Spring naar inhoud

Orthoptisch onderzoek

Orthoptie wil zeggen ‘recht kijken’. Een orthoptist onderzoekt en behandelt problemen die te maken hebben met het kijken met twee ogen samen. Als er iets mankeert aan de samenwerking tussen de ogen of aan de oogstand, wordt een orthoptist ingeschakeld.

Orthoptist

De orthoptist is een deskundige die verantwoordelijk is voor dit specifieke gedeelte van de oogheelkunde. De titel orthoptist is wettelijk beschermd. Bij volwassenen wordt de orthoptist onder andere ingeschakeld als er sprake is van:

  • Scheelzien. Scheelzien kan verschillende oorzaken hebben. De orthoptist onderzoekt dit en bepaalt welke behandeling het meest geschikt is
  • Dubbelzien. Dubbelzien kan ontstaan doordat één of meerdere oogspieren niet goed functioneren. Dit kan veroorzaakt worden door bepaalde ziektes, zoals suikerziekte, problemen met de schildklier of bijvoorbeeld na een hersenbloeding. De orthoptist onderzoekt welke oogspier is aangedaan, en bekijkt wat hier aan te doen is.
  • Hoofdpijn/leesklachten. Door een verminderde samenwerking tussen de ogen kunnen er hoofdpijn en/of leesklachten ontstaan. Oefeningen, speciale brilcorrecties of een operatie aan de oogspieren kunnen deze klachten vaak verhelpen.

Orthoptisch onderzoek

Het orthoptisch onderzoek bij een volwassene duurt ongeveer een half uur. De orthoptist onderzoekt de oogstand en de oogbewegingen, de gezichtsscherpte en de mate waarin de ogen in staat zijn goed samen te werken. In sommige gevallen is het nodig om te druppelen met een pupil verwijdend middel. Autorijden kan daarna enkele uren niet.