Waarmee kunnen we u helpen?
Het specialisme Reumatologie houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat.
De reumatologische zorg wordt in de 3 Friese ziekenhuizen MCL, Ziekenhuis Tjongerschans en Ziekenhuis Nij Smellinghe grotendeels poliklinisch verleend, in het MCL is er voor de reumatologie ook een verpleegafdeling. Deze drie Friese ziekenhuizen werken nauw samen.
Het behandelteam bestaat uit reumatologen, verpleegkundig reumaconsulenten, een verpleegkundig specialist, onderzoeksverpleegkundigen en doktersassistentes.
De reumatoloog diagnosticeert en bepaalt samen met de patiënt welke behandeling het beste bij de patiënt past. De verpleegkundig specialist neemt omschreven taken van de reumatoloog over en houdt zelfstandig spreekuur. Bij de verpleegkundig reumaconsulent kunt u terecht voor vragen over medicatie, de aandoening, hulpmiddelen, vragen omtrent reuma en arbeid etc.
In het MCL en Nij Smellinghe is er de mogelijkheid om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Uw reumatoloog zal deze mogelijkheid met u bespreken indien dit bij u van toepassing is.
Wij verwijzen u hiervoor naar de pagina wetenschappelijk onderzoek op de website van het MCL.
Praktische informatie
Contact
Uw patiëntenportaal
Mijn Nij SmellingheOpeningstijden
De polikliniek reumatologie van Nij Smellinghe is geopend op maandag t/m vrijdag.
Bij spoed kunt u contact opnemen met de polikliniek reumatologie van het MCL 058-2866100.
Telefonisch spreekuur Nij Smellinghe:
op maandag van 08.30-09.00
verpleegkundig reumaconsulent 0512-588461
Op maandag en vrijdag 11.30 -12.00 verpleegkundig specialist 0512-588359
Route
Naar het ziekenhuis
-
Compagnonsplein 1, 9202 NN Drachten
Naar het ziekenhuis
Naar de polikliniek
-
Route 130 (Dokterswacht)
Bekijk de plattegrond
Spreekuur
8.00 - 16.30 uur
Tijdens het spreekuur bespreekt u uw klachten met uw behandelaar. Ook kunt u al uw vragen stellen en uw wensen bespreken.
Voorbereiden op een bezoek
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Wanneer u verwezen wordt naar een reumatoloog hoeft u niet te bellen naar de polikliniek. Zodra wij de verwijsbrief hebben ontvangen, ontvangt u van ons schriftelijk bericht. Een spoedafspraak moet altijd door de verwijzer gemaakt worden in overleg met de reumatoloog. Wilt u een bestaande afspraak wijzigen of annuleren bij de reumatoloog, verpleegkundig specialist of reumaconsult dan kunt op contact opnemen met de polikliniek op maandag, woensdag en vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.
Meer informatie over uw bezoek aan Nij SmellingheMeer informatie
Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen die te maken hebben met gewrichten, spieren, pezen, botten en/of inwendige organen. Reuma is in te delen in een aantal categorieën waaronder o.a. ontstekingsreuma en weke delen reuma.
De meest bekende vormen van ontstekingsreuma zijn reumatoide artritis, de ziekte van Bechterew of (axiale) spondylo-artritis en artritis psoriatica.
Het is niet bekend waarom mensen reuma krijgen, wel zijn overgewicht en roken risicofactoren en bij sommige aandoeningen speelt erfelijkheid een rol.
Meest voorkomende aandoeningen
Reumatoïde artritis
Bij reumatoïde artritis (RA) ontstaan er gewrichtsontstekingen, vaak van de handen, polsen, knieën, voeten en enkels. De gewrichten zijn pijnlijk en meestal ook gezwollen en stijf. Het is een auto-immuunziekte waarbij uw afweersysteem zich tegen uw eigen lichaamscellen keert.
RA kan sluipend beginnen maar ook plots ontstaan. Het is een chronische aandoening met een grillig verloop. Op langere termijn kan RA uw gewrichten beschadigen.
Voor uitgebreide informatie over reumatoïde artritis en de behandeling daarvan verwijzen wij u naar de website van reumanederland.
De ziekte van Bechterew / axiale spondyloartritis
Bij axiale spondyloartritis zijn er ontstoken gewrichten in de onderrug en het bekken waardoor pijn en stijfheid optreden. Soms zijn er ook andere gewrichten bij betrokken in uw armen en/of benen. Ook peesontstekingen, oogontstekingen en ontstekingen van de darmen of de huid kunnen voorkomen.
Artritis psoriatica
Bij artritis psoriatica zijn er meestal gewrichtsontstekingen in de handen, voeten, ellebogen of knieën. Het komt voor dat tenen of vingers erg gezwollen raken en er uitzien als een worst, dit noemen we worsttenen of worstvingers.
Artritis psoriatica komt meestal voor in combinatie met de huidziekte psoriasis maar kan ook zonder ontsteking van de huid optreden.
Voor uitgebreide informatie over artritis psoriatica en de behandeling daarvan verwijzen wij u naar de website van reumanederland.
Jicht
Bij jicht raken de gewrichten ontstoken doordat urinezuurkristallen een ontsteking in een gewricht veroorzaken. Dit komt vaak voor in de grote teen maar kan ook in andere gewrichten gebeuren. De oorzaak van jicht ligt in de stofwisseling. Alcoholgebruik en sommige voedingsmiddelen kunnen soms een jichtaanval uitlokken.
Voor uitgebreide informatie over jicht en de behandeling daarvan verwijzen wij u naar de website van reumanederland.
Naast bovengenoemde aandoeningen zijn er veel meer reumatische aandoeningen. Ook systeemziektes worden door de reumatoloog behandeld.
Veelgestelde vragen
-
Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?
Klik dan hier.
-
Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?
Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.
Veelgestelde vragen over reuma
-
Ik heb een reumatische aandoening, mag ik een griepvaccinatie?
Een jaarlijkse griepvaccinatie wordt aanbevolen.
-
Hoe kom ik aan een herhaalrecept van mijn reumamedicatie?
Een methotrexaatrecept mag alleen door de reumatoloog worden voorgeschreven. Dit geldt ook voor biologicals en JAK-remmers en deze worden door de ziekenhuisapotheek verstrekt. Indien u hier een recept voor nodig heeft, krijgt u dat bij uw polikliniekbezoek. U kunt ook telefonisch een nieuw recept bestellen via het secretariaat reumatologie. Controleer voordat u contact opneemt met het secretariaat reumatologie of de apotheek de medicatie nog een keer mag herhalen (herhalingsrecept).
De overige reumamedicijnen kunt u via de huisarts verlengen.
-
Hoe kom ik aan een formulier voor bloed prikken?
U krijgt dit mee tijdens uw polikliniekbezoek of het wordt per post toegezonden wanneer u op een prikpost bloed laat prikken. Wanneer u bloed laat prikken in Nij Smellinghe is een labformulier niet meer nodig.
-
Op welke manier krijg ik de uitslagen van bloed of andere onderzoeken?
Bij afwijkende waarden en/of uitslagen krijgt u van ons bericht. Geen bericht is goed bericht. Tijdens de volgende controle-afspraak kunt u de uitslagen bespreken met uw reumatoloog.
-
Ik heb een pijnlijk, warm, rood en/of gezwollen gewricht. Wat moet ik doen? Wat betekent ‘bellen bij zwellen’?
Geef het gewricht rust, niet overbelasten. Koel het gewricht met ijspakkingen 3 x daags max. 10 minuten. Zo nodig voor de pijn paracetamol gebruiken (3 à 4 keer daags 1000 mg).
Bellen bij zwellen: zo spoedig mogelijk, op maandag t/m vrijdag bij voorkeur vóór 10 uur in de ochtend. Er zal dan gekeken worden bij welke arts u op zo kort mogelijke termijn terecht kunt voor beoordeling en advies.
-
Ik ben patiënt bij de reumatoloog in Tjongerschans of Nij Smellinghe en ik heb een dringende vraag of wil een afspraak wijzigen. Wat moet ik doen wanneer de polikliniek in mijn ziekenhuis gesloten is?
U kunt contact opnemen met het MCL (uitsluitend bij dringende vragen).
Wijzigen van een afspraak kan telefonisch op de eerstvolgende werkdag van de desbetreffende polikliniek.
-
De overheid vraagt mij om het donorregister in te vullen maar ik heb een reumatische aandoening, kan ik wel registreren voor donatie van mijn organen?
U kunt het donorregister gewoon invullen. Er wordt altijd nog beoordeeld of uw organen wel of niet geschikt zijn voor donorgebruik.
Veelgestelde vragen over COVID-19 en reuma
-
Kan ik gevaccineerd worden tegen COVID-19 met ieder vaccin?
Ja, volgens de NVR (de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) kunt u veilig gevaccineerd worden met elke soort / elk merk vaccin.
-
Moet ik met mijn reumamedicijnen stoppen wanneer ik gevaccineerd word?
Nee, dat is niet nodig, maar wel kunnen afweeronderdrukkende medicijnen de vaccinatie wat minder effectief maken. Dat neemt niet weg dat de vaccinatie u dan nog steeds bescherming biedt tegen een corona-infectie. De inschatting is dat een corona-infectie een veel groter risico voor uw gezondheid vormt dan een vaccinatie.
Mabthera/Rituximab is een uitzondering, overleg dan met uw reumatoloog wat het beste moment voor vaccinatie is.
-
Moet ik een boostervaccinatie hebben omdat ik afweeronderdrukkende medicijnen gebruik?
Wij volgen hierin de landelijke richtlijn. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het RIVM of ReumaNederland.
-
Behoor ik tot een risicogroep?
Vanwege het mogelijk verhoogde risico op besmetting met het coronavirus worden mensen die afweeronderdrukkende reumamedicijnen gebruiken (zoals methotrexaat of biologische medicijnen), beschouwd als een kwetsbare groep, ook wel de ‘hoogrisicogroep’ genoemd. Als u behoort tot deze hoogrisicogroep, is het verstandig om extra adviezen voor deze groep op te volgen. De meest actuele adviezen voor mensen in de hoogrisicogroep vindt u op:
Veelgestelde vragen over medicatie
-
Waar vind ik betrouwbare informatie over medicijnen?
Antwoorden op vragen over de volgende medicatie vindt u op ReumaNederland.nl:
- NSAID’s (Naproxen, Diclofenac, Ibuprofen, Piroxicam, Celecoxib, Etoricoxib, Meloxicam, Indometacine)
- Corticosteroïden (prednisolon, methylprednisolon, depomedrol, etc.)
- DMARD’s (Sulfasalazine, Methotrexaat, Plaquenil/Hydroxychloroquinel, Arava/Leflunomide, etc.)
- Biologicals (Humira/Hyrimoz/Adalimumab, Enbrel/Etanercept, Infliximab, Cosentyx/Secukinumab, Orencia/Abatacept, Roactemra/Tocilizumab, Cimzia/Certolizumab, Simponi/Golimumab, Mabthera/Rituximab, Ixekizumab)
- JAK-remmers (Baricitinib/Olumiant, Tofacitinib/Xeljanz, Upadacitinib/Rinvocq, Filgotinib/Jyseleca)
-
Wat moet ik weten als ik methotrexaat gebruik?
Methotrexaat is een medicijn dat het afweersysteem onderdrukt en hiermee de cellen die actief zijn in het ontstekingsproces bij reumatische aandoeningen. Hierdoor verminderen pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor er op langere termijn minder kans op gewrichtsschade is.
Methotrexaat kan worden voorgeschreven als tablet of als onderhuidse injectie.
Het is belangrijk dat methotrexaat 1 x per week op dezelfde dag wordt ingenomen of geïnjecteerd. Naast methotrexaat worden ook foliumzuurtabletten voorgeschreven om de bijwerkingen van methotrexaat te verminderen. Gebruik de foliumzuurtabletten 24 en 48 uur na toediening van methotrexaat. Wanneer u methotrexaat gebruikt, moet uw bloed gecontroleerd worden, in het begin vaker dan wanneer u al langer methotrexaat gebruikt.
Methotrexaat kan niet worden gecombineerd met de antibiotica trimethoprim en co-trimoxazol omdat dit de aanmaak van bloedcellen kan onderdrukken.
Het gebruik van alcohol in combinatie met methotrexaat verhoogt de kans op leverfunctiestoornissen, overleg daarom met uw eigen behandelaar of gebruik van alcohol (met mate) is toegestaan.
Bij operaties of andere (tandheelkundige) ingrepen adviseren wij u om aan te geven dat u methotrexaat gebruikt. Indien nodig kunnen maatregelen worden genomen maar meestal kunt u de methotrexaat doorgebruiken.
Wij adviseren u om jaarlijks een griepprik te nemen.
-
Ik ben vergeten mijn medicijnen in te nemen/ te injecteren; wat moet ik doen?
Dat hangt af van welke medicatie u gebruikt:
- Voor methotrexaat tabletten of injecties : wanneer u hier binnen 1 dag achter komt, neemt u zo snel mogelijk alsnog de tabletten of de injectie. Is er meer dan één dag verstreken? Dan kunt u deze tabletten of injectie het beste overslaan en de week daarop de medicatie hervatten op de gebruikelijke dag
- Voor medicatie die u dagelijks gebruikt (NSAID’s, DMARDS, JAK-remmers) adviseren wij u gewoon door te gaan met de eerstvolgende dosis en niet alsnog de vergeten medicatie in te nemen
- Voor biologicals adviseren wij u de injectie zo snel mogelijk alsnog te nemen. Daarna gaat u door met het voorgeschreven schema
-
Wanneer mag ik geen methotrexaat gebruiken?
Bij koorts met klachten van benauwdheid, hoesten of een andere ernstige infectie adviseren wij u geen methotrexaat te gebruiken en contact op te nemen met uw reumatoloog/reumaconsulent
Bij ernstige diarree en braken adviseren wij u de methotrexaat een keer over te slaan en weer te hervatten na een week op de gebruikelijke dag.
Bij zwangerschap: zie vraag Ik ben zwanger of heb een zwangerschapswens, mag ik mijn reumamedicatie doorgebruiken?
-
Wanneer mag ik mijn biological/JAK remmer niet innemen/injecteren?
Als u een infectie heeft; wanneer u koorts hebt (>38.5◦C) en bij antibioticagebruik vanwege een infectie mag u geen biological gebruiken. Zodra u bent hersteld of de antibioticakuur op is, mag u weer herstarten. Ook bij kortademigheid en gezwollen enkels adviseren wij u te overleggen met uw huisarts of reumatoloog/reumaconsulent.
-
Waarom moet ik bepaalde medicijnen zelf betalen?
Het bedrag dat u bij de apotheek voor een receptmedicijn betaalt, bestaat uit 2 onderdelen. De kosten van het medicijn zelf en een vergoeding voor de dienstverlening van de apotheek. Zorgverzekeraars en apothekers spreken deze bedragen samen af. Daarom kan de prijs van hetzelfde medicijn verschillen per zorgverzekeraar, per zorgpolis en per apotheek. Vraag uw apotheker welke kosten u vergoed krijgt.
Op Medicijnkosten.nl vindt u informatie over de vergoeding van geneesmiddelen.
-
Wat moet ik doen wanneer ik bijwerkingen op mijn reumamedicijnen heb?
Overleg met uw reumatoloog of reumaconsulent alvorens uw reumamedicatie door te gebruiken.
-
Ik ben bloeddonor, mag ik reumamedicatie gebruiken?
Het hangt ervan af welke medicatie u gebruikt maar over het algemeen kunt u geen bloeddonor zijn bij het gebruik van reumamedicatie.
-
Ik moet gevaccineerd worden voor een reis buiten Europa, kan dit in combinatie met mijn reumamedicijnen?
Bij gebruik van DMARD’s, biologicals en/of JAK-remmers adviseren wij u wanneer u plannen voor een verre reis maakt of om andere redenen een vaccinatie nodig heeft tijdig uw reumatoloog/reumaconsulent te raadplegen. Bij sommige vaccinaties is het nodig de reumamedicatie op tijd te staken, echter niet bij de veelgebruikte griep- corona- of pneumokokkenvaccinaties.
-
Ik ben zwanger of heb een zwangerschapswens, mag ik mijn reumamedicatie doorgebruiken?
Bij zwangerschap of de wens om zwanger te worden adviseren wij u dit met uw behandelaar te bespreken. Zwangerschap tijdens het gebruik van methotrexaat wordt sterk ontraden omdat er aangeboren afwijkingen kunnen ontstaan. Methotrexaat gaat over in de moedermelk, daarom mag u geen borstvoeding geven als u methotrexaat gebruikt.
Behandelteam
Patiënteninformatie
- Aclasta-infuus
- Behandeling met biologicals
- Divi Belang van bewegen bij axiale spondyloartritis (inclusief video)
- Divi Gewrichtspunctie (inclusief video)
- Divi Jicht (inclusief video)