Spring naar inhoud

Een TIA is een tijdelijke stoornis in de bloedtoevoer naar de hersenen. De verschijnselen van een TIA zijn dezelfde als van een beroerte, maar duren meestal maar een aantal minuten. In ieder geval zijn de klachten binnen de dag weer verdwenen en is alles weer als voorheen.

Een TIA kan een voorbode zijn van een herseninfarct, daarom is het belangrijk dat u bij het vermoeden van een TIA zo snel mogelijk contact opneemt met uw huisarts. In geval van een TIA kan uw huisarts u doorverwijzen naar de neuroloog. U wordt zo snel mogelijk gezien op de TIA poli.

Onder een beroerte (CVA) verstaan we een hersenbloeding of een herseninfarct, beiden kunnen wel blijvende gevolgen hebben. Bij een herseninfarct is sprake van een stolsel, bij een hersenbloeding is sprake van een gebarsten bloedvat. Zijn de uitvalsverschijnselen nog aanwezig, neem dan direct contact op met 112.

Onderzoeken

Afhankelijk van uw klachten kan besloten worden om verder onderzoek te doen op de TIA-poli of op de Spoedeisende Hulp.

Behandeling

Wanneer u wordt getroffen door een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) en u wordt op de Spoedeisende Hulp gezien, wordt u vanaf de Spoedeisende Hulp opgenomen op onze stroke unit. De stroke unit is een speciale afdeling voor de acute behandeling van een beroerte.

In het geval van een herseninfarct kan het zijn dat u in aanmerking komt voor trombolyse, dit is een behandeling met een sterke bloedverdunner waarbij er geprobeerd wordt het bloedstolsel in uw hersenen op te lossen. Deze behandeling wordt al op de SEH of CT kamer gegeven. In geval van een hersenbloeding kan het zijn dat u medicijnen krijgt om de bloeddruk te verlagen of het bloed dikker te maken (in geval van sommige bloedverdunners). Daarna wordt u naar de stroke unit gebracht.

Ook kan het zijn dat u voor verdere behandeling naar het UMCG in Groningen doorgestuurd wordt.

Wanneer u opgenomen wordt op de stroke unit zullen de fysiotherapeut, ergotherapeut en logopediste bij u langs komen. Zij zullen met u kijken hoe het gaat met bewegen, mogelijkheden om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren en of er sprake is van slikstoornissen of spraak-taal stoornissen.

Afhankelijk van de oorzaak van de TIA of het herseninfarct zal worden gekeken of u ook medicatie moet krijgen.

Multi Disciplinair Overleg

Om van elkaar te weten hoe het met u gaat en hoe uw behandeling en herstel eruitziet, hebben alle betrokken zorgprofessionals, tijdens uw opname, iedere week een multidisciplinair overleg.

Nazorg

Na een ziekenhuisopname vanwege een beroerte is soms (tijdelijk) nazorg nodig. Het transferbureau kan hierbij helpen.

Ketenzorg

In de regio ZuidOost Friesland werkt Nij Smellinghe nauw samen met verpleeghuizen, revalidatie centra, thuiszorgorganisaties, fysiotherapeuten en het CVA netwerk om samen de zorg voor patiënten na een TIA of beroerte zo goed mogelijk te organiseren. Gezamenlijk vormen we de Stroke Service Regio ZuidOost Friesland.