Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen – polikliniek Orthopedie

1. Algemene vragen

Ik heb een budgetpolis, kan ik dan wel een afspraak maken op de polikliniek?
Informeer eerst bij uw zorgverzekeraar over de vergoeding van de zorg. De vergoeding is namelijk afhankelijk van het contract dat uw zorgverzekeraar heeft met Nij Smellinghe, de polis die u heeft gekozen en uw eigen risico.

Uw zorgverzekeraar kan aangeven of de te verwachten zorg wel of niet vergoed wordt. Uw zorgverzekeraar heeft alle informatie op een rijtje, zodat u een goede keuze kunt maken.

2. Vragen over wachtlijsten

Ik ben op de wachtlijst voor een operatie geplaatst, wat zijn de vervolgstappen?
Indien u ouder bent dan vijfitg dient u voor de operatie bloed te laten prikken en een hart filmpje (ECG) te laten maken. Ook kunt u via mijn Nij Smellinghe alvast de folders/vragenlijsten doornemen en invullen.

3. Vragen rondom operaties

Wanneer word ik opgeroepen voor de operatie?
Zodra uw operatie gepland wordt krijgt u ongeveer één week vooraf bericht hierover. U wordt wel eerder op de hoogte gesteld in welke periode de operatie waarschijnlijk gaat plaatsvinden.

Zodra u één week vooraf opgeroepen bent kan het zijn dat uw operatie alsnog uitgesteld wordt. Dit heeft te maken met eventuele spoed operaties die voorrang krijgen.

Ik heb een vragenlijst gekregen, hoe werkt dit?
Als u op de wachtlijst staat voor een (prothese) operatie krijgt u een ‘gezondheidsvragenlijst’ van de anesthesie en één week voor de operatie een ‘PROMS’ vragenlijst toegestuurd. Voor deze laatste vragenlijst krijgt u een oproep via de mail met een link naar de vragenlijst.

PROMS staat voor ‘Patiënt Reported Outcome Measures’ wat betekent dat er vanuit het oogpunt van de patiënt gekeken wordt naar de kwaliteit van leven en het niveau van functioneren. De uitkomsten gaan naar een landelijke database.

Ik moet een BIBO traject volgen, hoe werkt dat?
Zodra u op de wachtlijst geplaatst wordt voor het vervangen van een gewricht krijgt u een afspraak voor de BIBO screening bij één van de fysiotherapeuten in Nij Smellinghe. Tijdens deze screening wordt aan de hand van een aantal testen gekeken hoe fit u bent. Indien uw conditie te matig is kan de fysiotherapeut u adviseren om een BIBO traject te volgen vooraf aan uw operatie. Dit kan betekenen dat uw operatie uitgesteld wordt.

BiBO betekent: Better in -  Better out. Hiermee wordt bedoeld dat, hoe fitter u de operatie ingaat, hoe beter het herstel nadien zal verlopen. Hoe het traject er verder uitziet hoort u van de fysiotherapeut. Hij/zij zal u verwijzen naar een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Ik heb fysiotherapie nodig na de operatie, wat moet ik regelen?
U dient zelf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of fysiotherapie behandeling die binnen uw polis valt. Na de operatie dient u zelf contact op te nemen met een fysiotherapeut. De verwijzing wordt geregeld vanuit het ziekenhuis.

Klachten na de operatie, wanneer moet ik bellen?
Bij klachten/vragen die niet kunnen wachten verzoeken wij u om, tijdens kantooruren, telefonisch contact op te nemen met de polikliniek Orthopedie.

Via nummer 0512 – 588 805 (optie 2). Denk hierbij aan acuut ziek worden, koorts, hevige wondlekkage, et cetera. In de avonduren/weekenden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via nummer 0512 -588 146.

Vragen die kunnen wachten kunt u stellen via de BeterDichtbij App.

Ik heb een prothese en ga op reis, heb ik een bewijs nodig van het ziekenhuis?
Een deel van de zeventig miljoen reizigers die jaarlijks langs de luchthaven gaan in Nederland heeft metalen implantaten in zijn of haar lichaam. Moderne detectiepoortjes detecteren nagenoeg geen protheses of andere metalen implantaten. In landen buiten Europa of in landen kan fouillering of een draagbare metaaldetector worden ingezet. Ook kan worden gevraagd om het litteken te tonen. Medisch bewijs of een prothese pas is niet vereist als u op reis gaat.  

Ik wordt binnenkort geopereerd maar ik ben ziek / ik heb een open wond
Wanneer u ziek bent of u hebt een open wond/ontsteking verzoeken wij u contact op te nemen met de polikliniek Orthopedie. Er zal dan overlegd worden of uw operatie door kan gaan.


4. Vragen over medicatie, injectie en tandarsbezoek

Ik heb een injectie gehad in een gewricht, wanneer merk ik het effect hiervan?
Het start effect van een Kenacort injectie in een gewricht kan variëren tussen één dag - twee weken na het plaatsen. Na het injecteren kan het voorkomen dat de pijn in dat gewricht tijdelijk toeneemt. Na zes weken is het totale effect van de injectie te beoordelen. Het start- effect van een injectie met Hyaluronzuur (Adant) kan tot soms zes weken duren.

Ik heb een injectie gehad, hoe vaak mag ik deze injecties krijgen?
Uit voorzorg plaatsen wij maximaal drie à vier injecties per jaar. Frequenter gebruik kan namelijk leiden tot verslechtering van de kwaliteit van het kraakbeen. Of een injectie herhaald mag worden hoort u van de orthopeed of Physician assistant.  

Ik moet naar de tandarts voor een behandeling en ik heb een gewrichtsprothese, moet ik antibiotica gebruiken?
U hoeft bij de meeste tandheelkundige ingrepen geen antibiotica te gebruiken om uw prothese te beschermen. Indien het een ingreep is vanwege een abces (bacterie) adviseren wij wél om vooraf antibiotica in te nemen. Uw tandarts mag dit voorschrijven.

Mag ik een vaccinatie hebben voor of na een operatie?
U mag tot twee weken voor uw operatie een vaccinatie krijgen. Twee weken vóór en vier weken ná de operatie mag u geen vaccinatiekrijgen. Dit heeft te maken met eventuele koorts als reactie op de vaccinatie. Twijfelt u, of wilt u dit overleggen; neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie.

Ik heb een recept van de orthopeed gekregen, hoe kom ik aan een herhaalrecept?
Indien u een herhaalrecept wenst, kunt u contact opnemen met de polikliniek Orthopedie. Er vindt dan overleg plaats met de Physician assistant of het medicijn herhaald/verlengd mag worden.

Download PDF