U komt naar het ziekenhuis om een EEG na slaaponthouding te laten maken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een EEG is en hoe het wordt uitgevoerd.
Wat is EEG na slaaponthouding
EEG staat voor Electro EncephaloGrafie. Een EEG is een registratie van de elektrische activiteit van de hersenen. De elektrische activiteit wordt geregistreerd m.b.v. elektrodes die op het hoofd worden bevestigd.
Een EEG na slaaponthouding betekent dat er een EEG wordt gemaakt nadat u één nacht niet heeft geslapen. Het onderzoek duurt ongeveer 2 tot 2 ½ uur.
Doel
Met een EEG sporen we mogelijke hersenaandoeningen op die gepaard gaan met veranderingen van de elektrische activiteit, bijv. epilepsie.
Voorbereidingen
Het is in het belang van het onderzoek dat uw hoofdhuid zo schoon mogelijk is. We vragen u daarom van tevoren uw haar te wassen en te drogen. Gebruik geen gel, haarversteviger, lak of crème. Het dragen van oorbellen is niet wenselijk voor het onderzoek.
U mag de nacht en de vroege ochtend voor het EEG niet slapen.
Het is de bedoeling dat u tijdens het EEG in slaap valt. Gebruik daarom van tevoren niet teveel koffie, thee en cafeïnehoudende frisdranken.
Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen naar het ziekenhuis.
Verloop van het onderzoek
U kunt zich op de afgesproken tijd met uw patientenpas aanmelden bij de aanmeldzuil van de afdeling Functieonderzoeken (route 27). Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een KNF-laborant(e). U wordt naar een onderzoekskamer gebracht. In de onderzoekskamer wordt u eventueel gevraagd om de jas en de schoenen uit te doen. Daarna neemt u op een ligstoel plaats.
U krijgt een speciale muts op uw hoofd, waarin elektroden zitten. In enkele gevallen wordt geen muts gebruikt maar losse elektroden die met lijm op uw hoofd worden bevestigd.
Om te zorgen voor een goed contact van de elektroden met de hoofdhuid, maakt de laborant(e)met een pennetje enkele ‘krasjes’ op de plaats waar de elektroden worden bevestigd. Na het vaststellen van een goed contact tussen hoofdhuid en elektroden begint de registratie. Tijdens de registratie wordt er een lamp voor uw ogen geplaatst, die met tussenpozen knippert. Ook vraagt de laborant(e) u om gedurende 3 minuten te zuchten. Hierna wordt de registratie voortgezet terwijl u probeert te slapen.
Als het onderzoek klaar is, wordt de muts (of de elektroden) verwijderd. Uw haar wordt zo goed mogelijk schoongemaakt.
Na het onderzoek
De resultaten van het onderzoek worden door de neuroloog beoordeeld. De laborant(e) kan er dus geen mededelingen over doen.
Verhinderd
Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de receptie van de poli neurologie (0512) 588 823. In uw plaats kan een andere patiënt voor dit onderzoek komen. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.