Spring naar inhoud

Lichen sclerosus et atrophicus

Bij Lichen sclerosus wordt de huid van de vulva dunner (atrophicus) of dikker (sclerosus), wit (lichen) en glanzend. Soms kunnen delen van de vulva samengroeien, kleiner worden of zelfs verdwijnen. Lichen kan voorkomen op de gehele vulva en rondom de anus; in de schede komt het niet voor. Meestal is jeuk de belangrijkste klacht. Gemeenschap kan pijnlijk of zelfs onmogelijk zijn.

Oorzaak

De oorzaak van lichen sclerosus is niet bekend. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen. Lichen is niet besmettelijk. Lichen sclerosus is niet te genezen, maar de jeuk kunnen we goed behandelen met een crème die bijnierschorshormonen (corticosteroïden) bevat. Deze crème moet u in goed overleg met de arts gebruiken omdat bij te ruim gebruik de gezonde, omringende huid soms te dun en daardoor kwetsbaar kan worden.

De afwijking kan eventueel op de lange duur overgaan in kanker; dit gebeurt in ongeveer 6% van de gevallen. Krijgt u zweertjes of ontstaan er nieuwe verdikte gebieden in de vulva, stel de gynaecoloog hiervan op de hoogte. Eventueel nemen we een stukje weefsel af voor microscopisch onderzoek. Het is nodig dat u onder controle blijft. Ook zelfonderzoek van de vulva raden we aan.