Spring naar inhoud

Orthopedie

Onderzoek en behandeling van orthopedische aandoeningen

Telefoonnummer polikliniek
0512 588 805
Telefoonnummer afdeling
0512 588 451
Mijn Nij Smellinghe

Orthopedie is het specialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen aan botten, spieren en gewrichten. Deze afwijkingen kunnen aangeboren zijn, maar u kunt ook klachten krijgen door uw beroep, sport of ongeval. Daar waar de meeste specialismen zich bezighouden met de behandeling van uw ziekte, richten we ons bij Orthopedie voornamelijk op het vergroten van uw kwaliteit van leven. De behandeling is meestal gericht op het verminderen van pijn en/of het verbeteren van uw dagelijks functioneren.

Praktische informatie

Contact

BeterDichtbij

Direct in contact met jouw behandelaar

Meer over BeterDichtbij

Uw patiëntenportaal

Mijn Nij Smellinghe

Openingstijden

8.00 – 16.30 uur

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Spreekuur

8.00 - 16.30 uur

Tijdens het spreekuur bespreekt u uw klachten met uw behandelaar. Ook kunt u al uw vragen stellen en uw wensen bespreken.

Voorbereiden op een bezoek

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u een verwijzing? Maak dan een afspraak via Mijn Nij Smellinghe of neem telefonisch contact op met de polikliniek.

Meer informatie over uw bezoek aan Nij Smellinghe

Op de verpleegafdeling Orthopedie komt u terecht wanneer we u behandelen in verband met stoornissen aan uw botten, spieren en gewrichten. De meeste patiënten die op onze afdeling worden opgenomen, komen voor een operatie waarbij we een knie- of heupprothese plaatsen. Maar ook wanneer u botbreuken heeft waarbij wel of geen operatie nodig is, komt u bij ons op de verpleegafdeling.

Bezoektijden

Maandag t/m vrijdag tussen 15.00 en 19.30 uur.
Zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 11.00 uur en van 15.00 tot 19.30 uur.
Maximaal twee bezoekers tegelijk.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Meer informatie

Orthopedie is het specialisme dat zich bezighoudt met problemen aan botten, spieren en pezen. Afwijkingen hieraan kunnen op elke leeftijd ontstaan. Afwijkingen kunnen aangeboren zijn, zoals een klompvoet of een niet goed ontwikkeld heupgewricht (dysplasie).

Daarnaast is er een grote groep patiënten met beroeps- of sportgerelateerde klachten. De orthopeed speelt verder een belangrijke rol in de (na)behandeling van botbreuken. Tenslotte houdt de orthopeed zich bezig met de behandeling van gewrichtsslijtage (artrose). Het plaatsen van een prothese is hierbij een van de mogelijkheden.

Volop expertise in huis
Nij Smellinghe heeft een hoge mate van expertise in huis op verschillende terreinen binnen de orthopedie. De zorgprofessionals van de polikliniek Orthopedie zijn continu bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de geleverde orthopedische zorg. Bovendien werken we nauw samen met het UMCG, de Sint Maartenskliniek (Nijmegen) en klinieken in Antwerpen, Gent en Londen. We proberen de wachttijd voor uw polikliniekbezoek en vervolgbehandeling zo kort mogelijk te houden.

Afdeling

Prothese-operatie
Wanneer u een versleten gewricht heeft, heeft u vaak baat bij een operatie waarbij we uw gewricht vervangen door een prothese. Meer complexe operaties voeren we in de regel door twee orthopeden uit ter vergroting van de kwaliteit. Zo’n operatie is een niet te onderschatten ingreep en de revalidatie vraagt veel wilskracht en inspanning van u en uw naasten. Al snel start u met de revalidatie. Gewoonlijk op de dag van de operatie.

Werken aan uw zelfredzaamheid
U werkt vanaf het eerste moment aan de beheersing van activiteiten die nodig zijn om naar huis te mogen. Daarbij kunt u denken aan zelfstandig in en uit bed komen, veilig opstaan vanuit de stoel, lopen met krukken (of de rollator) en eventueel traplopen. Al snel zullen we proberen om u deze vaardigheden te laten toepassen in dagelijkse activiteiten. Zo proberen we activiteiten uit het dagelijks leven zoveel mogelijk door u te laten uitvoeren. De fysiotherapeut of verpleegkundige coacht u hierin.

Physian Assistant
De Physian Assistant bezoekt u dagelijks na de operatie om uw voortgang te bekijken en u voor te bereiden op uw terugkeer naar huis. Zij werken nauw samen met de Orthopedische chirurgen en vervullen op de afdeling Orthopedie/Traumatologie de zaal-arts functie.  

De Physician Assistant (PA) is een medisch zorgprofessional, die op een zelfstandige en structurele wijze medische taken overneemt van een medisch specialist. De Physician Assistant werkt binnen het medisch domein samen met medische specialisten en heeft de zelfstandige bevoegdheid voor een aantal voorbehouden handelingen en het voorschrijven van medicatie.

"Zelfredzaamheid in de thuissituatie is een voorwaarde om naar huis te mogen. Uiteraard moet dit ook medisch verantwoord zijn. Zo mag u geen koorts hebben, moet de pijn onder controle zijn en eventuele wond(en) rustig en droog. Zo nodig wordt er overlegd met (para)- medici (denk hierbij aan de geriater, dermatoloog of diëtist).  Samen met de verpleegkundigen en fysiotherapeuten vormen wij een hecht team en samen zorgen wij voor een tevreden terugkeer naar de thuissituatie”.

Aandoeningen

De meest voorkomende aandoeningen zijn letsels aan de knie (meniscus, kruisband of kraakbeenbeschadiging) en de schouder (slijmbeurs, peesontsteking en instabiliteit). Daarnaast behandelen we veel patiënten met heup- of rugklachten. Ook hardnekkige klachten aan de voet en enkel (platvoet, hallux valgus en hamertenen) horen bij ons specialisme. Bekijk alle aandoeningen op deze pagina.

Veelgestelde vragen

Patiënteninformatie

  1. Aandachtspunten bij ontslag na een heup- en knieprothese Bekijk Download
  2. Aangeboren ondiepe heupkom of ontwrichting Bekijk Download
  3. Arthroscopie knie Bekijk Download
  4. Artrose in de schouder Bekijk Download
  5. Familieparticipatie bij een heupfractuur Bekijk Download
  1. Gebroken heup Bekijk Download
  2. Hemi Knie Prothese Bekijk Download
  3. Injectie onder doorlichting (inclusief video) Bekijk
  4. Kenacort injectie Bekijk Download
  5. Kinesiotape bij een patella luxatie of patellafemorale klachten Bekijk Download
  6. Knie- en kruisbandletsel Bekijk Download
  7. Kraakbeenvitamine Bekijk Download
  8. Lopen met hulpmiddelen na voorvoet operatie (inclusief video) Bekijk
  9. Rooming-in bij een delirium Bekijk Download
  10. Schouderoperatie - Neerplastiek en cuff repair Bekijk Download
  11. Schouderpijn bij bovenhoofds bewegen - Sub-Acromiaal Pijn Syndroom (SAPS) Bekijk Download
  12. Schouderprothese Bekijk Download
  13. Totale Heup Prothese Bekijk Download
  14. Totale Heup Prothese beiderzijds Bekijk Download
  15. Totale Knie Prothese Bekijk Download
  16. Totale heup beiderzijds Bekijk Download
  17. Uw verblijf in ziekenhuis Nij Smellinghe Bekijk Download
  18. Voetoperatie - Hallux valgus Bekijk Download
  19. Voorkomen van infecties bij protheseoperaties Bekijk Download
  20. Voorkomen van infecties bij protheseoperaties Bekijk Download
  21. Voorste kruisbandreconstructie Bekijk