de echoscopist een lichamelijke afwijking bij de baby vermoedt, krijgt u vervolgonderzoek aangeboden bij het Centrum voor Prenatale diagnostiek in het UMCG of MCL.

Wetenschappelijke studie (IMITAS)
De 13 weken echo wordt aangeboden in het kader van de wetenschappelijke IMITAS studie. U kunt de 13 weken echo alleen krijgen als u meedoet aan deze wetenschappelijke studie en toestemming geeft voor het gebruik van uw gegevens. Deze gegevens worden gebruikt om de voor- en nadelen te bepalen van de 13 weken echo. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn, maar het kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid.

Verder wordt onderzocht hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. Als de resultaten bekend zijn, besluit het ministerie van VWS of deze echo onderdeel blijft van de prenatale screening. De studie duurt tot en met 2024.

Meer informatie 
Kijk voor meer informatie over de prenatale screening en de 13-weken echo op pns.nl, de website van de rijksoverheid over pre- en neonatale screeningen. Zie ook de video over de 13 weken echo en 20 weken echo op pns.nl.

MyVue: uw onderzoeken in één klik inzichtelijk

Uw eigen radiologische onderzoeken bekijken en delen met anderen? In Nij Smellinghe is dat mogelijk met MyVue. Nadat u in het ziekenhuis bent geweest voor een radiologisch onderzoek, zijn de resultaten na 24 uur beschikbaar op uw persoonlijke MyVue-pagina.

Meer informatie over MyVue

Eerstelijns spreekuur Wolkom en de Geboortegolf in Nij Smellinghe

Verloskundigenpraktijken Wolkom en de Geboortegolf houden beide één dagdeel per week spreekuur op hun locatie binnen de polikliniek Vrouw en Kind in Nij Smellinghe.

Dit spreekuur is bedoeld voor zwangere vrouwen die worden begeleid door een verloskundige van één van deze twee praktijken. De zwangere vrouw blijft onder zorg van haar eigen verloskundige en behoudt keuzevrijheid, ook als het gaat om thuis of poliklinisch bevallen. De zorg is afgestemd op de individuele behoefte met als doel een optimale start voor moeder en kind.
Heb je interesse om op het spreekuur te komen bij je eigen verloskundige in Nij Smellinghe? Je kunt bij je verloskundige informeren naar de mogelijkheden.

Meerwaarde voor optimale zorg
Het voordeel van het spreekuur in Nij Smellinghe is dat de verloskundigen direct kunnen overleggen met de klinisch verloskundigen en gynaecologen van het ziekenhuis als dat nodig is. Eventueel is het zelfs mogelijk om direct een gynaecoloog in consult roepen. Samen stippelen we vervolgens het verdere zorgpad voor de zwangere vrouw uit.

Met name bij milde problemen waarbij overleg met het ziekenhuis nodig is, zoals bij zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk, is het spreekuur in Nij Smellinghe van grote meerwaarde. Dankzij het laagdrempelige overleg kunnen we een medische verwijzing soms voorkomen. En als die verwijzing toch nodig blijkt, kan de zwangere vrouw tijdens het spreekuur van de verloskundige in het ziekenhuis alvast kennismaken met de klinisch verloskundigen en gynaecologen van Nij Smellinghe.

De verloskundigen van Wolkom en de Geboortegolf en de gynaecologen en klinisch verloskundigen van Nij Smellinghe werken intensief samen: ze werken vanuit hetzelfde digitale verloskundig dossier en verlenen zorg vanuit één locatie in de polikliniek Vrouw en Kind in Nij Smellinghe. Deze vorm van samenwerking is uniek in Noord-Nederland.

Meer informatie

Het specialisme Gynaecologie houdt zich bezig met problemen rondom zwangerschap en bevalling, aandoeningen van de vrouwelijke voortplantingsorganen en problemen op het gebied van seksualiteit. Een gynaecoloog wordt ook wel vrouwenarts genoemd. In Nij Smellinghe werken meerdere gynaecologen. Hierdoor kan het voorkomen dat u tijdens uw opname niet uw eigen behandelend arts aan het bed krijgt in verband met weekend-, avond- en nachtdiensten.

Veelgestelde vragen

Patiënteninformatie

  1. Aandoeningen van de vulva Bekijk Download
  2. Acetylsalicylzuur (Aspirine) in de zwangerschap Bekijk Download
  3. Anticonceptie Bekijk Download
  4. Baarmoederhalskanker Bekijk Download
  5. Baarmoederverwijdering Bekijk Download
  1. Badbevalling in Nij Smellinghe Bekijk Download
  2. Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Bekijk Download
  3. Bekkenbodemproblemen Bekijk Download
  4. Bloedverlies in eerste helft van de zwangerschap Bekijk Download
  5. Borstvoeding Bekijk Download
  6. Borstvoeding aan de premature baby Bekijk Download
  7. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Bekijk Download
  8. Chronische buikpijn bij vrouwen Bekijk Download
  9. Colposcopie: onderzoek van de baarmoederhals (inclusief video) Bekijk
  10. Curettage Bekijk Download
  11. Diagnostische Hysteroscopie Bekijk Download
  12. Diagnostische laparoscopie - kijken in de buik Bekijk Download
  13. Echoscopie Bekijk Download
  14. Eierstokkanker Bekijk Download
  15. Flesvoeding Bekijk Download
  16. GBS - ziekte Bekijk Download
  17. Gezinsgerichte zorg Bekijk Download
  18. Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap Bekijk Download
  19. Hulp en advies bij een zwangerschap (POP-team) (inclusief video) Bekijk
  20. Hysterosalpingografie Bekijk Download
  21. Hysteroscopie (inclusief video) Bekijk
  22. Ik ben in de overgang... wat nu? Bekijk Download
  23. Inleiden van de bevalling Bekijk Download
  24. Intra-uteriene inseminatie (IUI) Bekijk Download
  25. Keizersnede (Sectio) (inclusief video) Bekijk
  26. Klinische bevalling Bekijk Download
  27. Kunstverlossing Bekijk Download
  28. Lactatiekundige Bekijk Download
  29. Laparoscopische operatie Bekijk Download
  30. Leefregels baarmoederverwijdering Bekijk Download
  31. Leefregels bij een buikoperatie na ontslag - Afdeling A1 Bekijk Download
  32. Leefregels na een voor- en/of achterwandplastiek operatie Bekijk Download
  33. Mammacarcinoom en de overgang. Wat nu? Bekijk Download
  34. Myomen - vleesbomen Bekijk Download
  35. Novasure Bekijk Download
  36. Oriënterend fertiliteitsonderzoek Bekijk Download
  37. Overgang Bekijk Download
  38. Overgang, voeding en leefstijladviezen Bekijk Download
  39. POP-poli - zwangerenspreekuur Psychiatrie, Obstetrie (Verloskunde) en Pediatrie (Kindergeneeskunde) Bekijk Download
  40. Pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe Bekijk Download
  41. Plaatsen van een spiraal (inclusief video) Bekijk
  42. Polikliniek seksuologie Bekijk Download
  43. Poliklinische bevalling in het ziekenhuis Bekijk Download
  44. PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS) Bekijk Download
  45. Prenatale screening Bekijk Download
  46. Ritme en regelmaat voor je baby Bekijk Download
  47. Schildklierafwijkingen en zwangerschap Bekijk Download
  48. Serotiniteit Bekijk Download
  49. Stuitligging Bekijk Download
  50. Therapeutische hysteroscopie Bekijk Download
  51. Thuismonitoring Bekijk Download
  52. Tongriemproblematiek en frenulotomie Bekijk Download
  53. Tweelingen en andere meerlingen Bekijk Download
  54. Uitstrijkje, colposcopie lisexcisie en conisatie Bekijk Download
  55. Uw verblijf in ziekenhuis Nij Smellinghe Bekijk Download
  56. Verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Bekijk Download
  57. Verloskundigen Nij Smellinghe in een notendop Bekijk Download
  58. Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Bekijk Download
  59. Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Bekijk Download
  60. Weer thuis na de bevalling Bekijk Download
  61. Zwanger, algemene informatie Bekijk Download
  62. Zwangerschapsdiabetes - Diabetes Gravidarum (inclusief video) Bekijk