Spring naar inhoud

Gezinsgerichte zorg

Inleiding

Bij de geboorte van een kind wordt een nieuw gezin geboren. In deze bijzondere periode is het van belang om ouders en pasgeborene zoveel mogelijk de ruimte te geven voor ouder-kindbinding. Als moeder en kind gezond zijn, staat niets in de weg om in de eigen thuissituatie deze ruimte te nemen. Het komt echter voor dat moeder en/of baby om medische redenen (nog) niet naar huis kunnen. Een baby die extra medische zorg nodig heeft, gaat hiervoor naar de kinderafdeling. Als de baby gezond is, maar de moeder kan of mag nog niet naar huis, dan heeft Nij Smellinghe de mogelijkheid een gezinskamer aan te bieden. Nij Smellinghe heeft drie gezinskamers.

Gezinsgerichte zorg in ziekenhuis Nij Smellinghe

In een gezinskamer is geprobeerd de vertrouwde huiselijke sfeer te benaderen waarin het gezin kan wennen aan de nieuwe situatie. Beide ouders worden actief betrokken bij de zorg voor hun kind en krijgen op deze manier ook allebei de benodigde voorlichting. Dit leidt tot bevordering van de hechting tussen ouders en kind. De ouders kunnen samen, zo nodig met de hulp van een verpleegkundige, de baby verzorgen.

Verblijfsduur en beschikbaarheid

Hoe lang het gezin op de gezinskamer verblijft, hangt af van de reden van opname. Als er geen medische reden meer is om opgenomen te zijn, gaan moeder en kind naar huis. Helaas is het niet mogelijk aan iedereen een gezinskamer aan te bieden. De kamers zijn bedoeld voor gezinnen waarvan de opname naar verwachting langer dan 24 uur zal duren. Het doel van gezinsgerichte zorg kan alleen worden behaald als de partner dag en nacht blijft. Dat is dan ook een eerste vereiste. Toewijzing van de gezinskamer vindt plaats op basis van beschikbaarheid; de kamers zijn vooraf niet te reserveren.

Wat kunnen ouders verwachten?

 • In de zorg staat het gezin centraal.
 • Alle zorg wordt met de ouders gepland en geëvalueerd.
 • Ouders houden de regie, net als thuis.
 • Ouders kunnen rekenen op advies en ondersteuning voor de verzorging van moeder en kind.
 • Het gezin blijft 24 uur per dag bij elkaar op dezelfde kamer.
 • Ouders mogen zelf bepalen wanneer ze bezoek ontvangen.

Wat wij van ouders verwachten

 • Partner blijft dag en nacht.
 • Partner neemt actief deel aan de zorg voor moeder en kind, zo nodig met ondersteuning van de verpleegkundige.
 • Eén van de ouders is te allen tijde aanwezig bij de baby.
 • Om veiligheidsredenen mag de baby niet bij één van de ouders in bed slapen.
 • Partner draagt tijdens het verblijf gepaste kleding, ook ’s nachts.

 • De gezinskamer wordt tijdens het verblijf de ‘eigen’ kamer van de ouders. De ouders zijn dan ook samen verantwoordelijk voor het netjes houden hiervan. De verpleegkundige verzorgt en verschoont het bed van de moeder. De partner dient zelf zorg te dragen voor het opmaken en eventueel verschonen van zijn/haar bed.

 • Op de gezinskamer is het mogelijk dat je andere medewerkers van het ziekenhuis tegenkomt voor bijvoorbeeld schoonmaak. Zij zullen zich zelf aan je voorstellen.

Wensen

Als je besluit als gezin bij ons in de gezinskamer te verblijven, dan zijn jouw wensen ons uitgangspunt. Het gaat erom dat je je veilig en thuis voelt. Geef daarom aan wat jouw wensen zijn en vraag ons wat je nodig hebt. Wij willen er alles aan doen het je zo comfortabel mogelijk te maken. In die gevallen waar we niet aan jouw wensen kunnen voldoen, gaan we samen op zoek naar een compromis.

Eten en drinken

Het eten en drinken wordt op onze afdeling verzorgd door de voedingsassistenten. Samen met de moeder stellen zij de maaltijden samen door middel van een keuzelijst.


Je partner krijgt ‘s ochtends een standaardontbijt op de kamer. Voor de lunch en het diner kan je partner tegen een gereduceerd tarief maaltijden kopen in het restaurant. Je ontvangt hiervoor een speciale maaltijdkaart van de voedingsassistente. Je partner mag de maaltijd natuurlijk op de gezinskamer nuttigen. Wij vragen je echter wel de dienbladen van het restaurant zelf weer terug te brengen.

Op de kamer staat een koelkast met een kleine voorraad drinken. Je ontvangt dagelijks bij de keuzelijst voor de maaltijden een lijstje met keuze voor drinken. Dit lijstje is bedoeld om jezelf en je partner gedurende één dag van drinken te voorzien. Je mag daarnaast eigen producten in de koelkast bewaren. Ook staan op de gezinskamer twee thermoskannen (één gevuld met koffie en één gevuld met heet water).

De voedingsassistente zorgt er tijdens haar ronde voor dat deze opnieuw gevuld worden.
Helaas beschikken wij niet over faciliteiten om vanaf thuis gebracht eten voor je op te warmen.


Bezoek

Op de gezinskamer zijn de bezoektijden van Nij Smellinghe niet van toepassing. Je bepaalt zelf wanneer je bezoek wilt ontvangen. Wel adviseren wij je meerdere keren per dag rust in te bouwen en ’s avonds na 22.00 uur geen bezoek meer te ontvangen.


Eventuele broertjes en zusjes zijn natuurlijk van harte welkom, maar kunnen niet blijven overnachten.

Kosten

Wij onderschrijven het belang van gezinsgerichte zorg. We kiezen er daarom voor geen eigen bijdrage te vragen voor het gebruik van onze gezinskamers.

Download PDF