Waarmee kunnen we u helpen?
Bij Cardiologie zijn wij gespecialiseerd in hart- en vaatziekten. Dit zijn ziekten die te maken hebben met uw hart en bloedsomloop. Deze ziekten kunnen ernstige gevolgen hebben. Vandaar dat wij alles in huis hebben om u te onderzoeken en te behandelen.
Praktische informatie
Contact
- 0512 588 806 Op werkdagen bereikbaar van 8.00 - 16.30 uur.
Openingstijden
8.00 – 16.30 uur
Route
Naar het ziekenhuis
-
Compagnonsplein 1, 9202 NN Drachten
Naar het ziekenhuis
Naar de polikliniek
-
Route 26, begane grond
Bekijk de plattegrond
Spreekuur
8.00 - 16.30 uur
Tijdens dit gesprek bespreekt u samen de behandeling en eventuele vervolgonderzoeken. Ook vertelt de cardioloog u over de medicijnen die u krijgt en welke leefwijze daarbij past. Soms is het nodig om uw dagelijkse leefwijze aan te passen vanwege uw aandoening. Dit bespreekt de cardioloog met u.
Hart- en vaatziekten hebben grote impact op uw leven en dat van uw naasten. Toch kunt u er in veel gevallen prima mee leven. Al uw persoonlijke vragen kunt u tijdens uw afspraak aan de hartverpleegkundige stellen. De hartverpleegkundige geeft ook uitleg over de ziekte, uw medicijnen en tips om zo gezond mogelijk te leven.
Voorbereiden op een bezoek
Voor een eerste afspraak bij de polikliniek Cardiologie heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u een verwijzing? Dan sturen we u binnen vier werkdagen een oproep met een afspraak.
Meer informatie over uw bezoek aan Nij SmellingheVerpleegafdeling Cardiologie
Bezoektijden
Maandag t/m vrijdag tussen 15.00 en 19.30 uur.
Zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 11.00 uur en van 15.00 tot 19.30 uur.
Maximaal twee bezoekers tegelijk.
Route
Naar het ziekenhuis
-
Compagnonsplein 1, 9202 NN Drachten
Naar het ziekenhuis
Naar de verpleegafdeling
-
Route 58, 2e verdieping
Bekijk de plattegrond
Contact
-
Verpleegafdeling
0512 588 514
-
Hartbewaking
0512 588 500
Meer informatie
Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor ziekten die te maken hebben met uw hart en de bloedsomloop. De belangrijkste aandoeningen zijn een hartinfarct, een herseninfarct en hoge bloeddruk.
Wanneer u een hart- of vaatziekte heeft, wordt u doorverwezen naar onze polikliniek Cardiologie. Op de Functieafdeling voeren we vervolgens onderzoeken uit, zoals het maken van een hartfilmpje (ECG) of het doen van een fietstest om te meten of de kransslagaders van uw hart voldoende zuurstof krijgen tijdens inspanning. Wanneer we de diagnose hebben gesteld, behandelen we u verder op de polikliniek.
Oorzaak van hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten zijn te verdelen in twee groepen. De eerste groep bestaat uit hart- en vaatziekten die worden veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer. Denk hierbij aan slagaderverkalking, trombose of een bloedstolsel.
De tweede groep hart- en vaatziekten heeft een andere oorzaak. Daarbij kunt u denken aan hoge bloeddruk, reumatische hartziekten en aangeboren hart- en vaatziekten . Hoge bloeddruk komt verreweg het meest voor.
De belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten zijn:
- Een te hoog cholesterolgehalte
- Roken
- Onvoldoende lichaamsbeweging
- Overgewicht
- Stress
Gevolgen van hart- en vaatziekten
Wanneer het bloed niet goed bij uw hart kan komen, kan dat leiden tot een hartinfarct, waarbij een stukje van de hartspier afsterft. De pompfunctie van uw hart wordt daardoor slechter, waardoor uw hart minder goed zijn werk kan doen.
Wanneer er problemen zijn met de bloedtoevoer naar uw hersenen, loopt u risico op een herseninfarct. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals het verlies van uw spraak, herinneringen of lichaamsfuncties.
Onderzoeken
Hieronder een overzicht van de onderzoeken die wij doen:
- Hartfilmpje (ECG)
- 24-uurs of 48- uurs ECG (holter)
- Fietstest (Fietsergometrie): onderzoek naar belastbaarheid van het hart bij inspanning
- Echocardiografie: het opsporen van afwijkingen van het hart door middel van geluidsgolven
- Longfunctie-onderzoek (spiroflowmetrie): meting van de inhoud van de longen
- Röntgen (X-thorax, X-sinus, CT-hart, sestamibi-ondezoek)
- Bloedafname (dit kan tijdens het polikliniekbezoek afgenomen worden)
Veelgestelde vragen
-
Ik maak me zorgen over mijn hart; bij wie kan ik terecht?
Wanneer u zich zorgen maakt over uw hart en uw gezondheid neemt u altijd eerst contact op met uw huisarts. Die kan u onderzoeken en indien nodig doorverwijzen naar onze polikliniek Cardiologie. Wij werken alleen op afspraak. Vandaar dat een doorverwijzing van uw huisarts noodzakelijk is.
-
Moet ik bij spoed ook een afspraak maken?
Wanneer u plotseling ernstige klachten krijgt of u niet goed voelt, belt u direct het noodnummer 112. Bij hartklachten sturen we twee ambulances naar u toe. De ambulanceverpleegkundigen behandelen u en besluiten of opname in het ziekenhuis nodig is. U hoeft in dat geval dus geen afspraak te maken.
-
Hoe maak ik een afspraak bij de polikliniek Cardiologie?
Voor een eerste afspraak bij de polikliniek Cardiologie heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u een verwijzing? Dan sturen we u binnen vier werkdagen een oproep met een afspraak.
-
Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?
Klik dan hier.
-
Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?
Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.
Behandelteam
Patiënteninformatie
- Bloeddrukmeting 24 uurs
- Boezemfibrilleren
- Cardioversie
- Cardioversie (inclusief video)
- ECG (inclusief video)