Spring naar inhoud

Aclasta-infuus

In overleg met uw arts heeft u afgesproken het medicijn Aclasta te gaan gebruiken voor de behandeling van uw osteoporose (botontkalking). In deze folder informeren wij u hierover.
 

Aclasta wordt via een infuus toegediend op de dagbehandeling. Om verdere botontkalking tegen te gaan, zijn meerdere behandelingen met Aclasta nodig. Dit gebeurt meestal één keer per jaar.

Waarom Aclasta?

U krijgt Aclasta voorgeschreven omdat u osteoporose heeft. Osteoporose is een medische term voor botontkalking. Het werkzame bestanddeel van Aclasta is zoledroninezuur.
 

De werking van Aclasta

Aclasta hecht zich aan het botweefsel en remt de cellen die het bot afbreken. De botten worden hierdoor sterker en het risico op botbreuken wordt kleiner.
 

Aclasta-infuus op de dagbehandeling

Voorbereiding
Er is geen speciale voorbereiding nodig voor de behandeling. Als u medicijnen gebruikt, mag u deze gewoon innemen. Moet u ’s middags medicijnen innemen, neemt u ze dan mee naar het ziekenhuis. Op die manier kunt u ze op de gebruikelijke tijden innemen. U hoeft niet nuchter te zijn. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt (tenminste een of twee glazen) voor en na de behandeling. Tijdens de behandeling kunt u uw eigen kleding aanhouden. Wij raden u aan om geen bovenkleding met strakzittende mouwen te dragen, zodat de verpleegkundige makkelijk het infuus kan inbrengen. Als u wilt, kunt u iets te lezen van thuis meenemen. Het is niet mogelijk om iemand mee te nemen tijdens de daadwerkelijke behandeling. Eventuele begeleiding kan wachten in de wachtruimte.

De behandeling


U meldt zich op de afgesproken datum en tijd op de afdeling Dagverpleging. De verpleegkundige geeft u informatie over de gang van zaken op de afdeling en begeleidt u tijdens de behandeling. Hij of zij brengt in uw arm of hand een infuusnaaldje in. Op dit naaldje wordt het infuus met Aclasta aangesloten. Het toedienen van de Aclasta duurt maximaal een uur. Zodra de behandeling klaar is, wordt het infuusnaaldje verwijderd en kunt u weer naar huis. Meestal verblijft u maximaal twee uur op de afdeling.
 

Na de behandeling


Via uw behandelend arts en verpleegkundig specialist hoort u hoe het vervolg van deze behandeling eruit zal zien.

Mogelijke bijwerkingen

Het infuus kan soms bijwerkingen geven, zoals griepachtige klachten (koorts, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken). Ook kunt u last krijgen van pijn of stijfheid in uw spieren, botten en gewrichten. Deze bijwerkingen treden meestal binnen drie dagen na toediening van de Aclasta op en verdwijnen meestal vanzelf. Paracetamol en rust kunnen verlichting geven. Als u last blijft houden van de bijwerkingen, overleg dan met uw reumatoloog / verpleegkundig specialist op poli Reumatologie.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met de poli Reumatologie, tel.nr. (0512) 588 361. De poli Reumatologie is bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur.

Download PDF