Spring naar inhoud

Vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN)

Vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN) betekent letterlijk dat zich nieuw weefsel vormt in de huid, in dit geval de bekleding van de vulva. Bij de aandoening die we hier bespreken, bestaan er vele soorten huidafwijkingen: soms wratten, zweertjes of zwellingen. De kleur kan variëren van wit, rozerood tot bruin. VIN is soms een voorstadium van vulvakanker. U kunt last hebben van jeuk en soms van pijn. Het is ook mogelijk dat u geen klachten heeft.

Voor diagnose nemen we weefsel af en onderzoeken dat microscopisch . Het is niet altijd nodig VIN te behandelen. De behandeling is afhankelijk van de klachten en de uitgebreidheid van de huidafwijking. Er bestaat onderscheid tussen lichte, matige en ernstige huidafwijkingen. Bij ernstige huidafwijkingen die niet worden behandeld, is de kans op een kwaadaardige ontwikkeling op den duur ongeveer 9%. Als we besluiten de huidafwijking weg te halen, gebeurt dit meestal met een laserbehandeling of door een operatie.

Na de behandeling is er een kans van ongeveer 50% dat de aandoening terugkomt. Het is belangrijk dat u zelf regelmatig de vulva controleert, dat u bij veranderingen contact opneemt met de gynaecoloog en dat u onder controle blijft.