Spring naar inhoud

Ten gevolge van een trauma of operatie kunnen littekens overblijven die pijnlijk zijn, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel. De huidtherapeut kan met een speciale behandeling mogelijk een deel van deze klachten verminderen. Daarnaast kan camouflage een mogelijkheid zijn om sommige littekens minder te laten opvallen

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken: hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

Littekenbehandeling

Er is onderscheid mogelijk tussen ‘gewone’ littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens. Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.

Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is dun en ingetrokken. Een voorbeeld van atrofische littekens, zijn acne littekens. Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid. Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen.

Littekenbehandeling met Erbium Glass laser

De Erbium Glass laser is een laser die ontwikkeld is om de huidteint en textuur te verbeteren. De laser wordt ingezet voor huidverbetering maar ook om bijvoorbeeld post-traumatische littekens, chirurgische littekens en acnelittekens te verbeteren.

De Erbium Glass laser maakt minuscule kleine warmtegaatjes in de huid tot diep in de lederhuid. Hierbij blijft de omliggende huid intact. Er wordt een sterke wondgenezing gecreëerd, waarbij de bindweefselcellen gestimuleerd worden om nieuw collageen aan te maken in de diepe huidlaag. Omdat de omliggende opperhuid intact is gebleven, kunnen deze cellen het herstel nog meer bespoedigen. De kleine kanaaltjes gaan zich opvullen met nieuw, gezond huidweefsel. Tijdens het genezingsproces worden er ook weer nieuwe bloedvaatjes aangelegd. Hierdoor treedt er een verbeterde bloedvoorziening op en worden huidfuncties weer geactiveerd. Pigmentcellen herstellen en de kleur wordt geleidelijk weer normaal.

De meest voorkomende behandelingen

  • Erbium Glass laser behandeling creëert een sterke wondgenezing. Dit maakt de huid egaler van kleur, strakker, steviger en verbeterd de structuur.  
  • Massagetechnieken ter vermindering van: jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem
  • Het aanbrengen van drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconen-gel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen
  • Peeling en microdermabrasie. Bij peeling en microdermabrasie wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd
  • Medische camouflage

Worden alle behandelingen vergoed?

Veel behandelingen bij de Huid- en laserkliniek worden vanuit uw aanvullende verzekering vergoed door uw zorgverzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan het ontharen in het gelaat, acnetherapie of camouflage. Let op: er moet wel een medische indicatie zijn. De meer cosmetische behandelingen zijn voor eigen rekening. Informeer daarom altijd bij uw zorgverzekeraar.

Download hier de prijslijst van de Huid- en Laserkliniek