Waarmee kunnen we u helpen?
Verloskundig Echocentrum Drachten is een samenwerkingsverband tussen ziekenhuis Nij Smellinghe en verschillende verloskundigenpraktijken en huisartsen in de omgeving. Ons echocentrum is te vinden op de polikliniek Gynaecologie in Nij Smellinghe. Bij het Verloskundig Echocentrum Drachten zijn we gespecialiseerd in alle medische echo’s en structureel echoscopisch onderzoek. Op deze pagina leest u meer over de 13 en 20 weken echo. Als u zwanger bent, kunt u bij ons een afspraak maken.
Praktische informatie
Contact
-
Telefoonnummer van de poli
0512 588 824
Uw patiëntenportaal
Mijn Nij SmellingheOpeningstijden
8.00 – 16.30 uur
Route
Naar het ziekenhuis
-
Compagnonsplein 1, 9202 NN Drachten
Naar het ziekenhuis
Naar de polikliniek
-
Route 42, eerste verdieping
Bekijk de plattegrond
Spreekuur
8.00 - 16.30 uur
Tijdens het spreekuur bespreekt u uw klachten met uw behandelaar. Ook kunt u al uw vragen stellen en uw wensen bespreken.
Voorbereiden op een bezoek
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u een verwijzing? Maak dan een afspraak via Mijn Nij Smellinghe of neem telefonisch contact op met de polikliniek.
Meer informatie over uw bezoek aan Nij Smellinghe13 en 20 weken echo
Bent u zwanger? Dan kunt u bij 13 weken en 20 weken zwangerschap een Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) laten doen. Vooralsnog maken we geen pretecho's in het Verloskundig Echocentrum Drachten.
De 13 weken echo kan plaatsvinden tussen 12 weken + 3 dagen zwangerschap en 14 weken + 3 dagen zwangerschap. De 20 weken echo wordt tussen de 18de en 21ste week van de zwangerschap gedaan.
Met MyVue kunnen we voor u video-opnames van de echo's maken.
Tijdens deze onderzoeken wordt de groei van de baby, de ligging van de placenta (moederkoek) en de hoeveelheid vruchtwater bekeken en beoordeeld. Ook onderzoeken we de organen van de baby op lichamelijke afwijkingen. Als een afwijking wordt gezien of vermoed, wordt u doorverwezen naar het UMCG of MCL voor een geavanceerd ultra-geluidonderzoek (GUO).
Tijdens de 20 weken echo kunnen we u ook het geslacht van uw kindje vertellen. Het kan soms lastig zijn het geslacht te bepalen door de ligging van de baby.
De 13 weken echo en de 20 weken echo zijn onderdeel van de prenatale screening
Aanstaande ouders kiezen zelf, met begeleiding van de verloskundige zorgverlener, of zij de 13 weken echo willen laten doen. Speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten voeren de 13 weken echo uit. Als de echoscopist een lichamelijke afwijking bij de baby vermoedt, krijgt u vervolgonderzoek aangeboden bij het Centrum voor Prenatale diagnostiek in het UMCG of MCL.
Wetenschappelijke studie (IMITAS)
De 13 weken echo wordt aangeboden in het kader van de wetenschappelijke IMITAS studie. U kunt de 13 weken echo alleen krijgen als u meedoet aan deze wetenschappelijke studie en toestemming geeft voor het gebruik van uw gegevens. Deze gegevens worden gebruikt om de voor- en nadelen te bepalen van de 13 weken echo. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn, maar het kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid.
Verder wordt onderzocht hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. Als de resultaten bekend zijn, besluit het ministerie van VWS of deze echo onderdeel blijft van de prenatale screening. De studie duurt tot en met 2024.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de prenatale screening en de 13-weken echo op pns.nl, de website van de rijksoverheid over pre- en neonatale screeningen. Zie ook de video over de 13 weken echo en 20 weken echo op pns.nl.
Kwaliteit van de beelden
De kwaliteit van de beelden kan worden beïnvloed door onder andere de ligging van het kindje in uw buik, de positie van de moederkoek (placenta) en de hoeveelheid vruchtwater om het kindje heen. Een andere factor is de dikte van uw buikwand. Bij vrouwen met een hogere BMI (Body Mass Index) zijn de beelden vaak mooier en beter te beoordelen wanneer we ze later in de zwangerschap maken.
Kinderen in de echokamer
Hoewel kinderen altijd welkom zijn bij het Verloskundig Echocentrum willen we u er wel attent opmaken dat kleine kinderen een echo spannend kunnen vinden. Tijdens het onderzoek is de ruimte donker en de onderzoeken kunnen lang duren. Veel kinderen vinden dit eng of gaan zich vervelen. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het onderzoek.
Daarnaast bestaat er altijd een kans dat we een afwijkend beeld bij u vinden. U krijgt dit dan tijdens het echo-onderzoek te horen. Dit roept vaak veel vragen, maar ook emoties op. Vandaar dat u bij screeningsecho’s (SEO of combinatietest) géén kinderen mee kunt nemen in de echokamer. Wij hebben geen mogelijkheden om tijdens het onderzoek op uw kinderen te passen.
Veelgestelde vragen
-
Wat moet ik meenemen naar een echo-afspraak?
We vragen u om een identiteitskaart mee te nemen. Deze is nodig voor het maken van een account, zodat u later via MyVue de echobeelden terug kunt zien.
-
Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?
Klik dan hier.
-
Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?
Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.