Spring naar inhoud

Voorkomen van infecties bij protheseoperaties

In deze folder leest u hoe wij u, om wondinfecties met Staphylococcus aureus (S.aureus) te voorkomen, behandelen.

Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)?


S.aureus is een bacterie die bij iedereen op de huid kan voorkomen. De bacterie kan zorgen voor vervelende infecties met pus. Ook kan de bacterie wondinfecties veroorzaken na een operatie. U kunt drager zijn van deze bacterie. Dit betekent dat S.aureus zich in uw neus bevindt en meestal ook op uw huid. U kunt drager zijn van deze bacterie zonder daar zelf iets van te merken. Van alle mensen is 15% langdurig drager, 70% af en toe en 15% nooit.

Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties?


S.aureus is één van de belangrijkste veroorzakers van een infectie na een operatie. De kans op een infectie is klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn. U kunt een langdurige antibioticakuur nodig hebben, met meerdere operaties tot en met het verwijderen van de prothese. Om de kans op zo’n infectie te verkleinen, verwijderen we de S.aureus met een reinigingsbehandeling.

Behandeling van S.aureus dragerschap


In het schema hieronder leest u wat de reinigingsbehandeling inhoudt. U begint drie dagen voor de operatie met het reinigingsschema. Wij gaan ervan uit dat u zich op de dag van uw operatie (dag 0) zelf thuis nog wast met Hibiscrub en de neuszalf (Bactroban®) aanbrengt. Als dit niet lukt, neem dan de Hibiscrub mee naar het ziekenhuis en vertel dit bij opname meteen tegen de verpleegkundige. Neem ook de neuszalf mee naar het ziekenhuis bij uw opname, omdat de reinigingsbehandeling de dag na de operatie nog doorgaat.

  Drie dagen voor de operatie Twee dagen voor de operatie Eén dag voor de operatie Dag van de operatie
Mupirocine neuszalf (Bactroban®) 3 keer per dag aanbrengen in beide neusgaten. 3 keer per dag aanbrengen in beide neusgaten. 3 keer per dag aanbrengen in beide neusgaten. 3 keer per dag aanbrengen in beide neusgaten. Ook nog 24 uur na de operatie wordt de neuszalf nog aangebracht.
Chloorhexidine zeepoplossing 40 mg/ml (Hibiscrub®) Lichaam en haren wassen, ook tussen uw vingers. Lichaam ook tussen uw vingers. Lichaam ook tussen uw vingers. Voor de ingreep uw lichaam en haren wassen, ook tussen uw vingers.
Dagelijks schoon gebruiken Ondergoed, kleding, pyjama, schone handdoek en schoon washandje Ondergoed, kleding, pyjama, schone handdoek en schoon washandje Ondergoed, kleding, pyjama, schone handdoek en schoon washandje Ondergoed, kleding, pyjama, schone handdoek en schoon washandje
Schoon beddengoed Bedden verschonen     Bedden verschonen (in het ziekenhuis)

Heeft u nog vragen, opmerkingen of problemen? Bespreek dit dan met uw behandelend arts of de verpleegkundigen.

Contact


U kunt het ziekenhuis bellen op telefoonnummer (0512) 588 888. U krijgt dan een telefoniste aan de lijn. Vraag naar de afdeling waar u behandeld wordt. De telefoniste verbindt u dan door.

Website


Op www.nijsmellinghe.nl vindt u informatie over het ziekenhuis, behandelingen, onderzoeken opname. Ook kunt u hier alle patiëntenfolders bekijken.

Reinigingsinstructies bij S.Aureus dragerschap

Bevochtig het hele lichaam, het gezicht en het haar. Was de handen en reinig goed het gebied rond en onder de nagels.

Gebruik een schone washand. Was met zeep haar en gezicht, met speciale aandacht voor de hals, het gebied rond de neus en rond de oren.

Was het bovenlichaam, de oksel, de navel en het gebied onder de borsten.

Was de benen en voeten, het gebied tussen de tenen, rond de teennagels en de voetzolen.

Was ten slotte het onderlichaam, met speciale aandacht voor de geslachtsdelen, de bilnaad en de billen.

Spoel zorgvuldig het hele lichaam af. Droog u af met een schoon gewassen handdoek. Gebruik geen bodylotion, trek schoon gewassen kleding aan. Poets de tanden grondig met tandpasta.

Hoe moet u bactroban aanbrengen?


 

Download PDF