Waarmee kunnen we u helpen?
Ons belangrijkste doel als ziekenhuis is om onze patiënten te genezen of hun klachten zoveel mogelijk te verlichten. Soms blijkt echter dat iemand een ongeneeslijke aandoening heeft en niet meer beter kan worden.
Dat betekent niet dat we niets meer voor hen kunnen betekenen. In zo'n situatie verschuift het doel van de behandeling. In plaats van behandelen om te genezen, behandelen we om ervoor te zorgen dat iemand zich tot het moment van overlijden zo goed en comfortabel mogelijk blijft voelen. Dat noemen we palliatieve zorg.Artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners kunnen palliatieve zorg verlenen. Soms kan daarbij de ondersteuning van het Palliatief Advies Team (PAT) worden gevraagd. Wij bieden ondersteuning bij medische, psychosociale klachten, waarbij ook aandacht is voor zingeving.
Een afspraak maken
U zelf, uw familie of uw naasten kunnen contact opnemen met het Palliatief Advies Team. De arts van het ziekenhuis kan een beroep doen op het Palliatief Advies Team, maar ook een verpleegkundige, huisarts of thuiszorgverpleegkundige. Als u in het ziekenhuis verblijft, kunnen we u op de afdeling bezoeken. Ook kunt u een poliklinische afspraak maken en eventueel komen we bij u thuis langs.
Heeft u vragen of wilt u een keer kennis maken? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.
Maandag t/m vrijdag van 9.00 - 16.00 uur.
Route
Naar het ziekenhuis
-
Compagnonsplein 1, 9202 NN Drachten
Naar het ziekenhuis
Naar de afdeling
-
Route 71, eerste verdieping
Plattegrond
Onze expertise
Palliatieve zorg wordt gegeven door uw eigen zorgverleners. Het Palliatief Advies Team kan hierin ondersteunen.
Palliatief Advies Tea
Het Palliatief Advies Team (PAT) van Nij Smellinghe is samengesteld uit onder andere Verpleegkundig Specialisten, een Physician Assistant, een internist-oncoloog, een pijnspecialist, een internist ouderengeneeskunde, een longarts en een geestelijk verzorger. Zij hebben een adviserende rol en nemen de zorg niet over van uw arts.
Wat mag u van ons verwachten?
Advies en ondersteuning bij:
- Lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld bij klachten van pijn, benauwdheid, misselijkheid en vermoeidheid
- Psychosociale klachten. Bijvoorbeeld bij angst, somberheid, vragen over zorgmogelijkheden in het ziekenhuis, hospice en in de thuissituatie
- Spirituele klachten. Bijvoorbeeld bij vragen over de zin van het leven en vragen over afscheid nemen van het leven
- Het nemen van belangrijke beslissingen, zoals doorgaan met, stoppen of niet starten van behandelingen
- Het houden van regie over uw leven, de behandeling en uw zelfstandigheid. Bijvoorbeeld door middel van het opstellen van een proactief zorgplan
- Vragen en informatie over Bewust Stoppen met Eten en drinken (BSTED), euthanasie en palliatieve sedatie
Het team doet dit altijd in afstemming en samenwerking met andere hulpverleners die bij u betrokken zijn, zoals uw medisch specialist, verpleegkundige en huisarts. Er wordt geprobeerd om in een zo vroeg mogelijk stadium uw eventuele klachten (zoals pijn en/of andere symptomen) te voorkomen, te signaleren en zo nodig te behandelen.
Proactieve zorgplanning
Het doel van palliatieve zorg is dat u zich, samen met uw naasten, zo goed mogelijk voelt. We kijken niet alleen naar uw klachten, maar ook naar wat voor u belangrijk is in het leven. Samen praten over welke zorg en behandeling bij u past, noemen we proactieve zorgplanning (PZP).
PZP helpt u om samen met uw zorgverlener na te denken over uw gezondheid en de zorg die bij u past. U bespreekt wat voor u belangrijk is, welke behandelingen of ondersteuning u prettig vindt en hoe uw zorg hierop afgestemd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan over welke activiteiten u graag wilt blijven doen, hoe u uw dagelijkse leven wilt inrichten en welke zorgsituaties u liever wilt vermijden.
Door deze gesprekken tijdig te voeren, ontstaat er meer duidelijkheid en rust voor uzelf en uw naasten. Uw wensen worden vastgelegd in uw medisch dossier, zodat zorgverleners hier rekening mee kunnen houden en u de zorg ontvangt die bij u past. Omdat wensen kunnen veranderen, kan PZP op ieder moment opnieuw besproken worden.
Aandoeningen
Wij ondersteunen patiënten met een ongeneeslijke ziekte of aandoening zoals bijvoorbeeld kanker, COPD, hartfalen en neurologische aandoeningen. Daarnaast bieden wij ondersteuning bij dementie en andere chronische aandoeningen waarbij de ziekte en klachten toenemen.
Handige links
- Op de website overpalliatievezorg.nl vindt u informatie over palliatieve zorg en daaraan verwante onderwerpen
- Voor een overzicht van mogelijkheden voor palliatieve zorg in uw regio kunt u kijken netwerkpalliatievezorg.nl/friesland
- Het is niet altijd makkelijk om over de laatste fase van het leven te praten, maar wel belangrijk. Op websites als thuisarts.nl, uitbehandeldmaarnietuitgepraat.nl en ikwilmetjepraten.nu leest u meer over hoe u dit bespreekbaar kunt maken
Wensenboekje
Voor iedereen die wil nadenken over de laatste levensfase is er dit boekje. Een ongeneeslijke en/of chronische ziekte die achteruitgaat en/of ervaringen uit uw omgeving kunnen redenen zijn om dit boekje voor u zelf te gaan gebruiken. Samen met familie, vrienden, kennissen, artsen en zorgverleners kunt u de laatste fase van uw leven zo aangenaam mogelijk invullen. Omdat er zoveel mensen bij zijn, is het handig om zaken op te schrijven en te delen met alle betrokkenen. Dit boekje biedt u handvatten, inspiratie voor gesprekken, tips en hopelijk structuur, rust en inzicht. Met ruimte om uw eigen wensen op te schrijven. Als uw wensen bekend zijn, is er misschien meer mogelijk dan verwacht.
Digitale versie downloaden
De digitale versie van het Wensenboekje is voor iedereen gratis beschikbaar en te downloaden via onderstaande knop. Deze interactieve pdf kunt u bewerken door op de lijntjes te klikken, tekst te vullen en vervolgens op te slaan. U kunt het boekje eventueel ook uitprinten na het invullen.
- pdf Download hier het wensenboekje 3 MB Download
Gedrukte versie aanvragen
Wilt u liever een gedrukte versie, dan kunt u deze aanvragen door contact op te nemen met het Palliatief Advies Team.
-
Hoe maak ik een afspraak na een verwijzing?
Als wij een verwijzing van uw (huis)arts hebben ontvangen, dan nemen wij contact met u op. Wij kunnen u bezoeken op de afdeling, een poliklinische afspraak inplannen of – indien nodig – bij u thuis langskomen. U, uw familie of uw naasten kunnen het Palliatief Advies Team ook zelf inschakelen door telefonisch contact op te nemen via het nummer op onze website.
-
Verleent het PAT ook zelf de zorg?
Wij hebben een adviserende rol en nemen de zorg niet over van uw arts of andere zorgverleners, we werken samen met de al betrokken hulpverleners.
-
Wanneer begint palliatieve zorg en hoe lang kan het duren?
Palliatieve zorg begint zodra duidelijk is dat genezing niet meer mogelijk is en kan maanden tot jaren duren. Het is niet beperkt tot de laatste levensfase, maar richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven in elke fase waarin een ongeneeslijke aandoening aanwezig is. De zorg wordt aangepast aan de behoeften van de patiënt en kan in de loop van de tijd intensiever worden.
-
Welke aandoeningen komen in aanmerking voor palliatieve zorg?
Palliatieve zorg is bedoeld voor patiënten met een ongeneeslijke ziekte waarbij de focus ligt op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan onder andere kanker, COPD, hartfalen, neurologische aandoeningen zoals ALS of Parkinson, en dementie zijn. Daarnaast kunnen andere chronische en progressieve aandoeningen, zoals nierfalen of leverziekten, ook in aanmerking komen. De zorg wordt afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt en kan zowel medische als psychosociale ondersteuning omvatten
Behandelteam
Patiënteninformatie
- Bewust Stoppen met Eten en Drinken (Bron: NVVE)
- Euthanasie en hulp bij zelfdoding, informatie voor patiënten en naasten
- Morfine: fabels en feiten
- Overlijden in Nij Smellinghe, informatie voor patiënten en naasten
- Palliatieve sedatie