Spring naar inhoud

Artrose in de schouder

Bij schouderartrose is sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn aan de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op artrose. Bijkomende klachten kunnen zijn dat uw schouder ’s nachts pijn doet, dat uw schouder kraakt bij beweging en dat u uw arm niet meer zo goed kunt gebruiken.


Deze folder geeft u meer informatie over de aandoening en de behandelmogelijkheden.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. In een gewricht komen twee of meer botten samen. Die botten zijn voorzien van een laagje glad kraakbeen, zodat ze soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Op zich is het normaal dat met het toenemen van de leeftijd, kraakbeen in een gewricht van dikte en samenstelling verandert.

Gezonde schouder

Schouder met artrose

Bij artrose treedt overmatige slijtage van het kraakbeen op. Het gladde oppervlak wordt dun en brokkelig en/of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Het lichaam kan dit niet meer repareren.

Er zijn drie oorzaken van artrose:

  • Een ontstekingsreactie van het gewricht kan het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis. Hierdoor wordt de kraakbeenlaag op het boteinde dunner of de laag verdwijnt helemaal. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Meestal worden beide schouders aangetast en de kans bestaat dat ook in andere gewrichten artrose gaat ontstaan
  • Artrose kan ontstaan als gevolg van een andere aandoening, zoals een botbreuk of bandletsel. Het kraakbeen kan rechtstreeks beschadigd raken of, bijvoorbeeld door een andere manier van bewegen, extra snel slijten. Dit heet ‘posttraumatische artrose’ en kan jaren na die andere aandoening alsnog optreden
  • De kraakbeenlaag van het gewricht kan door een onbekende oorzaak slijten. Hierdoor wordt deze laag met kraakbeen op het botuiteinde dunner en uiteindelijk komt het onderliggende bot (gedeeltelijk) bloot te liggen. Deze vorm van artrose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.

Beschadigd kraakbeen herstelt nauwelijks. Wanneer de kraakbeenlaag dunner wordt of verdwijnt, bewegen de boteinden in een gewricht niet meer soepel langs en over elkaar. Er is toenemende wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Ook kunnen er ruwe uitsteeksels ontstaan op het bot. Er kan zich vocht ophopen in het gewricht en de omliggende weefsels, dat veroorzaakt zwellingen. Zowel de pijn als de zwellingen maken beweging moeilijk.

De meest voorkomende klacht bij schouderartrose  is pijn, die verergert bij bewegen. Kenmerkend voor artrose is dat perioden met meer en minder pijn elkaar afwisselen. Dit is grotendeels afhankelijk van de mate van irritatie van het gewricht.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Afhankelijk van het type, de plaats en de ernst van de artrose, zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • Een beweegprogramma onder begeleiding van de fysiotherapeut om spieren te versterken en de schouder zo beweeglijk mogelijk te houden
  • Een injectie met corticosteroïden in het gewricht, dit medicijn remt de ontstekingen
  • Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen om de zwelling te verminderen. Wanneer de zwelling minder is, zal de beweeglijkheid toenemen

Wanneer is een operatie nodig?

Wanneer uw artrose niet reageert op de genoemde behandelingen, zijn er operatieve mogelijkheden:

  • Bij ernstige artrose kan een schouderprothese, een kunstschouder, de oplossing zijn
  • Bij het AC-gewricht kan een stukje van het sleutelbeen worden verwijderd. Dan raken de boteinden elkaar niet meer in het gewricht en blijft de pijn weg

De schouderprothese

De Omkeer-schouderprothese   

Samen met uw orthopeed gaat u op zoek naar de juiste behandeling. Voor meer informatie over de schouderprothese is de folder ‘Schouderprothese’ beschikbaar.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Orthopedie Nij Smellinghe. De polikliniek is op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer (0512) 588 805.

Download PDF