Waarmee kunnen we u helpen?
Geriatrie is het specialisme dat zich bezighoudt met ouderen met meerdere aandoeningen tegelijk. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. De nadruk ligt op herstel en behoud van de zelfredzaamheid van de oudere mens.
Praktische informatie
Contact
- 0512 588 317 Op werkdagen bereikbaar van 8.00 - 16.30 uur
Openingstijden
8.00 – 16.30 uur
Route
Naar het ziekenhuis
-
Compagnonsplein 1, 9202 NN Drachten
Naar het ziekenhuis
Naar de polikliniek
-
Route 132, begane grond
Bekijk de plattegrond
Spreekuur
8.00 - 16.30 uur
Tijdens het spreekuur bespreekt u uw klachten met uw behandelaar. Ook kunt u al uw vragen stellen en uw wensen bespreken.
Voorbereiden op een bezoek
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u een verwijzing? Maak dan een afspraak via Mijn Nij Smellinghe of neem telefonisch contact op met de polikliniek.
Meer informatie over uw bezoek aan Nij Smellinghe
Dagonderzoekcentrum
Ouderdom gaat gepaard met gebreken, zegt men vaak. Wanneer u last heeft van meerdere problemen, kunnen we u uitnodigen voor een bezoek aan het Dagonderzoekcentrum. Bij het Dagonderzoekcentrum vinden verschillende onderzoeken in korte tijd plaats. Zo brengen we de problemen goed in kaart.
Consultdienst en screening oudere 70+
Alle medisch specialisten en afdelingen in Nij Smellinghe kunnen een beroep doen op het team van de Geriatrie. De klinisch geriater en/of de geriatrieverpleegkundige bezoeken patiënten door het hele ziekenhuis. Vanuit hun deskundigheid op het gebied van ouderdomsproblematiek adviseren zij de aanvragend specialist of afdeling.
Screening ouderen 70+
Bent u 70 jaar of ouder? Dan is een ziekenhuisopname voor u extra risicovol vanwege een verhoogde kans op complicaties, zoals een infectie, ondervoeding, delirium (acute verwardheid), decubitus (doorliggen), bijwerking van medicatie of een val. Om deze reden screenen we u op kwetsbaarheid. Dit gebeurt aan de hand van enkele vragen die de geriatrieverpleegkundige aan u stelt. Zo kunnen we voorzorgsmaatregelen nemen en behandelingen inzetten om te voorkomen dat er bij u door de ziekenhuisopname (onherstelbaar) functieverlies optreedt.
Valpoli
Vallen en bijna vallen komt in Nederland veel voor. Ongeveer 30% van de zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar. Vallen kan tot ernstig letsel leiden, zoals wonden, botbreuken, moeizamer lopen of de angst om weer te vallen. Al deze gevolgen kunnen ertoe leiden dat u moeite krijgt met zelfstandig thuis wonen. Op de Valpoli kunnen we u helpen.
Aandoeningen
Veelvoorkomende problemen waarmee mensen naar de polikliniek Geriatrie worden doorverwezen, zijn:
- Geheugenproblematiek
- Mobiliteitsstoornissen en vallen
- Continentieproblemen
- Polyfarmacie, dat wil zeggen het gebruiken van meerdere medicijnen tegelijkertijd
- Somberheid en/of eenzaamheid
- Onverklaarbare achteruitgang in uw functioneren
- Delier, oftewel acute verwardheid
Informatieve websites
Geriatrie is het specialisme dat zich richt op de ouder wordende mens. Ouderen hebben vaak meerdere aandoeningen tegelijk. Een geriater is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van oudere mensen. Daarbij kijkt hij naar de lichamelijke, geestelijke, functionele en sociale situatie van de mensen.
Informatieve websites
- Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie
- Kennisnetwerk Valpreventie Senioren
- Kennisplein voor verpleging, verzorging en zorg thuis
- Alzheimer Nederland
- Mezzo (landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers)
- Visio (expertisecentrum voor slechtzienden en blinden)
- VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam
- www.mijnantonius.nl/dementiezorg
- www.kwadrantgroep.nl/dementiezorg
- Ondersteuning bij dementie (ZuidOostZorg)
- www.netwerkdementiefryslan.nl
- Dementiezorg (Thuiszorg Het Friese Land)
- Casemanagement Dementie (Meriant)
Wij hebben deze dag als zo prettig mogelijk ervaren binnen de omstandigheden
Veelgestelde vragen
-
Hoe lang duurt mijn afspraak?
Bent u voor het eerst bij de polikliniek Klinische Geriatrie? Dan moet u er rekening mee houden dat uw afspraak zo’n tweeënhalf tot drie uur duurt. Komt u voor een herhaalafspraak, dan varieert dat van een half uur tot één uur.
-
Moet ik iemand meenemen naar mijn afspraak?
We adviseren u om iemand mee te nemen als u een afspraak heeft. Twee paar oren horen meer dan één. Ook kunt u na afloop de vragen of twijfels die u nog heeft met elkaar bespreken.
-
Kan ik van tevoren bloed laten prikken of een hartfilmpje laten maken?
Vanaf het moment dat u de uitnodiging voor uw afspraak thuis gestuurd krijgt, kunt u bij Nij Smellinghe terecht voor eventueel noodzakelijk vooronderzoek. Dit staat vermeld op uw uitnodiging. Ook kunt u op de dag van uw afspraak deze onderzoeken laten doen. Zorgt u dan dat u een half uur van tevoren aanwezig bent.
-
Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?
Klik dan hier.
-
Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?
Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.