Spring naar inhoud

Vulvapoli

Onderzoek en behandeling bij klachten aan de schaamlippen

Waarmee kunnen we u helpen?

Bij de Vulvapoli zijn we gespecialiseerd in klachten aan de schaamlippen (de vulva). Bij vulvaproblemen zijn er veel raakvlakken tussen de specialismen Gynaecologie en Dermatologie. De Vulvapoli is daarom een combinatiespreekuur van Gynaecologie en Dermatologie. Zo nodig werken we samen met een uroloog, chirurg, bekkenbodemfysiotherapeut, seksuoloog of medisch psycholoog.

Praktische informatie

Contact

BeterDichtbij

Direct in contact met jouw behandelaar

Meer over BeterDichtbij

Uw patiëntenportaal

Mijn Nij Smellinghe

Openingstijden

8.00 – 16.30 uur

Route

Naar het ziekenhuis

Route naar de polikliniek

Spreekuur

Bij vulvaproblemen zijn er veel raakvlakken tussen de specialismen Gynaecologie en Dermatologie. De gynaecoloog en dermatoloog verzorgen daarom samen het spreekuur. Hierdoor is het vaak mogelijk om al na één controle tot een diagnose te komen en u gericht te behandelen. Het vulvaspreekuur vindt plaats op de polikliniek Gynaecologie.

Voorbereiden op een bezoek

Voor een afspraak op de Vulvapoli heeft u een verwijzing van de huisarts of een specialist uit het ziekenhuis nodig. De meeste aandoeningen aan de vulva behandelt uw huisarts. Als de behandeling niet of onvoldoende helpt, verwijst uw huisarts u naar het vulvaspreekuur. Ook een gynaecoloog of dermatoloog kan u doorverwijzen naar het vulvaspreekuur.

Meer informatie over uw bezoek aan Nij Smellinghe

Meer informatie

Met het woord vulva bedoelen we de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. De vulva is de huid rondom de vagina en bestaat uit de grote (buitenste) en kleine (binnenste) schaamlippen en de clitoris. Hierbij hoort ook het gebied tussen de ingang van de schede en de anus, ook wel perineum genoemd.

Aandoeningen

Klachten van de vulva komen veel voor. De meest voorkomende klachten zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn. Dit kan leiden tot problemen met plassen, de stoelgang of met vrijen. Soms gaat het om één van deze problemen, maar vaak hebben vrouwen meerdere problemen tegelijk. Deze problemen komen voor bij vrouwen van alle leeftijden. Huidafwijkingen die elders op het lichaam bestaan (bijvoorbeeld eczeem of psoriasis), kunnen ook op de vulva voorkomen.

Onderzoeken

Terwijl u op de gynaecologische onderzoekstoel ligt, bekijken de gynaecoloog en de dermatoloog samen eerst de vulva aan de buitenkant. U kunt een spiegel vragen om zelf mee te kijken en om de plekken waar u last van hebt zelf aan te wijzen. Vraag om uitleg als u iets niet begrijpt.

Inwendig onderzoek
Soms vindt daarna een inwendig onderzoek van de schede plaats met het speculum (eendenbek). Eventueel neemt de gynaecoloog met een wattenstokje wat afscheiding af. Met behulp van een kweek in het laboratorium zoeken we dan naar bacteriën, schimmels of eventuele andere veroorzakers van de klachten. De uitslag van dat onderzoek is na ongeveer een week bekend.

Vervolgonderzoek
Wanneer er verder lichamelijk onderzoek nodig is, maken we een nieuwe afspraak met u voor een vulvoscopie in het Behandelhuis. Een uur voor dit onderzoek smeert u het gebied waar u last van heeft in met een verdovende zalf. De gynaecoloog bekijkt dan de vulva met een soort vergrootglas. Eventueel maken we de vulva met verdund azijnzuur vochtig , wat een prikkend gevoel kan geven.

Microscopisch onderzoek
Soms neemt de gynaecoloog een klein stukje weefsel (biopt) af voor verder microscopisch onderzoek door de patholoog-anatoom. U krijgt daarvoor extra verdoving (naast de verdovende zalf). Deze verdoving kan even pijnlijk zijn, maar van het biopt nemen zelf voelt u doorgaans niets. De uitslag van het biopt is meestal binnen twee weken bekend.