Waarmee kunnen we u helpen?
POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (Verloskunde) en Pediatrie (Kindergeneeskunde). Op de POP-poli bundelen zorgverleners hun krachten om u voor en tijdens de zwangerschap, rondom de bevalling en in het kraambed te ondersteunen. De zorg loopt, wanneer nodig, door tot drie maanden na uw bevalling. Zo krijgt u de best mogelijke specialistische zorg voor u en uw (ongeboren) baby.
Praktische informatie
Contact
-
Telefoonnummer van de poli Gynaecologie & Obstetrie
0512 588 824 -
Telefoonnummer van de poli Ziekenhuispsychiatrie
0512 588 355
Uw patiëntenportaal
Mijn Nij SmellingheOpeningstijden
8.00 – 16.30 uur
Route
Naar het ziekenhuis
-
Compagnonsplein 1, 9202 NN Drachten
Naar het ziekenhuis
Naar de polikliniek
-
Route 42, eerste verdieping
Bekijk de plattegrond
Spreekuur
8.00 - 16.30 uur
Tijdens het spreekuur bespreekt u uw klachten met uw behandelaar. Ook kunt u al uw vragen stellen en uw wensen bespreken.
Voorbereiden op een bezoek
Aanmelden voor de POP-poli kan via de verloskundige, uw huisarts of eigen behandelaar rechtstreeks naar de polikliniek Gynaecologie en Obstetrie onder vermelding van POP-poli.
U heeft een intakegesprek met een gynaecoloog of verloskundige van Nij Smellinghe. In dit gesprek noteren we informatie over uw persoonlijke omstandigheden. Ook inventariseren we uw vragen die te maken hebben met uw kinderwens of zwangerschap.
Meer informatie over uw bezoek aan Nij SmellingheVoor wie is de POP-polikliniek bedoeld?
De POP-poli is bedoeld voor vrouwen met een kinderwens en voor zwangere vrouwen die:
- Psychiatrische klachten hebben (gehad)
- Medicijnen gebruiken/gebruikten vanwege psychiatrische klachten
- Een vader/moeder/broer/zus hebben met een psychiatrische aandoening
- Verslaafd zijn aan alcohol, drugs en/of medicatie
- Zich in een complexere psycho-sociale situatie bevinden (zoals bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of grote financiële of relationele problemen)
- (Zeer) jonge moeder zijn (tot de leeftijd van 21 jaar). Vaak spelen er dan meer zorgen.
U komt bij de POP-poli omdat uw (huis)arts, gynaecoloog, verloskundige of andere zorgverlener (bijvoorbeeld een fertiliteitsarts of een psycholoog) u heeft doorverwezen. Het kan zijn dat we u psychisch begeleiden binnen de POP-poli, maar dat u uw eigen verloskundige zorg blijft houden. Ook een combinatie van een controle bij de eigen verloskundige en een controle in het ziekenhuis kan een goede optie zijn.
Behandeling
Na uw eerste gesprek overleggen de zorgverleners van de POP-poli met elkaar over welk vervolgtraject bij uw situatie past. U krijgt dan advies over de behandel- en begeleidingsmogelijkheden. Ook geven we advies over uw medicijngebruik in de periode vóór uw zwangerschap tot na de kraamperiode. Uw verwijzer ontvangt dit advies.
Meer informatie
De POP-poli is een preventie- en begeleidingspolikliniek, er is geen sprake van intensieve psychiatrische zorg. Een deel van de vrouwen heeft op het moment van verwijzen zelfs geen of weinig klachten. Het is echter aangetoond dat vrouwen met psychische klachten, nu of in het verleden, in de zwangerschap of na de bevalling een grotere kans lopen om uit evenwicht te raken.
Misschien herkent u dit van een vorige zwangerschap, of is dit bij familieleden het geval geweest. De POP-poli ondersteunt u bij een zo gezond en prettig mogelijk verlopende zwangerschap en kraamperiode.
Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap.
Wie helpt mij?
Er zijn verschillende hulpverleners bij uw zorg betrokken. Wie u helpt is afhankelijk van het advies en de aard van uw klachten. Op de polikliniek werken de volgende zorgverleners: gynaecoloog en verloskundige in het ziekenhuis, psychiater, kinderarts, verpleegkundig specialist. Op indicatie werken wij onder andere samen met de medisch psycholoog, medisch maatschappelijk werk, GGZ Friesland, consultatiebureau, thuiszorg, kraamzorg, jeugdzorg, Stevig Ouderschap, etc.