Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

Sclero compressietherapie

Bij het scleroseren (inspuiten) van spataderen gebruikt de arts injecties met een vloeistof (aethoxysclerol). Door deze vloeistof verkleven de vaatwanden en verschrompelen ze. Zo verdwijnt de spatader. Deze behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Voorbereiding

  • Neem de bruine en witte elastische kousen mee die u bij het vorige ziekenhuisbezoek hebt meegekregen
  • Zorg voor ruimzittende kleding en schoeisel
  • Gebruik op de dag van de behandeling geen crème, badolie of bodylotion i.v.m. de pleisters die na de behandeling op uw benen worden geplakt
  • U kunt van tevoren uw benen ontharen

Uitvoering van de behandeling

De arts tekent op uw huid de in te spuiten spataderen af met een stift. U neemt plaats op de behandeltafel. Met een dunne naald wordt vervolgens de vloeistof op meerdere plaatsen ingespoten in de spatader. Na het inspuiten worden er rollen met watten over de ingespoten aders gelegd en afgedekt met pleisters. De witte fixatiekous en de bruine elastische steunkous worden hierover aangetrokken. Tenslotte vertelt de arts wanneer u voor controle terug moet komen.

Nazorg en controle

Direct na het spuiten moet u in het ziekenhuis 15 minuten stevig rondlopen. Zo kan de vloeistof zich goed verdelen in de spatader. Heeft u daarna geen klachten dan kunt u de controleafspraak maken en vervolgens naar huis gaan. De witte kous en de wattenrollen laat u zeven dagen en nachten zitten. De bruine kous gaat hier overheen en draagt u alleen overdag. Deze kous geeft extra steun. Voor het slapen gaan doet u de bruine kous uit en na het opstaan trekt u direct de bruine kous weer aan. De wattenrollen mogen niet nat worden.

Beweegadviezen

De wattenrollen en de witte kous blijven zeven dagen zitten. Na het verwijderen van de wattenrollen dient u de bruine kous nog drie weken overdag te dragen, ook als u weer gaat sporten. We raden u aan om, verdeeld over de dag, minimaal twee uur te lopen. Ga niet te veel met de benen over elkaar zitten en ga bij een klemmend gevoel vooral lopen. Sporten waarbij u veel springt (bijvoorbeeld joggen) raden we de eerste drie weken af. Ook moet u geen zwaar werk gaan verzetten of zware dingen tillen.

Klachten

Nadat de injecties zijn toegediend, kunnen er harde, pijnlijke knobbeltjes ontstaan. Deze knobbeltjes verdwijnen meestal vanzelf. Op de plaatsen waar een spatader is behandeld, kan een lichtbruine of rode verkleuring van de huid ontstaan. Dit verdwijnt in de regel binnen enkele maanden. Als u na afloop van de behandeling onder de zonnebank gaat, kunnen de verkleuringen verergeren. Het is raadzaam om de zon gedurende een aantal weken te vermijden in verband met kans op huidverkleuring door het zonlicht.

Mocht u andere klachten krijgen zoals bijvoorbeeld een zwelling van het been, pijn in de kuit, benauwdheid of andere klachten, dan moet u altijd contact met onze polikliniek Dermatologie opnemen, telefoonnummer 0512 588 801, keuze 3, op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dokterswacht.

Vragen?

Vragen kunt u stellen aan uw behandelend arts.