Spring naar inhoud

Slaap-waakonderzoek

U komt naar het ziekenhuis voor een Polysomnografie met nachtregistratie (slaap-/waak onderzoek). In deze folder wordt kort uitgelegd wat dit is en hoe het wordt uitgevoerd.
 

Wat is een slaaponderzoek

Tijdens het slaaponderzoek wordt uw slaap-/waakpatroon door elektroden en sensoren gemeten. U komt hiervoor naar het ziekenhuis om alles te laten bevestigen. Als alles bevestigd en getest is mag u weer naar huis, dit duurt ongeveer 60 tot 90 minuten

De volgende ochtend komt u weer naar het ziekenhuis op het afgesproken tijdstip. Alle elektroden en sensoren zullen worden verwijderd, dit duurt ongeveer 30 minuten. Hierna kan u weer naar huis.
 

Doel

De neuroloog wil door een slaaponderzoek een inzicht krijgen in uw verschillende slaap- en waakfases en in de kwaliteit van uw slaap.
 

Voorbereidingen

Het is in het belang van het onderzoek dat uw hoofdhuid zo schoon mogelijk is. We vragen u daarom van tevoren uw haar te wassen en te drogen. Gebruik geen gel, haarversteviger, lak of crème. U krijgt een sensor aan uw pink, deze nagel moet vrij zijn van nagellak en kunstnagel. Het dragen van grote oorbellen is niet wenselijk voor het onderzoek, kleine knopjes/ringetjes zijn geen probleem.

Gebruik ‘s ochtends geen bodylotion op de benen.
Mannen moeten bijvoorkeur glad geschoren zijn, i.v.m elektroden op de kin. Heeft u een volle baard dan hoeft u deze er niet af te scheren.

Draag comfortabele kleding (geen panty's of coltrui). A.u.b. een T-shirt of blouse meenemen waarin u kunt slapen.

Een ruim vest is ook wenselijk, deze kan er eventueel overheen.

Er moet gedurende een week een slaap-/waakdagboek bijgehouden worden. Dit dagboek krijgt u apart mee.
Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen.

Verloop van het onderzoek

U kunt zich op de afgesproken tijd melden met uw patientenpas bij de aanmeldzuil van de afdeling Functieonderzoeken (route 27). Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een KNF-laborant(e). De laborant(e) plaatst een aantal elektroden en sensoren op uw lichaam. Hiermee kunnen de volgende gegevens worden geregistreerd:

  • Hersenactiviteit: Er wordt een aantal elektroden met lijm op uw hoofd geplakt.
  • Oogbewegingen: Rond uw ogen worden drie elektroden bevestigd.
  • Spieractiviteit: Elektroden op uw kin maken het mogelijk om spieractiviteit te meten.
  • Hartslag: Twee stickers onder het sleutelbeen registreren uw hartslag.
  • Ademhaling: Twee rekbanden om uw borst en buik registreren de bewegingen van uw borstkas en buik.
  • Positie: Het computertje wat aan een rekband wordt bevestigd meet uw positie.
  • Neus-/mondademhaling: een sensor onder uw neus meet de luchtstroom en uw snurkintensiteit
  • Zuurstofgehalte in het bloed: door een sensor om uw vinger wordt het zuurstofgehalte van uw bloed gemeten.
  • Bewegingen: Op uw beide onderbenen worden elektrodes geplakt die de spieractiviteit van uw scheenbenen meten.


Zodra alle sensoren en elektroden zijn aangebracht, wordt er een test uitgevoerd en zal de registratie starten. U mag nu naar huis.

Probeer de avond van de registratie zoveel mogelijk uw normale ritme aan te houden. Als u gewend bent ‘s avonds slaapmedicatie of andere medicatie te gebruiken, doe dit dan ook op de avond van het onderzoek. Tenzij anders besproken is met uw behandelend arts. Ditzelfde geldt voor het gebruik van alcohol: houd zoveel mogelijk het gebruik aan wat u gewend bent

De meetapparatuur die bij u wordt aangebracht, mag niet nat worden, dus wassen en douchen is niet mogelijk. Zware werkzaamheden graag vermijden om beschadiging van de meetapparatuur te voorkomen. Het slaaponderzoek duurt de hele nacht. De volgende ochtend laat u in het ziekenhuis alle apparatuur weer verwijderen op het afgesproken tijdstip.


Na het onderzoek

De uitslag van het slaaponderzoek is na ongeveer 3 weken bekend bij uw neuroloog. U ontvangt een oproep om de uitslag met de arts te bespreken. 
 

Wat neemt u mee

  • Uw patiëntenpas
  • Geldig identiteitsbewijs
  • Uw slaap-/waakdagboekje
  • Een T-shirt of nachthemd

Vragen of verhinderd

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of bent u verhinderd. Neem dan tijdig contact op met de poli neurologie:  tel. (0512) 588 823.

Download PDF