Spring naar inhoud

Hysterosalpingografie

U komt naar het ziekenhuis voor een onderzoek van baarmoeder en eileiders, een hysterosalpingografie (HSG). Hierover krijgt u in deze folder uitleg. 

Doel van het onderzoek

Met behulp van röntgencontrast maken we de binnenkant van baarmoeder en eileiders zichtbaar op röntgenbeelden. Hiermee kan o.a. onderzocht worden of de eileiders doorgankelijk zijn. 

Voorbereiding

Dit onderzoek wordt gedaan rond de 9e dag van uw cyclus, vóór de eisprong, maar uw menstruatie moet al over zijn. Na het onderzoek kunt u beter niet alleen reizen, zorgt u daarom voor vervoer. Uw partner mag aanwezig zijn bij het onderzoek. Neem alstublieft een maandverbandje mee. 

Verloop van het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken tijd bij Radiologie, route 32. De MBB'er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) haalt u op uit de wachtkamer. In het kleedhokje mag u van onderen uitkleden. De MBB'er legt u daarna uit hoe u op de onderzoekstafel moet liggen. De gynaecoloog zal bij u een speculum inbrengen. Vervolgens wordt er een kathetertje (dun flexibel slangetje) ingebracht in de baarmoeder. Aan de top van de catheter wordt een ballonnetje opgeblazen zodat deze vast blijft zitten. Het speculum wordt verwijderd en er wordt röntgencontrast door de katheter gespoten, terwijl er tegelijk meegekeken wordt op röntgenbeeld. Hiervan wordt ook een foto opgeslagen. Daarna verwijdert de gynaecoloog de catheter en mag u weer aankleden. Draagt u hierbij het maandverbandje: de contrastvloeistof kan er nog uit lopen en is erg plakkerig.  

NB: het inspuiten kan een kramperig gevoel geven, zoals bij een menstruatie. 


Heel soms wordt besloten de dag erna nog een röntgenfoto te maken. Als dat nodig is, zullen we u dat tijdens het onderzoek vertellen. 

Belangrijk

* Bent u allergisch voor jodium of röntgencontrast, meldt u dat dan vooraf. 
* U mag geneesmiddelen gewoon blijven gebruiken. 

* Was uw laatste menstruatie afwijkend, meld dit dan voor aanvang van het onderzoek. 

* Als u verhinderd bent, belt u dan zsm de poli Gynaecologie (0512) 588824 voor een nieuwe afspraak. 

Uitslag

* De aanvragend gynaecoloog krijgt de uitslag en zal deze en de eventuele consequenties met u bespreken. 

Vragen? 

Tijdens het onderzoek kunt u vragen stellen aan de gynaecoloog en/of MBB'er. Ook kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de Radiologie of poli Gynaecologie. 

Download PDF