Spring naar inhoud

De verpleegkundig consulenten neurologie voor de keten Zuidoost Friesland zijn:

Mevr. M. Zijlstra

Mevr. J. Nicolaij

Mevr. R. Borger

De verpleegkundig consulenten neurologie zijn op werkdagen te bereiken via:

Polikliniek Neurologie:

Tel: 0512-588823

Een NAH zorgketen heeft als doel het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van zorg aan de patiënt met Niet Aangeboren Hersenletsel en zijn naasten.

Inleiding

Met deze folder willen wij u voorlichten over de mogelijkheden van behandeling en (na)zorg na Niet Aangeboren Hersenletsel.

Onder Niet Aangeboren Hersenletsel(NAH) valt o.a. TIA, beroerte, Subduraal Hematoom (SDH) of Subarachnoïdale Bloeding (SAB).

Het oplopen van NAH is ingrijpend en wij vinden het belangrijk dat u geïnformeerd bent over de mogelijkheden van behandeling en (na)zorg  in uw eigen regio.

Iedere patiënt, die Niet Aangeboren Letsel heeft opgelopen, krijgt een begeleidingsprogramma aangeboden. Indien u weer thuis bent na uw ziekenhuis opname-of revalidatieperiode, wordt u uitgenodigd voor een gesprek op de polikliniek Neurologie bij de verpleegkundig consulent neurologie.

Samenwerken

In de regio Zuidoost Friesland werken het ziekenhuis, de verpleeghuizen, het revalidatiecentrum, de thuiszorg en het eerstelijns Fysiotherapie Neurologie Netwerk samen om de zorg voor patiënten na Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) zo goed mogelijk te organiseren.

Samen zorgen zij ervoor dat patiënten de juiste zorg, door de juiste hulpverlener, op het juiste moment en op de juiste plaats krijgen. Gezamenlijk vormen deze instellingen de NAH keten - regio Zuidoost Friesland; een samenwerkingsverband van zorgaanbieders met als doel het bieden van de best mogelijke zorg voor mensen na Niet Aangeboren Hersenletsel.

Dat betekent voor u dat het ziekenhuis Nij Smellinghe, Revalidatie Friesland, De Friese Wouden, Wonen welzijn en zorg, Zuidoost Zorg voor geriatrische revalidatie en het eerstelijns Fysiotherapie Neurologie Netwerk nauw met elkaar samen werken.

Betekenis van de woorden TIA, CVA(beroerte), SDH en SAB

Een beroerte (cerebrovasculair accident) is een ‘ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’. Bij zo’n ongeluk gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar je hersenen.

Beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding.

Bij een herseninfarct raakt een slagader in de hersenen vernauwd of verstopt. Het hersengebied dat achter de verstopping ligt krijgt zo niet voldoende zuurstof. Als dit zuurstoftekort te lang duurt, sterft er hersenweefsel af. Daarom is het belangrijk dat er snel iets gebeurt.

Bij een hersenbloeding scheurt er een bloedvat. Hierdoor kan er bloed in en rondom de hersenen stromen. Het bloed drukt een deel van het hersenweefsel weg. Dit raakt hierdoor beschadigd.

Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) kunnen dezelfde kenmerken optreden als bij een herseninfarct, maar deze klachten herstellen weer volledig. Dit duurt meestal korter dan 30 minuten, maar kan ook wel 24 uur duren.

Deze informatie over behandeling en nazorg is ook bestemd voor mensen na een bloeding in de hersenen zoals bijvoorbeeld een subdurale bloeding of subarachnoïdale bloeding.

Bij een subarachnoïdale bloeding (SAB) is er een bloeding in de ruimte tussen je hersenen en je schedel. Het ontstaat vaak uit een aneurysma, een zwakke plek in een slagader in de hersenen dat kan uitgroeien tot een uitstulping.

Bij een subdurale hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) binnen de schedel. De bloeduitstorting bevindt zich tussen het harde hersenvlees en de hersenen.

Van opname in het ziekenhuis tot ontslag naar huis

Nadat u bent opgenomen op de afdeling Neurologie wordt er zo snel mogelijk gekeken naar een geschikt vervolgtraject.

Het kan zijn dat u:

  • Zonder hulp naar huis gaat
  • Hulp van de thuiszorg ontvangt
  • Kortdurend fysiotherapie, logopedie, ergotherapie krijgt
  • Poliklinische behandeling bij Revalidatie Friesland volgt

Vanuit het ziekenhuis naar revalideren in een instelling

Indien u na de behandeling in het ziekenhuis niet naar huis kunt en een revalidatiebehandeling nodig heeft is dit met u besproken tijdens uw opname in het ziekenhuis.

Klinisch revalideren bij Revalidatie Friesland

Als gekozen is voor specialistische revalidatie dan zal u worden opgenomen in Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. De duur van de revalidatie wordt bepaald aan de hand van het door de revalidatiearts (samen met u) opgestelde behandelplan. De behandeling is er op gericht dat nu na het verblijf naar huis gaat.

Kortdurend klinisch revalideren in het verpleeghuis

Als gekozen is voor geriatrische revalidatiezorg (korter dan 3 maanden) dan wordt u op de speciale revalidatie afdeling van het verpleeghuis opgenomen. De behandeling is er op gericht dat nu na het verblijf naar huis gaat.

Langdurig klinisch revalideren in het verpleeghuis

Als verwacht wordt dat de geriatrische revalidatiezorg langer dan 3 maanden gaat duren en de mogelijkheid om naar huis te gaan klein is, wordt met u besproken of langdurige revalidatie een optie is.

Nazorg na opname in een instelling

Bij ontslag uit de revalidatie instelling wordt u na 4-6 weken uitgenodigd op het verpleegkundig spreekuur van de verpleegkundig consulent neurologie van het ziekenhuis. U krijgt hiervoor een afspraak toegestuurd.

Nadien kan de nazorg verder overgenomen worden door de wijkverpleegkundige met aandachtsgebied Neurologie. Zij zal u thuis bezoeken op afspraak.

Rol van de verpleegkundig consulent neurologie

Ervaring leert dat de meeste vragen pas later komen. Dat kan na het ontslag uit het ziekenhuis zijn maar ook na revalidatie in een instelling. Thuis de draad weer oppakken valt niet altijd mee.

Dit is de reden dat u een afspraak krijgt voor het verpleegkundig spreekuur op de polikliniek Neurologie van ziekenhuis Nij Smellinghe.

De verpleegkundig consulent neurologie kan u helpen met:

  • Het toelichten en uitleg geven over het ziektebeeld
  • Voorlichting geven over het gebruik van medicijnen, voeding en leefregels
  • Advies geven over mogelijke hulpmiddelen, thuiszorg en WMO
  • Advies geven richting huisarts of neuroloog met betrekking tot doorverwijzen naar andere hulpverleners
  • Het ondersteunen bij het leren omgaan met de gevolgen na een beroerte
  • Al uw vragen

Contactgegevens van de samenwerkende organisaties

  • Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten

   www.nijsmellinghe.nl

   0512-588451 (afdeling Neurologie)

   0512-588823 (polikliniek Neurologie)

  • Revalidatie Friesland

   www.revalidatie-friesland.nl

   088-5801580 (locatie Beetsterzwaag)

  • De Friese Wouden

   www.friesewouden.nl

   088-5127000

  • Zuidoost Zorg

   www.zuidoostzorg.nl

   0512-571800 (Nei Bertilla)

  • Hersenletselvereniging

   www.hersenletsel.nl

Deze informatie wordt u aangeboden door de zorgverleners werkzaam in de NAH keten Zuidoost Friesland.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar:

www.hartstichting.nl en www.kennisnetwerk.nl       

Patientenvereniging:

Patienten en partners/mantelzorgers, kunnen met hun vragen terecht bij de patientenverening, ook organiseren zij regelmatig themabijeenkomsten.

www.hersenletsel.nl

Neurologienetwerk Fysiotherapie Drachten

In de regio Drachten is een groep enthousiaste fysiotherapeuten die  gespecialiseerd zijn in de behandeling van mensen met een neurologische aandoening.

Ons netwerk is een regionaal samenwerkingsverband van fysiotherapeuten uit ziekenhuis Nij Smellinghe, verpleeghuizen, revalidatiecentra en particuliere praktijken in Drachten en omgeving.

Samen zorgen wij ervoor dat u de best mogelijke behandeling krijgt.

Kijk voor meer informatie en het actuele adressen bestand op:

www.neurologienetwerkfysiotherapie-regiodrachten.nl

Weer thuis en nu?

Vermoeidheid:

Als u weer thuis komt, kunt u merken dat u sneller vermoeid bent; het advies hierbij is:

  • Rustmomenten en activiteiten verdelen over de dag
  • Geef uw grenzen aan richting de omgeving
  • Breidt uw activiteiten stap voor stap uit

Is er toch meer hulp nodig:

Het WMO loket van uw gemeente kan u adviseren m.b.t.:

  • Vervoer
  • Huishoudelijke hulp
  • Maaltijdvoorziening
  • Mantelzorg; redt u het niet alleen als mantelzorger? Er zijn allerlei vormen van hulp en ondersteuning beschikbaar. www.mantelzorg.nl

Persoonlijke hulp, o.a. wassen, aankleden, medicatie:

Deze zorg kan via de huisarts geregeld worden, of neem zelf contact op met een thuiszorgorganisatie in uw regio

Download PDF