Spring naar inhoud

Klinische bevalling

Inleiding

Een klinische bevalling is een bevalling op medische indicatie in het ziekenhuis. De dienstdoende 2e lijnsverloskundige begeleidt de bevalling samen met een gespecialiseerde verpleegkundige, dit onder supervisie van een gynaecoloog. Tijdens de bevalling vindt zonodig overleg plaats met de gynaecoloog en in sommige gevallen wordt de gynaecoloog gevraagd om bij de bevalling aanwezig te zijn.
De verloskamers bevinden zich op de 3e etage van het ziekenhuis.

Belangrijk te weten: www.vrouwenarts.nl
Voor meer informatie: en www.nijsmellinghe.nl
spoed: 0512 588 523

Informatieavonden

Ziekenhuis Nij Smellinghe organiseert informatieavonden voor zwangeren en hun partners.
Tijdens deze avond krijg je informatie over:

  • Zwangerschapsbegeleiding
  • Bevallen in het ziekenhuis

Om één van deze avonden bij te wonen kun je je opgeven via telefoonnummer: 0512 588 520. De avonden worden elke laatste dinsdag van de maand, behalve juli en december, gehouden in het ziekenhuis, begane grond zaal 1 en 2 van 19.30 uur tot 21.00 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Regelen kraambedcontroles

Omdat je zwangerschap door een gynaecoloog of 2e lijnsverloskundige begeleid wordt, is het verstandig met je huisarts of 1e lijnsverloskundige afspraken te maken over de kraambedcontroles. Als de bevalling voorspoedig is verlopen, neemt één van hen de begeleiding thuis.

Neem contact op als:

  • Je pijnlijke, harde buiken (weeën) hebt om de 3 à 5 minuten gedurende één uur, maar eerder indien je nog geen 37 weken zwanger bent.
  • Je vruchtwater verliest
  • Je bloed verliest
  • Je minder leven voelt
  • Je andere klachten hebt waarover je je ongerust maakt
  • Jouw arts of verloskundige iets anders met jou heeft afgesproken, dat speciaal voor jou is bedoeld

Neem voordat je naar het ziekenhuis gaat altijd contact op met de verloskamer van Nij Smellinghe, telefoonnummer: 0512 588 523.

Wat neem je mee?

  • Patiëntenpas
  • Medicijnen die je gebruikt
  • Nachtkleding, toiletartikelen, ochtendjas, evt. sokken en wat grotere slips
  • Babykleertjes. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis mag jouw baby eigen kleertjes aan. Op de dag van ontslag hebt je in ieder geval kleertjes nodig en een autostoeltje
  • Fototoestel of videocamera; ben je je eigen toestel vergeten dan kun je op de afdeling voor € 6,- een geheugenkaartje kopen voor onze digitale camera
  • Cd's of dvd's om tijdens de bevalling naar jouw eigen muziek te luisteren of jouw eigen film te kijken
  • Neem geen geld of waardevolle spullen mee; het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing

Naast je partner, mag je één persoon extra meenemen die tijdens de bevalling aanwezig is (dit geldt niet voor een bevalling met een keizersnede).

De verloskamer

Op elke verloskamer is dezelfde apparatuur aanwezig. Als er een CTG (hartfilmpje van de baby) wordt gemaakt, kan de gynaecoloog/ verloskundige of verpleegkundige dit centraal volgen achter de balie van de verloskamer en op de polikliniek.

Begeleiding op de verloskamer

Op de verloskamer probeert het personeel jou en je partner zoveel mogelijk privacy te geven. Er is altijd een verpleegkundige of 2e lijnsverloskundige in de buurt die je ondersteunt en begeleidt gedurende de weeën. Daarnaast kan een co-assistent (een arts in opleiding) of een student verloskundige de bevalling mee begeleiden. Hij/zij doet dat nooit alleen, maar altijd onder direct toezicht van de 2e lijnsverloskundige of gynaecoloog. Je hebt het recht dit te weigeren.

Pijnstilling

In Nij Smellinghe is het mogelijk 24 uur per dag pijnstilling te krijgen. Er zijn twee soorten pijnstilling, te weten een pompje met remifentanil en de ruggenprik.

Pompje met remifentanil


Remifentanil is een morfineachtige stof die via een infuus toegediend wordt. Met een pompje kun je zelf de hoeveelheid remifentanil bepalen die toegediend wordt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit teveel geeft. Remifentanil werkt al na 1 minuut en verdooft de pijn.

Ruggenprik


Bij deze pijnbehandeling heb je in principe geen pijn meer in je onderlichaam. De anesthesist brengt onder plaatselijke verdoving een slangetje in je onderrug aan. Via dit slangetje worden medicijnen toegediend. Na het inbrengen duurt het ongeveer 15 minuten voordat het onderlichaam verdoofd is.

Welke manier van pijnstilling het beste bij je past, wordt in goed overleg met je besproken. Dit kan al gedurende de zwangerschap maar ook tijdens de bevalling.

Na de bevalling

Na de geboorte komt je kindje, indien mogelijk, enige tijd bloot op jouw buik te liggen, daarna wordt het door de verloskundige onderzocht. Je krijgt dan de mogelijkheid te douchen of gewassen te worden. Daarna kom je op een kamer op de kraamafdeling B3. Je baby ligt in een wieg naast je bed. Jij en je partner kunnen deelnemen aan de verzorging van jouw kindje. Wanneer het nodig is, komt de kinderarts je kindje nakijken/onderzoeken.

Soms is het noodzakelijk dat je baby naar de kinderafdeling gaat. Dit kan direct na de geboorte zijn (bijvoorbeeld bij een te vroege geboorte of een te laag geboortegewicht) of na een paar dagen (bijvoorbeeld als de baby slecht drinkt of geel wordt).
Op de kinderafdeling is een cameraverbinding met de kraamafdeling, zodat je jouw kindje kunt zien liggen. Met de kinderarts of verpleegkundige van die afdeling kun je overleggen over de bezoek - en voedingstijden en de verdere gang van zaken. Let hierbij op de etenstijden en rusttijden van jezelf.

Gezinsgerichte zorg

Het komt voor dat moeder en/of baby om medische redenen (nog) niet naar huis kunnen. Een baby die extra medische zorg nodig heeft, gaat hiervoor naar de kinderafdeling. Als de baby gezond is, maar de moeder kan of mag nog niet naar huis, dan heeft Nij Smellinghe de mogelijkheid een gezinskamer aan te bieden. Nij Smellinghe heeft twee gezinskamers.
In deze kamers is geprobeerd de vertrouwde huiselijke sfeer te benaderen waarin het gezin kan wennen aan de nieuwe situatie. Beide ouders worden actief betrokken bij de zorg voor hun kind en krijgen op die manier ook allebei de benodigde voorlichting. De ouders kunnen samen, zo nodig met de hulp van de verpleegkundige, de baby verzorgen.


Meer informatie over gezinsgerichte zorg leest u in de folder 'Gezinsgerichte zorg in ziekenhuis Nij Smellinghe'. Deze folder is te verkrijgen op de verpleegafdeling, de polikliniek gynaecologie en te raadplegen via onze website www.nijsmellinghe.nl

Couveusesuite

Nijsmellinghe heeft twee couveusesuites. De suites worden toegekend op basis van beschikbaarheid. Vereiste is dat de kraamvrouw gezond (zelfredzaam) is. Er bestaat geen mogelijkheid de suites te reserveren.

De couveusesuites zijn bedoeld voor baby’s die na de geboorte medische-en verpleegkundige zorg nodig hebben. De pasgeboren baby ligt op een eigen kamer samen met de moeder waar de nodige faciliteiten aanwezig zijn. Elke suite is geschikt voor medium-en lowcare zorg.

Het vernieuwde aan de couveusesuite is de gezinsgerichte zorg. Door het verblijf in een eigen suite ontstaat meer rust en privacy voor jouw en de baby. Dit komt ten goede aan de band die ouder en kind opbouwen, de voedingsmomenten en de ondersteuning bij borstvoeding. Meer informatie over Couveusesuites lees je in de folder ‘Couveusesuites Ouders en pasgeboren baby samen op de kinderafdeling’. Deze folder is verkrijgbaar op de verpleegafdeling, de polikliniek kindergeneeskunde en te raadplegen via onze website www.nijsmellinghe.nl

Borstvoeding

Indien je borstvoeding wilt geven wordt ernaar gestreefd je baby binnen een uur na de geboorte aan te leggen. Als dit niet mogelijk is, omdat je baby op de kinderafdeling verblijft, kun je de melk afkolven om de borstvoeding op gang te brengen of te houden. De eerste dagen na de geboorte is het belangrijk je baby 8 tot 12 keer per dag borstvoeding te geven. Alleen op medische indicatie wordt bijvoeding gegeven.
Indien er problemen zijn met borstvoeding bieden we de mogelijkheid een lactatiekundige te raadplegen (meer informatie hierover in het hoofdstuk 'Lactatiepoli').

Flesvoeding

Wanneer je voor flesvoeding kiest, is er op de afdeling kant en klare voeding aanwezig. Wij adviseren je dan een strakke bh te dragen.

Wanneer naar huis?

Als zich geen bijzonderheden voordoen ga je enkele uren na de geboorte van je baby naar huis; natuurlijk na goed overleg met de 2e lijnsverloskundige of gynaecoloog. Na een keizersnede kun je na ongeveer 5 dagen weer naar huis.
In het algemeen kunnen moeder en kind 's morgens tussen 10.00 en 11.00 uur vertrekken. Als je baby op de kinderafdeling ligt, kun je uiterlijk tot de achtste dag in het ziekenhuis blijven. De verpleegkundige geeft je ontslagpapieren mee voor de huisarts of verloskundige en kraamverzorgster. Als je weet wanneer je naar huis gaat, kun je het kraamcentrum alvast inlichten en eventueel een borstkolf regelen.

Jouw kind aangeven

Omdat je kindje in Drachten is geboren, moet hij/zij ook in Drachten worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand. Dit moet binnen drie werkdagen gebeuren, de dag van de bevalling wordt niet meegerekend.

Voor aangifte heb je nodig:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Je trouwboekje, als je getrouwd bent of geregistreerd partnerschap
  • Indien je ongehuwd bent en de vader erkent jouw kind dient een kopie van de erkenning te worden meegenomen
  • Als je geen erkenning hebt, kan de vader ook jouw kind erkennen bij de geboorteaangifte. De moeder moet dan wel meekomen om toestemming te geven

Lactatiepoli

Lactatiekundige Saskia Barentsen is werkzaam in ziekenhuis Nij Smellinghe. Elke maandag- en dinsdagochtend bestaat de mogelijkheid tot een gratis consult bij de lactatiekundige. Dit is voor zwangeren die bij de maatschap gynaecologie van Nij Smellinghe onder controle zijn. Dit spreekuur wordt gehouden op de poli gynaecologie. Daarnaast zijn alle verpleegkundigen van de Kraam- en Kinderafdeling geschoold in het geven van adviezen en begeleiding rondom borstvoeding.

Algemene vragen over borstvoeding

  • borstvoeding en werken
  • kolfadvies op maat
  • borstcontrole
  • overgang van fles- naar borstvoeding (o.a. bij prematuren)
  • overgang van borstvoeding naar ... een andere manier van voeden met borstvoeding
  • als borstvoeding niet lekker loopt
  • negatieve ervaring de vorige keer
  • borstvoeding geven aan een meerling
  • borstvoeding geven met een handicap van moeder en/of kind
  • borstvoeding geven bij een borstverkleining/-vergroting

Afspraak maken


Je kunt een afspraak maken bij de secetaresse van de polikliniek Gynaecologie of direct contact opnemen via e-mail: 
s.barentsen@nijsmellinghe.nl  De afspraak kan aansluitend aan een bezoek bij de gynaecoloog of verloskundige worden gemaakt.

Download PDF