Deze folder is bestemd voor de patiënt die getroffen is door een beroerte (herseninfarct/hersenbloeding) en voor de partner en andere naasten. In deze folder wordt kort uitleg gegeven wat neurorevalidatie inhoudt en de mogelijkheden van therapie en training.
Wat is een beroerte
Een beroerte heeft de medische term Cerebro Vasculair Accident.
Dit betekent:
- Cerebro: hersenen.
- Vasculair: bloedvaten.
- Accident: gebeurtenis of ongeluk.
Een beroerte kan verschillende oorzaken hebben:
- Een bloedvat is geknapt waardoor een bloeding ontstaat. Dit is in ongeveer 20% het geval.
- Een bloedvat in de hersenen is (tijdelijk) verstopt geraakt. Dit wordt een infarct genoemd en komt het meeste voor (80%).
De verschijnselen die bij een beroerte kunnen optreden zijn vaak:
- Verlamming van een arm of been of gehele zijde van het lichaam.
- Stoornissen in het spreken.
Daarnaast kunnen zich stoornissen voordoen bij het slikken en de functies van blaas en darmen, het waarnemen, het voelen, het begrip (ook wel de cognitieve of onzichtbare gevolgen genoemd). Uitgebreidere informatie over een beroerte is te lezen in het informatieboekje ‘een beroerte, en dan’ een uitgave van de Nederlandse hartstichting en verkrijgbaar op de afdeling Neurologie.
Behandeling van een beroerte
Afhankelijk van de oorzaak kan de behandeling betaan uit observatie op de stroke care unit, medicatie, operatie en Neurorevalidatie.
Neurorevalidatie
Met neurorevalidatie wordt geprobeerd het zoveel mogelijk zelfstandig functioneren te verbeteren na een beroerte. En uiteindelijk, als het mogelijk is, de terugkeer naar de eigen woon-leefomgeving. Uit onderzoek is gebleken dat een aantal zaken belangrijk is bij de revalidatie:
- Revalideren moet motiverend zijn.
- Zo snel mogelijk bewegen, bij voorkeur binnen 24 uur.
- Revalideren tijdens de dagelijkse activiteiten.
- Aandacht voor de aangedane (verlamde) kant.
- Samenwerking van het multidisciplinair team.
Samen met de patiënt wordt gekeken wat hij/zij belangrijk vind en wat haalbaar is. Dit is voor iedere patiënt na een beroerte zeer verschillend. Voor de een is dit: een poosje op de stoel kunnen zitten en een ander heeft tot doel weer te kunnen lopen, hobby’s of werk weer kunnen uitvoeren. Aan de hand van je evenwicht (balans) wordt gekeken of iemand een activiteit in of uit bed kan doen. Bijv. bij het wassen en kleden: als de balans onvoldoende is dan wordt het wassen en aankleden liggend in bed gedaan. Misschien lukt het liggend wel uw eigen gezicht te wassen maar al zittend niet.
Het wassen en kleden is dus al een onderdeel van de therapie. Vervolgens kan de fysiotherapeut specifiek de balans trainen. Zo kan daarna het wassen en kleden bij de wastafel zittend gedaan worden.
De therapeut oefent een onderdeel specifiek en de verpleegkundige past het toe tijdens de zorg. Dit noemen we een 24-uurs benadering. De therapie gaat 24 uur per dag door. Dit is dan ook een voorbeeld van hoe het behandelteam samenwerkt. Belangrijk is dat er aandacht geschonken wordt aan de aangedane kant. In eerste instantie wordt geprobeerd om deze kant zoveel mogelijk te stimuleren om mee te doen. Daarnaast moet er ook de zorg zijn om complicaties (bijv. schouderpijn) te voorkomen.
Het behandelteam
Het behandelteam op de afdeling Neurologie bestaat uit: neuroloog, verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, revalidatiearts, activiteitenbegeleiding, diëtist, maatschappelijk werk en geestelijk verzorger.
Een keer per week komt dit team bij elkaar om de behandeling met elkaar af te stemmen, het ontslag en eventueel de vervolgbehandeling te bespreken. In de map ‘Hou Vast’ staat een stroomdiagram van de mogelijkheden van vervolgbehandeling.
Het behandelteam gebruikt als leidraad voor haar behandeling de volgende richtlijnen:
- Richtlijnen Hartstichting
- Richtlijnen Fysiotherapie
- Richtlijnen Verpleging
- Richtlijnen CBO 2008
Aanbevolen om te lezen:
De brochure: Patiëntenversie Richtlijn Beroerte. Deze kunt u vinden via de site: www.cbo.nl
Vragen?
Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, dan kunt u terecht bij de verpleegkundige van afdeling Neurologie.
Download PDF