Spring naar inhoud

Kraamafdeling en verloskunde

Onderzoek en behandeling tijdens zwanger worden, zwanger zijn en de bevalling

Telefoonnummer afdeling
0512 588 520

Wanneer je gaat bevallen in ziekenhuis Nij Smellinghe kom je op de Kraamafdeling & Verloskamers terecht. Ook voordat je bevalt van je kindje, kun je een doorverwijzing krijgen naar onze afdeling voor onderzoek of behandeling.

De Kraamafdeling en Verloskamers vormen samen met de Kinderafdeling sinds september 2020 het Vrouw en Kind Centrum van Nij Smellinghe. De nieuwe afdeling is ruim opgezet met veel daglicht en voorzien van alle gemakken en moderne voorzieningen. Alle zorg voor moeder en kind vindt plaats op één afdeling, zodat jij en jouw kindje dicht bij elkaar kunnen zijn. De artsen en verpleegkundigen van de Kraamafdeling en Kinderafdeling werken nauw samen om jullie de best mogelijke zorg te bieden! 

Praktische informatie

Bezoektijden

Bezoek is van harte welkom tussen 10.00 uur tot 12.00 uur en van 15.00 en 19.30 uur. Ben je net bevallen en vind je het leuk dat opa en oma of andere belangstellenden komen kijken? Dan is dat in overleg altijd mogelijk.
Hier vindt u meer informatie over de bezoektijden van Nij Smellinghe.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de kraamafdeling

Naar de verloskamers

Verwijzing naar de Verloskamers

Voor een eerste afspraak bij de Verloskamers heb je een verwijzing van je verloskundige of huisarts nodig.

Wil je meer informatie over jouw bezoek aan Nij Smellinghe?

Meer informatie rondom de bevalling

Verloskamers
In Nij Smellinghe zijn vier verloskamers en twee onderzoekskamers. In de verloskamers kun je onder begeleiding van onze specialisten veilig bevallen. We doen ons uiterste best om hierbij aan jouw wensen tegemoet te komen, zolang dat medisch haalbaar is.

Onderzoeken en behandelingen, zoals het maken van een hartfilmpje van de baby, een echografie of het controleren van jouw bloeddruk, voeren we in de onderzoekskamer uit.

Thuismonitoring
Als enige ziekenhuis in Friesland biedt Nij Smellinghe je de mogelijkheid om thuis jouw eigen monitoring te doen. De gynaecoloog bepaalt of je in aanmerking komt voor thuismonitoring. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer jouw kindje een groeiachterstand heeft. Ook verminderd vruchtwater of vroegtijdige weeën kunnen indicaties zijn voor thuismonitoring. Je hoeft dan niet lang opgenomen te worden en in Nij Smellinghe te blijven, maar formeel is er wel sprake van een ziekenhuisopname.

In de thuismonitoring leer je om zelf een CTG-scan te maken. Dit is een hartfilmpje van je ongeboren baby. Daarnaast komt één van onze obstetrieverpleegkundigen één of meerdere keren per week bij je thuis om de noodzakelijke metingen te doen. Deze gegevens bespreken we elke dag met de dienstdoende gynaecoloog. Meer informatie over thuismonitoring vind je in de informatiebrochure.

De bevalling
Een klinische bevalling is een bevalling op medische indicatie in Nij Smellinghe. De dienstdoende klinisch verloskundige begeleidt je bevalling samen met een gespecialiseerde obstetrieverpleegkundige, dit onder supervisie van de gynaecoloog. We doen ons uiterste best om tegemoet te komen aan jouw wensen, zolang dat medisch haalbaar is. Tijdens de bevalling vindt zo nodig overleg plaatst met de gynaecoloog en in sommige gevallen vragen we de gynaecoloog om bij de bevalling aanwezig te zijn.

Wanneer moet ik bellen?
Het is niet altijd goed in te schatten wanneer je precies moet bellen. Bij twijfel mag je altijd contact met ons opnemen. We zijn 24 uur per dag aanwezig in Nij Smellinghe. Neem in ieder geval contact met ons op wanneer:

  • Je pijnlijke, harde buiken (weeën) hebt om de 3 à 5 minuten gedurende één uur, maar eerder indien je nog geen 37 weken zwanger bent
  • Je vruchtwater verliest
  • Je bloed verliest
  • Je minder leven voelt
  • Je andere klachten hebt waarover je je ongerust maakt
  • Jouw arts of verloskundige iets anders met jou heeft afgesproken, dat speciaal voor jou is bedoeld
    Neem voordat je naar het ziekenhuis gaat altijd contact op met de verloskamers van Nij Smellinghe: 0512 588 523.

Pijnstilling
Een bevalling kan prima verlopen zonder pijnstilling. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waardoor jij, in overleg met je verloskundige en/of gynaecoloog, besluit toch gebruik te willen maken van pijnbestrijding. Wanneer je graag pijnstilling wenst tijdens de bevalling heb je de keuze uit twee mogelijkheden: het morfinepompje (PCA Remifentanil) of de ruggenprik (epiduraal). In Nij Smellinghe is het mogelijk 24 uur per dag pijnstilling te krijgen.

Morfinepompje
Via een infuus sluiten we een pompje aan dat een zeer kortwerkende sterke pijnstiller bevat: Remifentanil. Dit een soort morfine. Deze pijnstiller werkt ontspannend en haalt de scherpe kantjes van de pijn weg, maar neemt de pijn niet in zijn geheel weg. Hierdoor kun je je beter ontspannen, wat bevorderend werkt op je ontsluiting en ook op de aanmaak van jouw eigen natuurlijke pijnstilling, via het endorfinehormoon.

Je bedient het morfinepompje zelf met behulp van een drukknop. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit teveel pijnstilling kunt geven. De pijnstiller werkt zeer kort en wordt snel afgebroken in je bloed, waardoor je baby na de geboorte hier weinig of geen last van heeft.

Ruggenprik
Bij de ruggenprik brengt de anesthesioloog onder plaatselijke verdoving een slangetje in je onderrug aan. Via dit slangetje geven we de verdoving. In Nij Smellinghe zoekt de anesthesioloog een middenweg tussen de mogelijkheid om te kunnen blijven bewegen (en persen) en een acceptabel niveau van pijnstilling. Dit betekent dat we de pijn van jouw weeën in de meeste gevallen niet volledig onderdrukken, maar wel dat je minder pijn hebt.

Welke manier van pijnstilling het beste bij je past, bepaal je in goed overleg met je behandelend specialist. Dit kan al gedurende je zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling.

Als de bevalling anders verloopt
Soms loopt je zwangerschap of bevalling anders dan gepland. De arts kan dan besluiten om de bevalling in te leiden of een keizersnede of kunstverlossing te verrichten.

De bevalling inleiden
Inleiden betekent dat we je bevalling kunstmatig op gang brengen. De gynaecoloog kan hiervoor kiezen wanneer het voor jouw baby buiten de baarmoeder gunstiger is dan daarbinnen. Bijvoorbeeld bij een hoge bloeddruk, een groeivertraging van de baby of wanneer je ruim over tijd bent. We wekken de bevalling op, op een tijdstip dat de toestand van jouw kindje nog goed is en we verwachten dat de baby een normale bevalling kan doorstaan.

Er zijn twee manieren om de bevalling in te leiden, afhankelijk van de rijpheid van jouw baarmoedermond:

  1. De baarmoedermond is nog onrijp. We brengen een ballonkatheter in. Het inbrengen doen we via een speculum (eendenbek). Het ballonnetje vullen we met water. Dit zorgt ervoor dat jouw baarmoedermond rijpt.
  2. De baarmoedermond is rijp. De verloskundige kan tijdens het inwendig onderzoek met twee vingers op het hoofdje van de baby komen. We brengen de bevalling op gang door het breken van je vliezen. Daarna starten we met een infuus. Via dit infuus dienen we medicijnen toe om je weeën op te wekken. De dosering hiervan gaat stapsgewijs omhoog. Geleidelijk gaan de weeën dan beginnen.

Keizersnede
Wanneer je niet op natuurlijke wijze kunt bevallen, kan de gynaecoloog ervoor kiezen de baby via een keizersnede te halen. Ook al tijdens je zwangerschap kunnen we kiezen voor een geplande keizersnede. Dit gebeurt wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een stuitligging, afwijkingen op het hartfilmpje of een moeizame eerdere bevalling. Maar ook tijdens de bevalling kunnen er verschillende redenen zijn om alsnog over te gaan tot een keizersnede. Bijvoorbeeld wanneer je ontsluiting niet goed vordert of wanneer we op het hartfilmpje zien dat de conditie van je baby dreigt te verslechteren.
 
Vaginale kunstverlossing
Wanneer je tijdens de bevalling lang hebt geperst maar er geen vordering is, dan kunnen we kiezen voor een kunstverlossing. We plaatsen een zuignap op het hoofdje van je baby, die vervolgens vacuüm trekt. Tijdens de wee pers je mee en ondersteunt de gynaecoloog door te trekken aan de vacuümpomp. Zo kan je kindje alsnog vaginaal geboren worden.

Kraamafdeling

Kraamafdeling
Wanneer jouw kindje extra zorg nodig heeft, gaat jouw kindje niet naar een aparte afdeling. Omdat we een gecombineerde afdeling Kraam en Kind zijn, krijgt jouw kindje de extra zorg bij jou op de kamer, zodat jullie als moeder en kind niet gescheiden worden van elkaar. Bij de geboorte van een kindje wordt een nieuw gezin geboren. In deze bijzondere periode is het van belang om als ouders en pasgeborene zoveel mogelijk bij elkaar te zijn voor optimale binding tussen ouder en kind. Het komt voor dat je om medische redenen (nog) niet naar huis kunt. Je verblijft dan op de kraamafdeling.

Op de Kraamafdeling zijn tweepersoonskamers, eenpersoonskamers en gezinskamers.

Gezinskamers
Als je besluit als gezin bij ons in de gezinskamer te verblijven, dan zijn jouw wensen ons uitgangspunt. Het gaat erom dat je je veilig en thuis voelt. Geef daarom aan wat jouw wensen zijn en vraag ons wanneer je iets nodig hebt. De gezinskamers zijn zo huiselijk mogelijk ingericht, zodat je als gezin kan wennen aan de nieuwe situatie. Er is een bed voor jou en ook je partner mag blijven overnachten. Als ouders betrekken we jullie actief bij de zorg voor jullie kindje. Zo krijgen jullie ook allebei de benodigde voorlichting. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen om gebruik te maken van onze gezinskamer. Het is niet mogelijk om van tevoren de gezinskamer te reserveren. 

Ook als jij en/of je kindje na de bevalling intensieve zorg nodig hebben, kunnen jullie in de gezinskamer verblijven. De gezinskamers zijn zo ingericht dat jullie ook bij een intensieve zorgvraag samen kunnen zijn in de eerste belangrijke dagen van jullie nieuwe levensfase. Wanneer jouw pasgeboren baby extra zorg nodig heeft, leggen we hem of haar in de couveuse op de gezinskamer. De artsen, verloskundigen en verpleegkundigen van de Kraamafdeling werken samen met de medewerkers van de Kinderafdeling. De verpleegkundige van de Kinderafdeling zorgt voor jouw kindje en begeleidt je. 

Verloskundeteam

Op de afdeling Verloskunde werken gynaecologen, verloskundigen, obstetrieverpleegkundigen en algemeen verpleegkundigen nauw met elkaar samen. De verloskundige en de verpleegkundige zijn 24 uur per dag aanwezig en begeleiden je tijdens de bevalling en het kraambed in Nij Smellinghe.

Eén van onze gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen behandelt je. Tijdens jouw verblijf in het ziekenhuis kun je op verzoek begeleiding krijgen van onze lactatiekundige. Je kunt bij haar terecht voor alle zaken rondom borstvoeding.
Nij Smellinghe biedt ook ruimte voor specialisten in opleiding. Het kan dus zijn dat je tijdens de bevalling een student verpleegkunde, verloskunde of geneeskunde tegenkomt. Je kunt altijd aangeven of je dit wel of niet wilt.

Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis

Wil je poliklinisch (zonder medische reden) bevallen in Nij Smellinghe? Dan kun je je hiervoor inschrijven op de Kraamafdeling. Op dinsdag, woensdag en donderdag kun je tijdens kantooruren bellen naar 0512 588 520.

Voorlichtings- en informatieavonden

Meerdere keren per jaar organiseren wij voorlichtings- en informatieavonden.

Voorlichtingsavonden voor zwangere vrouwen
Ben je zwanger en wil je meer informatie over bevallen thuis en/of in het ziekenhuis? Het Verloskundig Samenwerkingsverband Drachten en Omgeving organiseert meerdere malen per jaar een voorlichtingsavond.

Meer informatie over de voorlichtingsavonden voor zwangere vrouwen vind je via onderstaande knop.

Voorlichtingsavonden voor zwangere vrouwen

Rondleiding voor zwangere vrouwen
Ben je zwanger en wil je meer informatie over bevallen thuis en/of in het ziekenhuis? Meld je dan aan voor een rondleiding op onze verloskamers. Er is plek voor vier stellen. Meld je snel aan want vol = vol! 

Rondleidingen voor zwangere vrouwen

Voorlichtingsavonden over borstvoeding
Ben je zwanger en wil je goed voorbereid aan je borstvoeding avontuur beginnen? Dan nodigen we jou en je partner graag uit voor de interactieve borstvoeding voorlichtingsavond.

Voorlichtingsavonden over borstvoeding

Veelgestelde vragen