Via de huisarts bent u doorverwezen naar de neuroloog en is er na onderzoek bij u Multiple Sclerose vastgesteld. Hiervoor bent u nu onder behandeling bij de (MS) neuroloog. Daarnaast zijn er, ter ondersteuning van mensen met MS, gespecialiseerde MS verpleegkundigen aangesteld.
Voorlichting, begeleiding en behandeling
Als u en uw naasten horen dat u MS heeft, is er vaak behoefte aan meer informatie. De ziekte verloopt namelijk bij iedereen anders. De MS neuroloog stelt in overleg met u een behandeling voor, afhankelijk van uw situatie en mogelijkheden.
MS is niet te genezen, maar vaak zijn er wel mogelijkheden om uw ziekte af te remmen, een aanval te stoppen of hinderlijke klachten te bestrijden.
De MS verpleegkundige bespreekt met u uw vragen over de ziekte, de gevolgen van uw ziekte en hoe u hiermee om kunt gaan. Ook allerlei praktische zaken, zoals lichamelijke verzorging, sporten, huishouden, vervoer, financien en werk, studie en aanpassingen in huis kunnen met de MS verpleegkundige besproken worden.
Daarnaast geeft de MS verpleegkundige uitleg over MS medicatie en monitort zij de controles hiervan.
Samenwerking
De MS verpleegkundige werkt nauw samen met de neuroloog. Zij is uw eerste aanspreekpunt bij uw MS zorg. Ook is er een goede samenwerking met de revalidatie arts en andere disciplines binnen Nij Smellinghe en hebben wij contact met de patientenvereniging.
Contact
Wanneer de diagnose Multiple Sclerose is gesteld, verwijst de neuroloog u door naar de MS verpleegkundige. Binnen Nij Smellinghe zijn er 3 MS verpleegkundigen: Jannie Nicolaij,Yvonne Tiekstra en Mirjam Zijlstra. Zij zijn aanwezig op dinsdag tot en met vrijdag van 08.00 – 16.00 uur.
Zij zijn telefonisch bereikbaar voor vragen of bij toename van klachten via de polikliniek neurologie: 0512 588823 of via de mail: msverpleegkundigen@nijsmellinghe.nl of via de Beter Dichtbij App van ziekenhuis Nij Smellinghe.
Waar meldt u zich
Het verpleegkundig spreekuur vindt plaats op de polikliniek neurologie, route 7.
Gesprek
Een gesprek bij de MS verpleegkundige neemt 30 – 45 minuten in beslag. Om zo goed mogelijk voorbereid op uw afspraak te komen, kunt u aan de volgende zaken denken:
Neem, als u het prettig vindt, uw partner of een vertrouwd persoon mee.
Neem uw volledig (door de arts of apotheek) ingevulde medicijnkaart mee.
Denk van tevoren na over de vragen die u hebt en over eventuele problemen die u ervaart.
Schrijft u deze zo nodig thuis al op.
Kosten: aan de begeleidende gesprekken zijn geen kosten verbonden.
Download PDF