Spring naar inhoud

Lumbaalpunctie

Wat is het? 

Een lumbaalpunctie is een ruggenprik waarbij via een naald hersenvocht (liquor) wordt afgenomen. Hersenvocht bevindt zich rondom de hersenen en het ruggenmerg. De samenstelling ervan kan door verschillende oorzaken veranderen. Door het hersenvocht te onderzoeken, kan informatie verkregen worden over de aard of oorzaak van een aandoening.

Voorbereiding

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt van tevoren gewoon eten en drinken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit wel tijdig doorgeven aan uw neuroloog. Wij raden u aan om iemand mee te nemen die u begeleidt en naar huis kan rijden. 

Hoe verloopt de lumbaalpunctie?

Uw bovenlichaam wordt voor het onderzoek gedeeltelijk ontbloot. Meestal moet u op uw zij liggen, maar soms kunt u rechtop zitten. Vervolgens probeert u de rug zoveel mogelijk bol te maken. De arts desinfecteert uw rug. Daarna zoekt de arts met de naald de opening tussen de wervels. Dit kan pijnlijk zijn. Het vocht wordt in buisjes opgevangen. Soms meet de arts ook de druk van het hersenvocht (liquordruk) met een slangetje aan de naald. Hier voelt u niets van. Nadien wordt de naald weer verwijderd. 

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. De arts spreekt met u af hoe lang u na de prik moet blijven liggen en wanneer u de uitslagen krijgt (afhankelijk van de bepalingen duurt dit enkele dagen tot weken). 

Het onderzoek gebeurt zonder toepassing van narcose of een roesje. Wel kan op verzoek een rustgevend medicijn gegeven worden. 

Mogelijke complicaties

Het risico op ernstige complicaties is zeer laag. 

Tijdens de punctie kan per ongeluk een zenuw geraakt worden. U voelt dan een soort elektrische schok of pijnscheut in het been. Dit doet even pijn maar geeft geen schade aan de zenuw. Bij een klein deel van de patiënten komt na het onderzoek hoofdpijnklachten voor bij overeind komen. Advies is dan om veel te drinken (liefst caffeïne houdende dranken) en bedrust te houden. Als de hoofdpijn langer dan 3 dagen aanhoudt, kunt u contact opnemen met de polikliniek neurologie (tel 0512-588823). 

Download PDF