Spring naar inhoud

NO-meting bij volwassenen

U komt naar het ziekenhuis om een NO-meting te laten doen. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een NO-meting is en hoe deze wordt uitgevoerd.

Doel

Stikstofmonoxide (NO) is een gas dat o.a. in de luchtwegen wordt gemaakt. Bij ontstekingen in de longen is de NO-waarde verhoogd. Met een NO-meting kijken we hoeveel NO in de uitademingslucht zit en dus hoe geprikkeld (ontstoken) de luchtwegen zijn. Ook kan zo worden bekeken of de gebruikte medicatie goed werkt of niet.

Voorbereiding

U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. Wel moet u een uur voor het onderzoek rekening houden met wat u eet. U mag namelijk geen nitraatrijke groenten eten (alle soorten sla, spinazie, andijvie, kool, rode bietjes, bleekselderij, koolrabi of paksoi). Ook mag u zich één uur voor het onderzoek niet teveel inspannen. Bijvoorbeeld niet sporten en kom ook niet op de fiets naar het ziekenhuis! Ook roken beïnvloedt de meting, daarom mag u vanaf vier uur voor het onderzoek niet meer roken en geen alcohol nuttigen.

Verloop van het onderzoek

U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de aanmeldzuil van de functieafdeling (route 27). Vanuit de wachtkamer wordt u opgeroepen door een longfunctieanalist(e). Hij/zij is speciaal opgeleid voor longfunctieonderzoeken en voert het onderzoek uit. Tijdens de meting krijgt u een mondstuk in de mond wat verbonden is met een meetapparaat. De analist(e) vraagt u om zo lang mogelijk uit te ademen, daarna via het mondstuk van de NO-meter zo diep mogelijk in te ademen en vervolgens weer een aantal seconden uit te ademen. Soms wordt de meting herhaald. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag van het onderzoek

De resultaten van het onderzoek moeten worden beoordeeld. De longfunctieanalist(e) kan er tijdens of direct na het onderzoek geen mededelingen over doen. U kunt bij uw behandelend arts terecht om de resultaten te bespreken. Hiervoor moet u zelf een afspraak maken.

Verhinderd

Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de secretaresse van polikliniek longziekten, telefoonnummer 0512 588 816. De polikliniek is bereikbaar tussen 8.30-9.30 uur of 13.15-14.15 uur. In uw plaats kan een andere patiënt voor dit onderzoek komen. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Download PDF