Kwetsbare darmkankerpatiënten kunnen zich optimaal voorbereiden op een operatie met een uniek thuistrainingsprogramma. Sinds kort wordt dit programma aangeboden door ziekenhuis Nij Smellinghe. Met behulp van fietsergometers (een soort hometrainer) en digitale technologie werken patiënten in hun eigen leefomgeving aan hun conditie. Dit innovatieve programma draagt bij aan een sneller herstel en tot 50% minder complicaties na een darmkankeroperatie en maakt deel uit van wetenschappelijk praktijkonderzoek.
Uniek thuistrainingsprogramma
Het programma biedt kwetsbare darmkankerpatiënten de mogelijkheid om thuis, onder digitale begeleiding, te trainen met een fietsergometer die door Nij Smellinghe beschikbaar wordt gesteld. Een fysiotherapeut van het Drachtster ziekenhuis komt langs om het programma op te starten en instructies te geven. Tijdens de trainingsperiode van vier tot zes weken kijkt de fysiotherapeut op afstand mee en past de training aan waar nodig. Daarnaast kan de patiënt zelf zijn voortgang volgen via de technologie en blijft hij nauw in contact met de zorgverleners via de BeterDichtbij app.
“Doordat patiënten thuis trainen, kunnen ze vaker en efficiënter trainen en hoeven ze niet steeds naar het ziekenhuis te komen”, legt Duncan Leistra, teammanager Fysiotherapie, uit. “Dit komt hun conditie en fitheid vóór de operatie ten goede.

De kracht van de drie T’s
Het thuistrainingsprogramma is ontwikkeld vanuit de drie T’s, die Nij Smellinghe bij doorontwikkelingen in de zorg als uitgangspunt neemt. De eerste T staat voor Talent: de unieke capaciteiten van de patiënt en zijn omgeving staan centraal. Bij de T van Technologie horen innovatieve hulpmiddelen, zoals de fietsergometer, die de patiënt en zorgverlener ondersteunen. De derde T staat voor Therapie; zorg wordt gericht ingezet, alleen waar nodig en zo kort mogelijk.
“Het is ons doel om patiënten zoveel mogelijk in eigen regie te laten trainen, gesteund door technologie en gericht bijgestaan door zorgverleners waar nodig”, aldus lector en programmamanager Onderzoek & Innovatie Geert van der Sluis. “Zo versterken we de patiënt en maken we de zorg persoonlijker en effectiever."
Wetenschappelijk bewezen voordelen
Het is wetenschappelijk aangetoond dat een goede conditie vóór een operatie leidt tot sneller herstel en minder complicaties. Daarom kan het een goede keuze zijn om de operatie een aantal weken uit te stellen en eerst te werken aan de conditie. Bij darmkankerzorg past Nij Smellinghe de ERAS-methode (Enhanced Recovery After Surgery) toe, waarbij interventies voor, tijdens en na de operatie worden gecombineerd om het herstel te versnellen. Het thuistrainingsprogramma is een voorbeeld hiervan.
“Bij kwetsbare patiënten, die een groter risico lopen op complicaties, zien we bijzonder veel effect van een intensief beweegprogramma voorafgaand aan de operatie”, vertelt Van der Sluis. “Het risico op complicaties kan tot wel 50 procent worden verlaagd. Screening op kwetsbaarheid bepaalt wie baat heeft bij dit programma. Dit betreft ongeveer 20 tot 30 procent van de darmkankerpatiënten.”
Samenwerking voor innovatie
Voor de doorontwikkeling van het trainingsprogramma werkt Nij Smellinghe intensief samen met diverse partners. Bedrijf Lode is leverancier van de fietsergometers en speelt een rol in de technologische ondersteuning en het Fit4Cure-platform waarop de fysiotherapeut meekijkt met de training van een patiënt. Daarnaast wordt in samenwerking met de Hanze Groningen gebruikgemaakt van leergemeenschappen. Studenten worden ingezet om te helpen met het verder ontwikkelen van het programma, terwijl praktijkkennis terugvloeit naar het onderwijs. Voor de wetenschappelijke borging werkt Nij Smellinghe samen met het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing van de Hanze en het UMCG.
Van der Sluis: “Dit thuistrainingsprogramma laat zien hoe we onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar verbinden. Het gaat om kennis opdoen én toepassen, zodat we niet alleen de patiëntenzorg verbeteren in ons eigen ziekenhuis, maar ook een bredere bijdrage leveren aan de zorg.”
Onderdeel van IMPACT!
Het thuistrainingsprogramma is onderdeel van het programma IMPACT! van Nij Smellinghe. IMPACT! richt zich op het minimaliseren van de impact van ingrijpende ziektes, zoals darmkanker. Het uitgangspunt hierbij is: zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan. IMPACT! biedt zorg vanaf de eerste hulpvraag tot het moment dat de patiënt weer actief kan deelnemen aan de maatschappij, in samenwerking met de patiënt, zijn omgeving en partners buiten het ziekenhuis.
Toekomstperspectief
Na afronding van het wetenschappelijk onderzoek wordt gekeken hoe het thuistrainingsprogramma verder kan worden opgeschaald en geïntegreerd in de standaardzorg (usual care), ook bij andere patiëntgroepen. Daarnaast zal Nij Smellinghe de samenwerking met externe zorgpartners intensiveren, zoals diëtisten en eerstelijnszorgverleners, om de zorg in de hele keten te optimaliseren.
Leistra: “Met dit thuistrainingsprogramma verbinden we zorg, technologie en onderzoek. Door samen te werken versterken we niet alleen onze eigen zorgprocessen, maar ook de zorg voor patiënten in het hele land."
Laatste nieuws
-
03 apr 2025
Onze fontein op zonneschijn
-
01 apr 2025
Jong en kanker: dat verandert alles
-
01 apr 2025
Bijzondere vondst in Nij Smellinghe - 1 april
-
28 mrt 2025
Nieuwe IC-transportkar vervoert IC-patiënten veilig en gemakkelijk
-
25 mrt 2025
Bijzondere vondst bij verbouwing Spoedplein
-
24 mrt 2025
Verhuizing Huid- en laserkliniek
-
19 mrt 2025
Nieuwe routenummering en bewegwijzering in Nij Smellinghe vanaf 31 maart 2025
-
14 mrt 2025
Enthousiaste verpleegkundigen en minder schaarste dankzij unieke aanpak leerroute Basis Acute Zorg met twee domeinen
-
12 mrt 2025
Slim en grootschalig ICT-project versterkt zorg van de toekomst - Nijs winter 2024
-
11 mrt 2025
Toekomstige werkplek in zicht: medewerkers bezoeken bouw Spoedplein