Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

Neurologie

Onderzoek en behandeling van ziektes aan uw zenuwstelsel

Telefoonnummer polikliniek
0512 588 823
Telefoonnummer afdeling
0512 588 451

Neurologie is het specialisme dat zich bezighoudt met onderzoek en behandeling van ziektes aan het zenuwstelsel. Vaak worden deze ziektes veroorzaakt door aandoeningen aan de hersenen. Denk bijvoorbeeld aan een beroerte (ook wel CVA genoemd), een hersenbloeding of een TIA (een voorbijgaande beroerte). De ziekten Multiple Sclerose (MS) of de ziekte van Parkinson worden hier ook behandeld.

Praktische informatie

Contact

BeterDichtbij

Direct in contact met jouw behandelaar

Meer over BeterDichtbij

Uw patiëntenportaal

Mijn Nij Smellinghe

Openingstijden

8.00 – 16.30 uur

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Spreekuur

8.00 - 16.30 uur

Tijdens het spreekuur bespreekt u uw klachten met uw behandelaar. Ook kunt u al uw vragen stellen en uw wensen bespreken.

Voorbereiden op een bezoek

Via de huisarts of een specialist krijgt u een verwijzing naar de polikliniek Neurologie. Vervolgens neemt u contact met ons op voor een afspraak.

Meer informatie over uw bezoek aan Nij Smellinghe

Op de verpleegafdeling Neurologie nemen wij u op als u getroffen bent door een neurologische aandoening. Wanneer u een beroerte heeft, zoals een herseninfarct of hersenbloeding, wordt u met spoed opgenomen op onze speciale stroke-unit. Stroke is het Engelse woord voor beroerte. Hier onderzoeken en behandelen wij u meteen.

Bezoektijden

Maandag t/m zondag tussen 15.00 en 20.00 uur.

Patiënten vinden het vaak fijn als er bezoek komt. In verband met het coronavirus mag een patiënt twee bezoekers per keer ontvangen, maximaal twee keer per dag. Lees hier meer over de aangepaste bezoekregeling.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Openingstijden

Algemeen spreekuur
Een neurologische aandoening heeft grote invloed op uw leven. Door een hersenbloeding bent u misschien uw spraak kwijtgeraakt of werkt uw lichaam niet meer als voorheen. Ook de ziekte van Parkinson en MS hebben grote impact op uw leven. Al uw zorgen en onzekerheden kunt u met de neuroloog bespreken. Gezamenlijk zoekt u naar een oplossing of behandeling die bij u past.

Spreekuur Kinderneurologie
Voor kinderen hebben wij een speciaal spreekuur. Zeker op jonge leeftijd kan een neurologische aandoening grote gevolgen hebben. Wij snappen dat u als ouders met veel vragen zit. Eén van onze neurologen is gespecialiseerd in kinderneurologie en helpt u graag om samen de best passende behandeling te vinden.

Spreekuur Logopedie
U gaat naar het spreekuur Logopedie wanneer u bijvoorbeeld moeite heeft met uw spraak, last heeft van slikproblemen of moeite heeft met het vinden van de woorden.

Verpleegkundig spreekuur Neurologie
Wanneer u een neurologische aandoening heeft (beroerte, ziekte van Parkinson of MS) kunt u terecht bij onze specialistische verpleegkundigen. De CVA-, MS- en Parkinson-verpleegkundige biedt u ondersteuning bij het leren omgaan met de ziekte en de gevolgen ervan. De verpleegkundige heeft zijn/haar eigen spreekuur en is uw eerste aanspreekpunt wanneer u vragen heeft. De Parkinson-verpleegkundige is aangesloten bij ParkinsonNet.

Verpleegkundig spreekuur Parkinson
U bent door uw neuroloog doorverwezen naar de specialistische verpleegkundige met het aandachtsgebied Parkinson. Wanneer u onder behandeling bent bij één van onze neurologen, kunt u zelf via de polikliniek een afspraak maken voor dit spreekuur.

Verpleegkundig spreekuur Multiple Sclerose
U bent door uw neuroloog doorverwezen naar de specialistische verpleegkundige met het aandachtsgebied Multiple Sclerose. Wanneer u onder behandeling bent bij één van onze neurologen, kunt u zelf via de polikliniek een afspraak maken voor dit spreekuur.

Spreekuur TIA/CVA
Na opname op de verpleegafdeling Neurologie krijgt u bij ontslag naar huis een afspraak mee voor het verpleegkundig spreekuur. Deze afspraak kunnen wij u ook toesturen nadat u vanuit een revalidatie-instelling met ontslag naar huis bent gegaan.

Aandoeningen

De meest voorkomende aandoeningen zijn:

 • MS
 • Ziekte van Parkinson
 • Epilepsie
 • Slaapstoornis
 • Geheugenstoornissen
 • Dementie
 • Ziekte van Alzheimer
 • Hernia
 • Hersentumor
 • TIA
 • Hoofdpijn

Onderzoeken

Bij Neurologie doen we onderzoek naar de volgende klachten:

Hoofdpijn, epilepsie en evenwichtsstoornissen
Met een hersenscan kunnen wij uw hersenactiviteit meten, bijvoorbeeld wanneer u last heeft van epilepsie of evenwichtsproblemen. Klachten in uw hals- en hersenbloedvaten onderzoeken we met behulp...

Slaapstoornissen
Wanneer u last heeft van slaapstoornissen (zoals slaapapneu), kan de neuroloog meten of u goed slaapt en of u normaal ademt tijdens uw slaap.

Geheugenproblemen, dementie en de ziekte van Alzheimer
Onze neurologen onderzoeken u wanneer u geheugenproblemen heeft. Onderzoek naar dementie (vooral op jonge leeftijd en bijvoorbeeld bij de ziekte van Alzheimer) bespreken wij in een team van meerdere behandelaars.

Hernia
Wanneer u een beklemde zenuw in uw arm of rug heeft door een hernia, onderzoekt één van onze neurologen u.  Aan een hernia in de rug kunnen wij u in veel gevallen in Nij Smellinghe opereren.

Hersentumor
Wanneer we bij u een hersentumor constateren, verwijzen wij u direct door naar een specialistisch centrum, zoals het Martini Ziekenhuis of het UMCG.

Behandelingen

Bij het eerste bezoek aan de polikliniek Neurologie neemt de arts samen met u uw ziektegeschiedenis door. Zijn er meer mensen in uw familie met deze klachten? Heeft u hier eerder last van gehad? Slikt u medicijnen tegen andere ziekten? Zo brengen we alles in kaart. Vervolgens onderzoekt de arts u lichamelijk. Deze eerste afspraak duurt minimaal een half uur.

Uw behandeling
In overleg met de arts bepaalt u na dit onderzoek hoe uw behandeling eruitziet. Wilt u bijvoorbeeld wel of niet een operatie ondergaan? Hoe wilt u uw pijnklachten behandelen? Wilt u wel of geen vervolgonderzoek? Uw mening en wensen zijn belangrijk voor ons. Niemand kent u lichaam immers beter dan uzelf.

Vervolgonderzoek
Na dit eerste gesprek kan het nodig zijn dat de arts met u een vervolgafspraak maakt voor eventueel aanvullend onderzoek.

Behandeling bij beroerte
Wanneer u wordt getroffen door een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding), nemen wij u met spoed op op onze stroke-unit. De stroke-unit is een speciale afdeling voor de acute behandeling van een beroerte. Hier proberen we het bloedstolsel in uw hersenen met medicijnen op te lossen. Deze behandeling noemen we een trombolyse. Na deze behandeling heeft u een betere kans om te herstellen van een verlamming of taalstoornis. Het kan zijn dat wij u voor verdere behandeling doorsturen naar het UMCG in Groningen.

Multi Disciplinair Overleg
Om van elkaar te weten hoe het met u gaat en hoe uw behandeling eruitziet, hebben alle betrokken zorgprofessionals iedere week een groot medisch overleg; het Multi Disciplinair Overleg.

Neurochirurgie

U kunt door de neuroloog of een ander medisch specialist doorverwezen worden naar Neurochirurgie. Neurochirurgie onderzoekt en behandelt afwijkingen van het centrale zenuwstelstel (hersenen, ruggenmerg, schedel en ruggenwervels) en het perifere zenuwstelsel (armen en benen). In Nij Smellinghe werken we samen met de neurochirurgen van het Martini Ziekenhuis en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De meeste ingrepen aan uw zenuwstelsel voeren we uit in Groningen. De neurochirurgen van het Martini Ziekenhuis behandelen u.

Meer informatie

Bij de verpleegafdeling Neurologie werken heel veel verschillende artsen. Denk hierbij aan neurologen en neurochirurgen, maar ook aan gespecialiseerde neurologie-verpleegkundigen, fysiotherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten.

Eén aanspreekpunt
Om het voor u zo overzichtelijk mogelijk te houden, zorgen we voor één aanspreekpunt tijdens uw behandeling. Dit aanspreekpunt is één van onze verpleegkundigen. De verpleegkundige vertelt u stap voor stap wat er gaat gebeuren. U kunt direct al uw vragen stellen. Ook wanneer uw familie, partner of kinderen vragen hebben, kunnen zij bij deze verpleegkundige terecht.

Revalidatie en nazorg
In de regio Zuidoost Friesland werkt Nij Smellinghe nauw samen met verpleeghuizen, revalidatiecentra, thuiszorgorganisaties, fysiotherapeuten en het CVA Netwerk om samen de zorg voor patiënten na een TIA of beroerte zo goed mogelijk te organiseren. Gezamenlijk vormen we de Stroke Service regio Zuidoost Friesland.

Parkinson zorg en ParkinsonNet
De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening, die bekend staat om lichamelijke verschijnselen zoals traagheid, stijfheid en trillen. Daarnaast kunt u last hebben van geheugenproblematiek, trager denken en slaapproblemen. ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van Parkinsonpatiënten.

Parkinson-dagscreening
Nij Smellinghe biedt een Parkinson-dagscreening aan. Bij meerdere problemen nemen we u een dag op, op de afdeling Neurologie. Tijdens deze dag onderzoekt een team van logopedisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en de Parkinson-verpleegkundige u. Aan het einde van de dag volgt een afsluitend gesprek met de Parkinson-neuroloog en de Parkinson-verpleegkundige. Uw Parkinson-verpleegkundige kan u meer informatie geven over deze dagscreening.

De Parkinson-verpleegkundige
De Parkinson-verpleegkundige is het eerste aanspreekpunt voor al uw vragen. Dit kunnen vragen zijn over uw medicatie, fysiotherapie of de verwijzingen. De verpleegkundige stelt samen met u een zorgplan op en werkt nauw samen met de ParkinsonNet-behandelaars in de regio.

Multiple Sclerose zorg
Wanneer u de diagnose MS krijgt, is de MS-verpleegkundige uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen. Dat kunnen vragen zijn over uw medicatie, uw werk of vrije tijd. De MS-verpleegkundige stelt met u een zorgplan op en werkt daarbij nauw samen met uw behandelaars, zoals de fysiotherapeut en de ergotherapeut. Samen met de behandelaars streven we naar optimale behandeling en zorg.

Veelgestelde vragen

Brochures

 1. pdf Actigrafie (= bewegingsregistratie) Bekijk Download
 2. pdf Cervicale herniaoperatie Bekijk Download
 3. pdf De lumbale wervelkanaalstenose Bekijk Download
 4. pdf EEG na slaaponthouding (Electro Encephalo Grafie) Bekijk Download
 5. pdf EMG onderzoek (Electromyografie) Bekijk Download
 1. pdf EMG onderzoek (Electromyografie) Bekijk Download
 2. pdf Evoked Potentials - (VEP) Bekijk Download
 3. pdf Evoked Potentials - Brainstem Auditory Evoked Response Bekijk Download
 4. pdf Evoked Potentials - SSEP- Somato Sensory Evoked Potential Bekijk Download
 5. pdf Herniaoperatie Bekijk Download
 6. pdf Licht traumatisch hersenletsel - Belangrijke aanwijzingen Bekijk Download
 7. pdf Logopedie op de afdeling Neurologie Bekijk Download
 8. pdf Mimetherapie Bekijk Download
 9. pdf Neurorevalidatie Bekijk Download
 10. pdf Slaap-waakonderzoek Bekijk Download
 11. pdf Slikproblemen - afdeling logopedie Bekijk Download
 12. pdf Spondylodese Bekijk Download
 13. pdf Verpleegafdeling A3 (neurologie, neurochirurgie en dermatologie) Bekijk Download
 14. pdf Verpleegkundig spreekuur MS Bekijk Download
 15. pdf Verpleegkundig spreekuur Parkinson Bekijk Download
 16. pdf Zenuwechografie Bekijk Download